Publicitat
Societat · 30 de Maig de 2015. 11:27h.

Demanen penes de presó per als que xiulin

Un exvicepresident del TC, proper al PP, recorda que és un delicte amb penes "de 6 mesos a 2 anys si la calúmnia o injúria fossin greus, i amb multa de 6 a 12 mesos si no ho són"

 Demanen penes de presó per als que xiulin

Ramón Rodríguez Arribas

L'exvicepresident del Tribunal Constitucional, Ramón Rodríguez Arribas, ha manifestat que, segons estableix la Constitució, xiular el Rei "és un delicte" i ha recordat que el Codi Penal estableix "la pena de presó de 6 mesos a 2 anys si la calúmnia o injúria fossin greus, i amb multa de 6 a 12 mesos si no ho són".

Rodríguez Arribas, en un article al diari ABC, exposa que "a Espanya la nostra Constitució de 1978, en el seu art. 56.1 declara: 'El Rei és el Cap de l'Estat, símbol de la seva unitat i permanència' i més endavant es diu que 'assumeix la més alta representació de l'Estat espanyol en les relacions internacionals'".

"El Rei, doncs, representa Espanya, i faltar-li el respecte xiulant-lo, fent gestos obscens (com hem vist a la televisió en anteriors ocasions) i vociferant insults irreproduïbles és, senzillament, un delicte i no una simple falta d'educació com amb benevolent intenció de treure-li importància es qualifica de vegades amb tebior", manifesta.

L'exvicepresident del TV recorda que "el Codi Penal vigent el tipifica en el seu art. 490.3 dient: 'El que calumniés o injuriés al Rei... en l'exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d'aquestes, serà castigat amb la pena de presó de 6 mesos a 2 anys si la calúmnia o injúria fossin greus, i amb multa de 6 a 12 mesos si no ho són'; cap dubte raonable pot cabre que les injúries descrites són greus i que quan El Rei presideix el partit de futbol final d'una competició que porta El seu nom i el trofeu va a lliurar al vencedor quan acabi la trobada, el cap de l'Estat està -encara que es tracti d'un acte festiu- en l'exercici de les seves funcions".

"Potser -exposa- es em diria que en ser molts els autors d'aquests fets delictius és molt difícil castigar-los, produint-se una injustícia si es persegueix a uns quants identificats i els altres queden impunes, emparats en el seu covard amagatall en la massa"; però considera que "aquest criteri resulta inadmissible perquè amb ell no es podria imposar cap multa als infractors de trànsit perquè, malauradament, solen ser més els que no són sorpresos pels agents cometent alguna irregularitat".

Finalment, indica que "en una acció col·lectiva la responsabilitat principal està en els que dirigeixen, organitzen, promouen o faciliten aquests delictes i la seva investigació i persecució és una obligació de totes les autoritats, perquè aquests, veritables dirigents d'una acció delictiva, són a els que sol qualificar-se com 'autors intel·lectuals'".

Publicitat
Publicitat

55 Comentaris

Publicitat
#42 Ramon , Barcelona, 02/06/2015 - 09:50

HA RESUCITADO FRANCO¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡QUE MIEDO¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ ESTE HOMBRE DE PENA Y ASCO QUE EDAD TIENE? yo ya soy MAYOR . ESTE PAYO LO PAGO YO......

#41 Joseph, Vilanova, 01/06/2015 - 22:05

Com diria l' Obelix: "Estan boigos aquests espanyols".
Sobren comentaris.

#40 mirk, bcn, 01/06/2015 - 08:52

la monarquia espanyola i els seus símbols són un invent de la rància oligarquia espanyola per robar i explotar els espanyols. És normal que persones il.lustrades i amb coneixements de la història i del seus símbols estiguin en contra. La història no ha finalitzat: barcenas, blesa, rato, ...

#39 Beppa, Barcelona, 31/05/2015 - 23:08

Delicte són les agressions físiques i els missatges a Twiter destinats a alterar la convivència. Esperem que l'organisme que vetlla per la justícia, faci la seva feina i condemni els energúmens a aprendre valors.
Xiular, cantar i riure són activitats de ple dret en un país normal.

#38 Pep Gros L., VIC, 31/05/2015 - 21:46

Pero el feixisme no habia estat eliminat ?