Publicitat
Societat · 10 de Setembre de 2012. 18:17h.

10 consells per a la 'mani' de la Diada

Protecció Civil recomana "sentit comú"

10 consells per a la 'mani' de la Diada

Imatge de la manifestació del 10-J

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) davant la gran participació que es preveu a la manifestació multitudinària de la Diada, fa una crida als ciutadans que hi vagin a seguir els "consells d'autoprotecció" en grans concentracions de persones.

"És especialment important que les persones que vulguin asssitir amb criatures o la gent d'edat avançada que hi vulgui anar prengui certes precaucions de sentit comú, sobre tot si s'hi va amb hores d'antel·lació i fa força calor", expliquen. A banda, la Generalitat ha habilitat el compte de Twitter @seguretat11s com a canal d'informació de consells.

 
 Els consells de la DGPC són:
   

    •    Abans d’anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l’esdeveniment, així com les que apareguin als mitjans de comunicació.
 
    •    És important que porteu roba còmoda i adequada a lloc on aneu. Tingueu en compte també que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus, ja que és la part del cos on es produeixen la majoria de les ferides. Porteu barret o gorra per tapar-vos el cap si fa sol intens.
 
    •    Aneu-hi ben hidratats i porteu aigua en ampolles de plàstic.
 
    •    Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
 
    •    Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu. El punt ha d'estar prou lluny del punt de màxima concentració perquè sigui efectiu.
 
    •    Si aneu amb nens porteu-los a coll o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.
 
    •    Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden. Porteu a sobre la medicació que pogueu necessitar si sou malalts crònics o esteu sota algun tractament.
 
    •    Si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació.
 
    •    No pugeu a les baranes, reixes o d’altres elements inestables que puguin ser perillosos.
 
    •    Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals.
 
En cas d’emergència
    •    Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència.
 
    •    Dirigiu-vos a les sortides pels llocs indicats sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.
 
    •    Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que n’hi ha concentrades.
 
    •    Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d’emergència.
 
    •    En cas d'emergència, si truqueu al 112 des d'un telèfon mòbil i no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.
 
    •    Per evitar la saturació de les línies restringiu l'ús ociós del telèfon i seguiu les recomanacions de la Direcció General de Telecomunicacions Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació:
 
- Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable esperar a arribar a casa o a un lloc amb WiFi per publicar a la xarxa les fotos i comentaris de la manifestació.
 
- Les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cal ser cautelós amb les connexions que s’estableixen i amb les informacions que s’envien (contrasenyes, documents, etc.) i es reben (fitxers).
 
- Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les estem utilitzant. És convenient finalitzar totes aquelles aplicacions que no es facin servir i desactivar el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.
 
- En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, cal recordar que la telefonia fixa garantirà una millor comunicació amb el 112. Demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda en cas de col·lapse de la xarxa mòbil.
 
- Si s’ha de fer una trucada urgent i existeix congestió, cal allunyar-se uns metres de la concentració i provar-ho. El vostre telèfon es connectarà a través d’una altra estació base que no estarà tan saturada.
 
- Si es vol saber què diuen els mitjans de comunicació sobre la manifestació, el millor és seguir la informació a través d’un aparell de ràdio i evitar navegar per Internet amb el mòbil per saber l’estat i evolució de la manifestació.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#3 Tresa Porcades, Kandahar, 10/09/2012 - 20:40

Consell número 13, no feuse palletes i les graveu amb el mòbil, que després tot se sap

#2 sor porcades, Montserrat, 10/09/2012 - 20:38

Consell número 12 no passar pel meu costat, igual se me'n va l'olla i em inmolo

#1 Kropotkin, Vic, 10/09/2012 - 18:51

Consejo 11: Cuidado con las carteras aquellos estará lleno de catalanistas...

#1.1 Roser, Coma-ruga, 10/09/2012 - 19:43

Mes aviat algun lladre espanyolista infiltrat.

#1.2 resosta, Lleida, 10/09/2012 - 20:20

Abans li dóno a un lladre que a tú. Ah, i per carteristes els del Gobierno de Españññña!