Publicitat
Societat · 2 de Juliol de 2016. 10:39h.

40 anys de la Marxa de la Llibertat

Primer acte de desobediència durant el postfranquisme

40 anys de la Marxa de la Llibertat

Una imatge de la marxa

La Marxa de la Llibertat es commemora aquet dilluns. Va tenir lloc l’any 1976 quan centenars de persones van decidir sortir des de l’Escala, Oliana, Esterri d’Àneu, la Sénia, Girona i Guardamar de Segura (País Valencià) i anar caminant fins a Poblet per reclamar l’amnistia, la llibertat (inclòs el dret a l’autodeterminació) i la recuperació de l’Estatut de 1932.
 
Les marxes van ser prohibides pel Ministeri de Governació, que en aquell moment estava dirigit per Manuel Fraga. Els organitzadors van decidir desobeir la prohibició. La policia va detenir 150 participants durant els dos primers dies de la marxa. 123 d’ells van ser empresonats. Unes 300 persones van aconseguir concloure la marxa i van arribar al final del recorregut el 12 de setembre.
 
La Marxa de la Llibertat estava convocada per Pax Christi, una organització internacional catòlica per a la pau que a Catalunya estava dirigida per Àngel Colom i Arcadi Oliveres. En la seva preparació també van participar entre altres Lluís Maria Xirinacs (que estava davant de la presó Model).
 
L’acte va significar un revulsiu per a la societat catalana. Moltes associacions i personalitats es van adherir. Entre les adhesions i havia la de Josep Tarradellas, Josep Benet, Jordi Carbonell, Carles Caussa, Joan Cornudella i Joan Colomines.
 
Cinc de les marxes (que es van definir com a columnes) es van batejar amb el nom de personalitats i vents de Catalunya. La de l’Escala es va anomenat Tramuntana, la d’Oliana Lluís Company, la d’Esterri d’Àneu Francesc Macià, la de la Sènia Rafael de Casanovas i la de Girona Abat Escarré.
 
Per commemorar els 40 anys els Ajuntaments de Girona, Oliana, Esterri d'Àneu, L'Escala i La Sènia organitzen o donen suport a actes acadèmics on s’analitzarà la repercussió de La Marxa de la Llibertat. El proper 10 de setembre se celebrà l’acte central de la commemoració al Monestir de Poblet.

Imatge del cartell

11 Comentaris

Publicitat
#10 Jordi Romaguera, L´Hospitalet de Llobregat, 04/07/2016 - 10:16

Encara guardo la samarreta de la Marxa de la Llibertat, la qual va arribar un moment que posaven dos-centes mil ptes (1.200E), per portar-la. La vaig dur a les 6 hores de Cançó a Canet. I allí em van fer la primera foto "els socials" (quina ironia dir-los així!), d´una rècula de tota una vida.!

#9 Santiago el viejo, bcn, 03/07/2016 - 20:19

Quien iba a pensar entonces que 40 años más tarde los nacionales a combatir serían otros; esta vez estelados.

#8 pepe., andorra, 03/07/2016 - 18:35

si, es verdad, no tenian la libertad q tienen hoy para llevarselo crudo. Contra Franco, se luchaba mejor, al menos sabias donde estaba el enemigo.

#7 BEJÓTA, BCN, 03/07/2016 - 09:02

Si Fraga abans ministra y fundador del PP hubier fet be la seva faena y enviad a la policia nacional segurament abui no pasarian las cosas que pasan. Mols añs em sigut complacients am els enemics de España
ESPAÑA UNA-GRANDE-LIBRE-UNIDA Y HOMOGENEA CON IGUALDAD TOTAL

#7.1 pepe., andorra, 03/07/2016 - 18:34

el troll de bejota es de un original q asusta, aunque al menos hoy en dia no te despellejan como hicieron con Nin. Separatas y sovieticos, otra vez juntos de nuevo.

#6 vicedo, barcelona, 02/07/2016 - 20:44

Dir que la marxa de la llibertat va ser un acte de desobediència, significa un total desconeixement del que va significar... Però es veu que en aquests moments tot si val, quan es tracta de justificar el moment actual tan passat de voltes....