Societat · 25 de Setembre de 2015. 10:53h.

"A la llarga Europa acceptaria la independència de Catalunya"

Friedemann Hoffmann, empresari alemany: "però hi hauria una caiguda de la qualitat de vida important i molts més aturats durant 15 o 20 anys"

"A la llarga Europa acceptaria la independència de Catalunya"

Friedemann Hoffmann, a l'acte d'Unió

Em vaig trobar el senyor Friedemann Hoffmann en un acte de Catalans pel Seny a favor d'Unió i, atès que és alemany, vaig pensar que seria una bona idea demanar-li què pensa la senyora Merkel del procés. Després he vist que ha participat en una campanya d'Empresaris de Catalunya contra la independència. Però sempre va bé saber l'opinió d'algú que dóna feina a vuitanta persones. En aquesta entrevista creu que la UE reconeixeria "a la llarga" Catalunya, però que es trigarien de 15 a 20 anys.

- Vostè és un empresari alemany, quants treballadors té?

Vuitanta directes, de fet no és calculable perquè tinc diverses empreses que treballen molt per a nosaltres, però bé, vuitanta famílies viuen de la meva empresa.

- ¿De quin sector? No li demano el nom de l'empresa, però sí el sector.

Electrònica, d'il·luminació amb Leds-high tech.

- L'empresa està ubicada a Barcelona?

Sí, al cinturó.

- Com veu vostè el procés?

Amb molta preocupació, crec que tota aquesta crispació ha arribat massa lluny. És molt lamentable. Jo sempre dic a tota la gent del meu entorn, als meus fills que han nascut aquí, la meva dona que és francesa d'Occitània, som europeus; que em considero un ciutadà del món. On un neix és pura casualitat. Si un és català, és català per casualitat. Jo sóc alemany perquè he nascut a Alemanya però podria haver nascut també en qualsevol altra part. Un patriotisme sa el veig bé, però sense exagerar i menys creure's el melic del món. Europa ja no ho és mes, només som ara el 8% de la població mundial, Catalunya el 0,02%!

- Però els alemanys també són patriotes

Sí, en certa mesura, gairebé massa poc. És que tenim el trauma de dues guerres amb més de 50 milions de morts i es pot dir que una de les causes principals ha estat el nacionalisme portat a un extrem desorbitat. A causa d'això, a Alemanya hi ha un odi a si mateix entre força gent i avantposem generalment Europa a qualsevol retorn al nacionalisme excloent. Hem viscut en les nostres pròpies carns els excessos del nacionalisme, on un pensava que era superior a l'altre. Aquesta arrogància alemanya que hi va haver durant un segle, no només amb Hitler també abans amb el Kaiser; i hem après d'aquesta lliçó. Encara els alemanys cometem errors, però mai més d'aquest tipus.

- Però aquí el nacionalisme és pacífic, democràtic...

Sí, però jo em porto molt millor amb els catalans -hi ha excepcions com en tot- que porten aquí molts segles, amb els Puig, amb els Valldepera, etc... Si tracto amb un català, on els pares són d'altres terres d'Espanya on el fill vol ser el més català que un català, alguna vegada he tingut problemes. Hi ha de tot.

- Hi ha molts fills d'immigrants que estan a favor de la independència

Absolutament d'acord. I els fills d'immigrants són força vegades més radicals, més fonamentalistes que els catalans de tota la vida. És clar aquí ajuda moltíssim l'educació. ¡Han convertit andalusos a catalans, una obra mestra en 30 anys!

- Si el Govern, el Parlament, aprova la declaració unilateral d'independència, que és una possibilitat, vostè què farà?

Hi hauria unes turbulències tremendes. Em consta ja que hi ha empreses estrangeres que en lloc d'invertir més aquí es plantegen fer la propera inversió fora de Catalunya, com un pla B per al dia X, que si no és avui, passarà en cinc anys. Jo em plantejo ja -venem molt a Mig Orient agafar una nau a Dubai en comptes d'ampliar la d'aquí. En el fons el món s'ha fet tan petit gràcies als mitjans de comunicació, als transports aeris, que és un anacronisme total el que estem vivint aquí. Jo he cregut i segueixo creient molt en Europa. Penso que haurien de desaparèixer les fronteres europees i crear-se de veritat els Estats Units Europeus els quals si podrien ser compostes de regions. Però almenys hauria d'haver-hi llavors regions de similar cultura i llengua que s'unissin com per exemple a la meva terra natal Baden-Württemberg que abans eren Baden i Württemberg i en un referèndum el 1956 on van unir-se i tots dos han sortit guanyant. Els Estats Units d'Europa no haurien d'excedir de 50-75 estats, simplement copiant USA i com a llengua comuna imposar l'anglès i com a segon idioma l'espanyol. Un president, un Parlament, una política exterior, una defensa, les mateixes regles laborals, impostos i ajuda solidària a les regions més pobres. Seríem invencibles. Garantirem així el futur dels nostres fills i néts. Faríem per veïnatge més pròsper a Àfrica, els països àrabs i sobretot Amèrica Llatina i, d'aquesta manera, aconseguiríem una pau mundial més segura!

- Amb el dels refugiats, han saltat totes les fronteres

Hi ha hagut un greu problema. Jo entenc molt bé als que demanen ajuda per a ells. Els meus pares i els meus quatre germans eren expulsats, refugiats dels Sudets. Els txecs van expulsar tres milions i mig d'alemanys només pel seu idioma en finalitzar la II Guerra Mundial. De fet, ja ho van planificar el 1919 i això encara que eren comunistes o del bàndol dels vencedors. Van haver de deixar la seva terra, les seves propietats, fins avui, sense cap compensació. I sé el que és començar de zero, jo ho vaig viure quan era petit, de nen vam passar moltes penúries. Els meus pares van haver de començar treballant al camp en el sud d'Alemanya i va haver-hi en ocasions bastant freqüents problemes d'alemanys nadius amb els alemanys expulsats, un total de 14 milions tot i que parlaven el mateix idioma. Avui els refugiats són d'altres cultures, altres idiomes, és molt més complicat atendre'ls que als del teu propi cercle cultural. A més hem de resoldre el problema d'arrel. Cap persona li agrada deixar la seva terra si no ho fa voluntàriament com jo i el meu cas té a veure amb el fet que nosaltres mai hem fet les arrels en la nostra nova terra com els nadius. Tots els meus quatre germans viuen repartits en el món entre Rio de Janeiro, Ginebra i Berlín.

- Si Catalunya fos independent, ¿vostè creu que la cancellera Merkel acceptaria la independència?

Aquesta és una bona pregunta que només ho sap Déu! Els polítics són capaços de tot. Jo crec -ara li he de donar la raó a Mas- que a la llarga l'acceptaria tot Europa perquè són europeus -això no cal discutir-lo-. Si s'accepta també un estat petit com Eslovàquia, que s'ha separat de Txèquia. Si tot això és viable és clar, però portaria amb si unes turbulències, una caiguda de qualitat de vida no només a Catalunya sinó també a la resta d'Espanya. Espanya bloquejaria l'ingrés a la UE i ho passaríem tots malament i trigaríem 15 o 20 anys en arreglar-ho, acompanyat de moltes fraccions en les famílies, perduda de molts amics. En el meu cas jo he fet amistat al llarg de 40 anys també amb molts clients i proveïdors en la resta d'Espanya, en algun cas en sóc padrí. És que no m'entra al cap com i perquè volen tallar aquest teixit! ¿Per què? Per una bandera? La dignitat? No he trobat un sol català que m'hagi pogut demostrar que algun "espanyol" li hagi vulnerat la seva dignitat o no respectat per ser català i després si us plau, no oblideu l'efecte contagi. A la cua d'espera hi ha una dotzena de regions, algunes amb més raó per la seva major diferència cultural, demanarien la independència com són el Tirol del Sud (Alt Adige) al nord d'Itàlia ocupat en 1919, o Alsàcia o Flandes, Còrsega, etc. En definitiva, això podria al final trencar tota la UE i l'euro i tornem als passos de la primera part del segle passat. /Entrevista de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

50 Comentaris

Publicitat
#38 BEJOTA, bcn, 02/10/2015 - 18:40

Valeo trasladará en noviembre trabajadores de Martorelles a Zaragoza.

La dirección de Valeo de la planta de Martorelles ha comunicado a los trabajadores que un primer grupo de personas será trasladado a Zaragoza el 9 de noviembre.


COM AL QUEBEC, ARA TOCA PAGAR LES DESPESES.

#37 BEJOTA, bcn, 29/09/2015 - 15:22

E. 27-S.
CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.510.713

VOTANTS: 4.115807

Separatistes: 1.949241

Separatistes: 35% DEL CENS (47,8% DEL VOT).

#37.1 BEJOTA, bcn, 29/09/2015 - 15:23

N.B. DESPRÉS DE LA" FESTA"SOBIRANISTA AL QUEBEC, EL PLA "B" FOU LA MARXA DE LES 40 EMPRESES MÉS IMPORTANTS I LA BNCA. WAIT AND SEE.

#36 Etienne, Mallorca, España, 26/09/2015 - 14:40

"Però aquí el nacionalisme és pacífic, democràtic..."

ja-ja-ja. Esta si que es buena....

#35 diguemhotot, Cerdanyola, 26/09/2015 - 10:12

'vuitanta famílies viuen de la meva empresa.'
Ah, no treballen?, no viuen del seu treball? cobren per què sí?
Aquest tipus és un diplodocus que s'expressa com si estiguessim als anys 30.
Per començar, qui paga és el CLIENT, i segon, una empresa és també la gent que hi treballa.

#34 Brandenburg, Barcelona, 25/09/2015 - 22:24

Pedazo bobería señor Hoffmann, recuerda a los asesores bursatiles, economistas, brokers y demás espabilaos que cuando no ganan una m, recurren a eso mismo...a la larga la bolsa siempre compensa....y además resulta que tambien es mentira.
A la larga todos nos vamos como venimos.