Publicitat
Societat · 16 de Desembre de 2014. 12:59h.

"A Palestina hi puja l'integrisme"

Mayssa Issa, periodista libanesa: "Com a dona àrab visc un caos total”

"A Palestina hi puja l'integrisme"

Mayssa Issa, a l'esquerra

Mayssa Issa és una coneguda periodista libanesa que viu a Paris. Presentadora del programa Voyage Musical, que s’emet a la cadena France 24 i a la RMC (Radio Monte Carlo), ha participat a la Jornada Professional del Festival Vèrtex BCN. Barcelona paisatge sonor a l’Auditori de Sant Martí de Provençals. Àrab de naixement i europea d’adopció, alerta en una entrevista per a e-notícies que a Palestina està pujant “l’integrisme”.

-Acaba de dir en la seva conferència que la musica és un bon instrument per lluitar contra l’extremisme religiós. S’ho creu de debò?

Necessito creure-m’ho! Sense tòpics no es pot viure. Música, cuina, cinema... Si ens quedem sense idees culturals, que ens quedarà?. Si no creiem en res, els estem donant avantatge als qui no hi volen creure.

-Vostè és àrab. Parlem-ne, de la dona en aquells països…

Com a dona àrab visc un caos total. Pertanyo a una cultura que em nega, però al mateix temps jo sóc independent i visc del meu treball i del meu sou. Tinc un combat permanent amb mi mateixa.

-Perquè vostè és musulmana, suposo...

No li he de dir per res la meva adscripció religiosa. No l’interessa. Aquest és un afer entre jo i Déu. Res ni ningú s’hi ha de ficar.

-Com a dona, què n’espera de l’evolució de la societat als països àrabs? 

La situació és tan dura que ara, mentre vaig parlant, m’adono que necessito ser optimista. Necessito la utopia! No sé qui deia que has de tenir un gran caos interior per infantar una estrella que doni llum.  Esperem que sigui així

-Li puc preguntar si li preocupa el fonamentalisme?

I és clar que em preocupa! Qualsevol fonamentalisme, no solament l’islamista. També hi ha integrisme a EE.UU, per exemple. I el fonamentalisme només té una via per ser combatut: la cultura.

-Aquest també és un tòpic que se’l creu per necessitat?

No.  Li posaré un exemple. A Beirut existeix un festival de cinema que es diu Beirut and beyond. Un festival obert. Li sorprendria veure el públic anant-hi com qui fa un acte de resistència. Per arribar-hi, la gent havia de passar per davant d’altra gent amb posat amenaçador i que segurament havia matat per les seves idees integristes. Això, això és creure en la cultura i en el seu poder de canviar les coses. 

-Com a libanesa, com veu el conflicte de Palestina?

Hi puja l’integrisme, a Palestina. Cada vegada hi ha una presència més forta de les opcions radicals. El problema és que el que des de l’exterior és una evidència, no ho és des de l’interior.

-I què opina de Hezbolah, que dóna suport a Hammas?

Passa el mateix. Hezbolah és radical i ajuda els radicals de Gaza, però si demana a molts libanesos si són radicals, li diran que no, que són tan sols un partit que ajuda la gent.

-Vostè viu a Paris. Com veu la reacció francesa a la penetració del fonamentalisme religiós?

La societat francesa és una societat que té por. Por als radicals, però també a la crisi, als nouvinguts de qualsevol país o religió. Por a tot... I Le Pen és el termòmetre social d’aquesta malaltia. A sobre, tot es mediatitza, en aquests temps, i es distorsiona. Fixi’s que hi ha un debat permanent sobre el vel islàmic. Per què no hi és sobre la kippah jueva? Per què ningú els diu als jueus que no la poden dur perquè és un signe religiós? /Una entrevista de Ramon Sargatal

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 El azote de los necios, Barcelona, España, 16/12/2014 - 15:30

Los judios son europeos desde hace muchos siglos , se integraron en la cultura europea y son pacíficos....... sin embargo los musulmanes no son europeos y las veces que han estado en Europa lo han hecho por la fuerza e imponiendo lo suyo... por eso el kippah es aceptado y el pañuelo islámico no.