Publicitat
Societat · 21 de Febrer de 2012. 08:43h.

Alta tensió a València

Polèmica per la càrrega policial contra estudiants, qualificats pel cos de seguretat com l'"enemic"

La quarta jornada de càrregues policials a València s'ha saldat amb un balanç d'una vintena de detinguts, cinc dels quals menors, i una desena de ferits. La policia ha defensat la seva actuació davant l'"agressivitat" dels manifestants, als quals ha qualificat com l"'enemic". Els agents han tornat a reprimir els estudiants de l'IES Lluís Vives, que protesten per les retallades en educació i les càrregues policials dels darrers dies.

Els aldarulls d'aquest dilluns han començat durant la manifestació convocada a les portes de l'institut, situat a poca distància de l'ajuntament de València. Els joves han saltat el cordó policial que pretenia impedir que tallessin el trànsit al centre de la ciutat. La policia els ha dispersat amb porres i bales de goma.

Després d'una tarda de persecucions pel centre de la ciutat i més de sis hores de càrregues intermitents, part dels estudiants s'han reagrupat a l'IES Lluís Vives. La violència policial no ha cessat, i al vespre s'han sentit alguns trets a l'aire i els furgons policials amenaçaven d'envestir els manifestants i els frenaven just al davant de l'institut.

Per escapar-se de les càrregues, uns 400 estudiants s'han tancat a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València amb el vistiplau de la degana, Elena Grau, que els ha ofert refugi després que els estudiants s'han passat "tot el dia corrent per la ciutat".

El cap superior de la Policia Nacional al País Valencià, Antonio Moreno, ha dit en roda de premsa que els agents s'han vist obligats a utilitzar la força a les concentracions d'estudiants davant de l'"agressivitat" dels manifestants i ha apuntat que l'autoritat judicial haurà d'avaluar si ha estat una resposta proporcional o no. Moreno no ha volgut quantificar el nombre d'agents que estan intervenint en aquestes protestes i ho ha justificat dient que "no és prudent revelar a l'enemic quines són les meves forces".

Diverses persones han penjat a Internet vídeos de les càrregues. Twitter s'ha tornat a fer ressò de la protesta i les càrregues, amb etiquetes com #IESLluisVives o #primaveravalenciana, que s'ha convertit en trending topic a l'Estat espanyol. També s'han difós imatges de manifestants ensangonats.

Les càrregues policials a València contra estudiants arribaran al Congrés dels Diputats. Esquerra Unida (IU), el PSOE i Esquerra Republicana (ERC) han demanat la compareixença urgent del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè informi de l'actuació policial durant les mobilitzacions així com la detenció de diversos joves.

Per la seva part, Solidaritat ha condemnat l'actuació de la Policia i ha reclamat la destitució de Moreno. La formació també ha denunciat la "violència policial indiscriminada" dels agents i que ha d'ésser cessada immediatament i ha exigit que exigeix que "sobre els presumptes delinqüents policials caigui tot el pes de la llei, que demanin perdó, i reparin les víctimes de la seva brutalitat".

Un dels estudiants detinguts per la policia a València
Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#17 Manel, Barcelona, 22/02/2012 - 00:16

Que gran la periodista. Al minut 1 de vídeo no enten com no deixen manifestar-se a uns estudiants pacificament mentres a les imatges es veu un contenidor cremant!!jajaja
Min. 1:47 la policia avisa.
Min. 1:57 manifestant cívic: "Esta lucha es a sangre y fuego"
Si es que sempre la mateixa història...

#16 Tià, Paisos Catalans, 21/02/2012 - 23:45

Aquesta tarda el poble valencià ha fet una manifestació i hi ha hagut un civisme i civilització admirable; els dies que hi va haver LLENYA ha sigut per decisió política,decisió INCÍVICA i INCIBILITZADA.Cap polític ha rebut llenya,en canvi sí els adolescents.La policia ha de estar al servei del poble

#15 aPPallissant nens, i nenes, 21/02/2012 - 17:02

Han començat pegant a xiquets de 14-15 anys i acabaran pegant a iaios de 70 anys.

#14 Neus, Valencia, 21/02/2012 - 15:47

De primera persona ví: Policía avasallada. Contenedores quemados, coches volcados y a eso le sumamos que sufrí la agresión directa de un joven que no tendría más de 17 años contra el retrovisor de mi coche...,sin más. Jóvenes con caras desencajadas cargando contra la policía. Pasé realmente miedo.

#14.1 Vicente, Valencia, 21/02/2012 - 22:15

De primera persona ví: estudiantes avasallados, cargas indiscriminadas, disparos, y a eso le sumamos que sufrí la agresión directa de un policía que no tendría más de dos neuronas contra el retrovisor de mi coche,sin más. Policías con caras desencajadas cargando contra menores. Pasé realmente miedo

#13 Jaume, Barcelona, 21/02/2012 - 14:50

Normalment els unics manifestants violents que hi ha a les manifestacions son infiltrats de la policia, Son tios catxes amb passamuntanya. Mireu els videos. Jo he vist secretes tirant toxanes contra els furgons de la poli per justificar la carrega. Els 11 ferits de la poli son MENTIDA.