Publicitat
Societat · 19 de Maig de 2020. 21:03h.

"Aquesta crisi serà pitjor que la del 2008"

Amadeo Petitbò, catedràtica d'economia aplicada: "Espero que no tinguem la fatal ocurrència de crear nous impostos"

"Aquesta crisi serà pitjor que la del 2008"

El catedràtic d'Economia Aplicada Amadeo Petitbò s'ha mostrat partidari d'una reducció d'impostos perquè aquests "redueixen capacitat de consum i inversió". El catedràtic, que ha concedit aquest dimarts una entrevista a e-notícies, ha alertat que la Unió Europea "posarà condicions per deixar diners" a Espanya.

"Sóc partidari de no augmentar els impostos perquè resten capacitat de consum i d'inversió i en aquest moment necessitem més consum i més inversió. Fins i tot en alguns casos proposaria reduir impostos com l'IVA amb relació a alguns productes que es volgués incentivar per l'impacte que tenen sobre el conjunt de l'economia" ha apuntat el professor.

El catedràtic ha apuntat que la Unió Europea "imposarà condicions" per deixar diners a l'Estat i ha indicat que en aquest moment serà "aconsellable" un acord entre els dos grans partits al Congrés dels Diputats. "Si el que jo intueixo és correcte, la Unió Europea imposarà condicions per donar-nos diners" ha manifestat Petitbò, que ha considerat que "serà aconsellable que els dos grans partits arribin a un acord".

El professor també ha proposat baixar les cotitzacions a la Seguretat social perquè "tindrem un problema d'atur tremend i cal incentivar la creació de llocs de treball i això només es pot fer reduint costos laborals pels empresaris".

L'economista ha pronosticat que la crisi ocasionada pel Covid-19 serà "més seriosa" que l'ocasionada l'any 2008. "Estem en una situació de fragilitat com no hem vist en molt de temps, això és més seriós que la crisi de 2008. L'impacte és més dur en termes de PIB i ocupació, i ens ha enxampat endeutats" ha explicat. "No hem aprofitat aquests anys d'eufòria per reduir el dèficit, això treu molt marge de maniobra" ha detallat.

El professor ha recomanat reduir la mida del consell de ministres com a mesura per reduir la despesa pública. "Primerament proposaria abaixar la despesa pública i probablement una de les mesures que pot fer el Consell de Ministres és reduir el tamany del propi Consell de Ministres" ha assenyalat.

El catedràtic també ha apostat per "reduir els costos laborals dels empresaris" i ha recordat que "sense empreses no hi ha treball". Petitbò també ha apuntat en l'entrevista que falta "un lideratge europeu" per fer front als reptes que té el continent.

Amadeo Petitbò és catedràtic d'Economia Aplicada, va ser Vocal del Tribunal de Defensa de la Competència (1992-1995) i president de la mateixa institució (1995 - 2000). Ha estat director de la Fundación Rafael del Pino (2000-2013) i és vicepresident primer de la Asociación Española de Fundaciones. Economista de Mèrit pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, se li va atorgar la Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil, la Distinción por Méritos del Ministeri d'Economia i la Medalla de Serveis prestats a la Universitat.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#8 Sarola, Castelldefels, 23/05/2020 - 06:58

Rr. Rius, com periodista bo, no l'atrau el periodisme d'investigació ?

#7 Sarola, Castelldefels, 20/05/2020 - 15:09

Es un llastima que la política económica que proposa no l'hagués endegat CiU quan ell en formava part. Dn.Joan Amadeo Petitbó va participar de forma molt proactiva en la resolució del Expedient 265/94 del Trbunal de Defensa de la Competencia
en una molt controvertida sentencia Desestimant la denuncia de Metaliberica,S.A. contra Roca Radiadores.

#7.1 Sarola, Castelldefels, 20/05/2020 - 15:14

A resultes de la mencionada resolució a l'any 1.995 va ser anomenat President del Tribunal de Defensa de la Competencia fins l'any 2.000. A l'any 2.000 Dn. Rafael del Pino, fundador de Ferrovial el va anomenar President de la Fundación Rafael del Pino. Tot son Flors, Violes i Romaní. ¡ Som, una Maravella !.

#6 Pepe, Alacant, 20/05/2020 - 10:07

Para lo que propone el catedrático, haría falta un tremendo recorte en el gasto de las administraciones públicas, no lo hicieron en 2008, sino todo lo contrario, y tampoco lo harán ahora. Para muestra, el perfil "técnico" de los encargados de la reconstrucción económica tras la pandemia.

#5 josep miquel, calella, 20/05/2020 - 10:01

D´acord . Concretem : els primers impostos a rebaixar son els municipals, es l´administració mes propera. Lliberar uns diners perquè els ciutadans tinguen mes per poder gastar o comprar. Aixó crea moviment económic i un cercle virtuos que alleugereix la presió i dona una certa alegria. L´economia te molt a veure amb l´estat d´anim.

#4 Pere, Barcelona, 20/05/2020 - 08:13

LOS IMPUESTOS, EL NUMERO DE POLITICOS, LAS SUBVENVIONES LAS TV's LAS RADIOS, LOS CHIRINGUITOS, LOS ALTOS CARGOS, LAS PAGAS VITALICIAS, TODO ESO Y MAS HAY QUE QUITARLO. Y HAY QUE PONER ... EL QUE ROBE 1.000,00€ CADENA PERPETUA.
A TRABAJAR TRAIDORES, LADRONES GOLPISTAS.