Publicitat

Avís de precaució en algunes platges per la presència de l’espècie Rhizostoma pulmo

Ara, meduses

Rhizostoma pulmo (foto: Eduardo Obis)

Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, dels Ajuntaments de la costa central i de l’Institut de Ciències del Mar han detectat en les darreres setmanes la presència de Rhizostoma pulmo, un tipus de medusa típica de la Mediterrània que pot deixar anar a l’aigua, en situacions d’estrès, una substància que conté cèl·lules urticants. La Rhizostoma pulmo o Born blau s’ha detectat en un ampli sector de la costa central, des del Maresme fins a Cubelles.

Es tracta d’una espècie de grans dimensions i els seus tentacles en situacions d’estrès (moviment de l’aigua, altes temperatures, poca fondària, onatge...) poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que queden suspeses a l’aigua i poden afectar els banyistes que hi hagi a prop, encara que la medusa no els hagi tocat.

El diàmetre de l’ombrel·la pot assolir els 40 cm. L’ombrel·la és acampanada de color blanc blavós i amb un rivet de color violeta. No presenta tentacles marginals però sí vuit braços orals gruixuts de color blanc blavós, fusionats i sense ramificacions.

La recomanació més important davant la presència de meduses (o de cèl·lules urticants a l’aigua) és protegir la pell amb barreres físiques, com ara cremes de protecció solar o amb roba o samarretes nàutiques). També es recomana no aplicar aigua dolça, amoníac, alcohol, embenatges a pressió ni vinagre (excepte en casos específics).

Els experts desaconsellen retirar les meduses de l’aigua o es manipulin a la sorra ja que això pot motivar que s’incrementi la capacitat urticant al fragmentar i dispersar els tentacles que contenen les cèl·lules urticants.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Nudistes per la independència, L´Escala de Les Anxoves, 08/08/2018 - 20:19

Això és una mentida de la premsa espanyola perquè els patriotes de debò no ens acostem a les platges...se les saben totes.Doncs bé,si cal,posarem les creus grogues a les clavegueres.