Publicitat
Societat · 7 de Gener de 2012. 10:44h.

Argentina sí que porta el franquisme a judici

Una jutgessa apunta als ministres i policies de la dictadura

Argentina sí que porta el franquisme a judici

Víctimes, contra el franquisme

La jutgessa argentina Servini ha iniciat una causa contra la dictadura franquista i les empreses que se'n van beneficiar. 13.000 ciutadans argentins descendents de víctimes del franquisme es personen en l’acusació.

Segons han informat fonts judicials, la jutgessa federal argentina ha emplaçat judicialment l’Estat Espanyol a aportar informació sobre ministres i responsables de les forces de seguretat de la dictadura franquista. Diligències iniciades dins la investigació oberta per crims comesos durant el règim de Franco.

La jutgessa sol·licita noms i domicilis dels ministres i caps de les forces de seguretat del període comprès entre el 17 juliol de 1936 i el 15 juny de 1977.  L'exhort també inclou els comandaments de les Forces Armades, Guàrdia Civil, Policia Armada, Directors de Seguretat i dirigents de la Falange Espanyola; i sol·licita el certificat corresponent en cas de defunció.

Segons les mateixes fonts, la jutgessa ha demanat informació sobre persones desaparegudes, torturades i assassinades durant el franquisme; nens apropiats indegudament, i dades d'empreses que van utilitzar presos polítics per fer treball esclau.

La sol·licitud de Servini de Cubria s'emmarca en la causa –iniciada a instància d'un grup de familiars de víctimes– que investiga els crims del franquisme sota el principi de justícia universal, en virtut del qual es poden investigar crims de lesa humanitat ocorreguts en altres països.

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#11 pepe, andorra, 11/01/2012 - 19:47

Los posibles crimines de rojos y fachas hasta 1977 quedan incluidos en la amnistía general de ese mismo año. Así q hasta ese año esta todo saldado y bien saldado. Si quieren luchar contra las dictaduras q se vayan delante de la embajada cubana o la saudi o la irani. Tienen opciones.

#10 bert, barcelona, 07/01/2012 - 22:08

Esper que Espanya ignori completament aquesta disbauxa de jutges "estrella".

#9 Séneca, Barcelona, 07/01/2012 - 21:38

I els crims del comunisme? A que no hi han coll... per a portar als tribunals al Putin (ex capo del KGB), ni els xinesos, ni al Castro, Ortega i demés assesins o cómplices del terror. Es veu que nde dolents només ni han uns. I el Carrillo? Fot fàstic tanta manipulació de la Historia.

#9.1 Hardy, BCN, 08/01/2012 - 19:20

Es veu que molesta tocar el comunisme. Per què? Per a ser just i equànime s'ha de veure tot el pack que proporciona l'Historia, malgrat les manipulacions. L'esquerra sembla que mai no ha trencat un plat i que sols hi han uns dolents. Doncs no és així. S'ha de llegir més i ser menys sectari.

#9.2 CorrebousSÍ, Amposta, 10/01/2012 - 17:40

Denuncia tu els crims del comunisme, queixar-te no és la solució, fes algo, però no et queixis si no fas res!

#8 Jordi, Castellbell i el Vilar, 07/01/2012 - 18:09

Gràcies.

#7 Manel, Esplgues de Llobregat, 07/01/2012 - 17:10

Argentina va necessitar que un jutge anomenat Garzón actués per a que la gent obris els ulls en el seu país per a poder empendre el camí de la jústicia, i que els crims vinguin d'on vinguin s'han de perseguir fins al final. A les espanyes ha els hi caldria pendre'n nota.

#7.1 Séneca, Barcelona, 08/01/2012 - 19:25

Garzón es va saltar totes les regles jurídiques, a Argentina i a Xile. Si ens posem així, podem anar país per país i gratar tota la immundícia oculta, segur que trobem causes similars. Per exemple, podríem començar pel antic bloc soviètic, Xina i d'altres paradisos socialistes reals. Juguem?