Publicitat
Societat · 21 de Desembre de 2015. 13:26h.

Barcelona sanciona les plataformes Airbnb i Homeaway

Per publicitar habitatges turístics il·legals

Barcelona sanciona les plataformes Airbnb i Homeaway

Imatge de les plaques identificatives

L’Ajuntament ha incoat 4 expedients sancionadors, dos a cadascuna de les plataformes, per publicitar habitatges sense el número de Registre de Turisme de Catalunya (30.000€) i per no respondre els requeriments de l’administració (30.000€).

Es tracta dels primers expedients sancionadors derivats de les mesures anunciades a l’estiu per fer front als habitatges turístics il·legals i de les mesures que l’Ajuntament de Barcelona està desenvolupant per reduir l’impacte negatiu del turisme a la ciutat.

L’Ajuntament, tal com va anunciar, ha enviat requeriments a 22 plataformes digitals que ofereixen habitatges d’ús turístic per tal que compleixin amb les obligacions establertes per la Llei 13/2002, de 21 de juny, de Turisme de Catalunya. En aquest sentit, se’ls reclama que facilitin les dades identificatives de les persones que posen a lloguer els seus habitatges a través d’aquests serveis i se’ls recorda l’obligació de fer constar en tots els anuncis d’allotjament turístic el número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya (RTC).

Durant la tardor, la Direcció de serveis de Llicències i Inspecció de la Gerència Adjunta d'Urbanisme ha estat fent el seguiment de tots els requeriments enviats i resolent les al·legacions presentades, centrades bàsicament en la impossibilitat de respondre per no incomplir la LOPD (Llei orgànica de protecció de dades personals).

Per poder fer més efectiu el control en tot aquest procés, l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una solució tecnològica que està ajudant en la tasca de detecció de l’oferta turística de pisos no regulats que apareix a Internet. Aquesta eina, coneguda com a Aranya web o crawler, és un programa o script automatitzat que inspecciona la World Wide Web de manera metòdica i automatizada i permet fer un seguiment online de l’oferta de HUT‘s existent en les plataformes o portals que no fan constar el número de RTC.

Aquesta solució permet obtenir, quantificar i qualificar la informació a partir de portals web, analitzar la informació i generar alarmes per informar l’equip d’inspectors d’aquells habitatges plausibles de ser no regulats i visualitzar la informació de forma geo-referenciada sobre mapes. Aquesta eina està finançada amb l’Impost sobre estades en establiments turístics (IEET).

Del total de plataformes, i per testejar aquesta nova eina, s’ha iniciat el procés de detecció pels dos portals amb més oferta, Homeaway i Airbnb, i s’ha pogut comprovar que segueixen publicitant molts HUT’s sense fer constar el número de RTC. Això ha permès completar i incoar els expedients sancionadors.

En aquests dos casos, en base al nombre d’anuncis publicats –3.929 en el cas de Homeaway i 1.891 en el cas d’Airbnb–, a l’advertiment previ i a la posició dominant en el mercat de les dues empreses, s’ha graduat la sanció en el màxim previst de 30.000€.

L’Ajuntament també està fent el seguiment de la resta de plataformes que podrien derivar en les properes setmanes en expedients sancionadors de les webs que segueixen publicitant HUT sense RTC. Malgrat les dificultats tècniques, legals i de recursos per combatre l’oferta il·legal, l’Ajuntament de Barcelona es manté ferm en explorar totes les vies per combatre els anuncis il·legals.

Per això també s’ha informat l'Agència Tributària de les dades dels titulars als qui s'ha obert expedient sancionador per ús turístic d'habitatge sense llicència des de gener de 2011 fins a octubre de 2015, amb l'objectiu d'anar comunicant aquesta informació de manera periòdica. En total, són 986 expedients que corresponen a 779 titulars. Això s’explica perquè hi ha titulars amb més d’un expedient per la titularitat de més d’un habitatge (propietats verticals, etc).

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Joan, Sabadell, 21/12/2015 - 14:42

El que s'ha de fer es legislar per donar cabuda a les noves plataformes que apareoxen amb les noves tecnologies. Sancionar es lo mes facil, pero anar contra el futur es d'estupids. Lo mateix amb uber.

#1 Martínez, Barcelona, 21/12/2015 - 14:21

¿Y se acabarán cobrando esas multas?

CoLAU, CoLAU, Bolkestein, Bolkestein.