Publicitat
Societat · 15 de Maig de 2013. 00:00h.

Barcelona, tercera ciutat més internacional del món

Per darrere de Viena i París, segons el World Country & City Rànquings

Barcelona, tercera ciutat més internacional del món

El Rallycross és una de les competicions dels XGames

Barcelona ocupa el tercer lloc mundial pel que fa a l'organització d'esdeveniments internacionals. L'últim informe disponible, corresponent al 2011, és el World Country & City Rànquing 2011, elaborat per l'ICCA (International Congress and Convention Association). El primer lloc està ocupat per Viena, i el segon per París.

- Destinació preferit de congressos.

La ciutat s'ha convertit en un dels destins preferits per acollir trobades internacionals, com a reunions i congressos professionals de tota mena, perquè les multinacionals líders escullen Barcelona a causa que la capital catalana ha demostrat la seva experiència al respecte. Les convencions i presentacions de productes s'organitzen a Barcelona de forma molt eficaç, i la ciutat s'ha convertit en un pol d'atracció d'aquests esdeveniments.

Un dels millors exemples és aquest 2013, primer any de la Capitalitat Mundial del Mòbil, amb l'èxit del Mobile World Congress, al qual van participar més de 74.000 congressistes de tot el món. El llistat d'esdeveniments congressuals de més d'un miler de delegats previstos per aquest 2013 són 39, que superen ja els 215.000 delegats.

Així, una setmana abans de la celebració dels X Games, el principal esdeveniment mundial dels esports d'acció, es va celebrar a Montmeló el Gran Premi de Fórmula 1 del 10 al 12 de maig. També, de l'11 fins al 19, a la Fira de Mostres de Montjuïc, se celebra el Saló de l'Automòbil. I el dia 18 tindrà lloc la nit dels museus en el marc del Dia Internacional dels Museus. A més, des del dia 12 fins al 22 atracaran al port de Barcelona 53 creuers amb gairebé 150.000 passatgers.

- Les infraestructures.

Les característiques de Barcelona responen perfectament a la demanda organitzativa d'aquests esdeveniments. En aquesta línia, disposa d'un recinte firal amb 280.000 m2 de superfície coberta, incloent el Palau de Congressos de Barcelona, el nou Palau de Congressos, amb capacitat per a 3.000 persones i el Palau Sant Jordi, que va tenir gran èxit als Jocs Olímpics del 92, que acull tant la presentació d'un automòbil, com un concert o una competició de windsurf a pista coberta. Cal afegir l'Aeroport de Barcelona, que està connectat a 30 destinacions estatals, 150 europeus i 34 intercontinentals, mitjançant un centenar de companyies aèries.

A més, el port preveu que arribin aquest any 850 creuers amb més de 2,6 milions de creueristes. D'altra banda l'esforç per convertir el port de Barcelona a la porta d'entrada de mercaderies transcontinentals a Europa està donant els seus fruits, sobretot pel que fa al mercat asiàtic, on cada vegada es capten més usuaris per a l'entrada i sortida de mercaderies.

- Oferta hotelera.

Barcelona presenta una oferta hotelera de més de 63.000 places, el que s'adapta perfectament a les exigències de convencions d'empreses i viatges d'incentiu. Un altre atractiu per a aquest sector és la gran quantitat d'espais històrics i singulars per a celebracions, sopars de gala i festes, en edificis del gòtic català o modernistes. Destaquen les obres de Gaudí i d'altres construccions marcadament modernes, que són el símbol de la Barcelona tecnològica i innovadora.

La capital catalana és, a més, la quarta destinació europea en nombre de pernoctacions hoteleres de turisme internacional, només precedida per Londres, París i Roma, i també la de major creixement d'aquest indicador. D'altra banda, segons el Mastercard Index of Global Destination Cities del 2012, Barcelona se situa entre les 20 primeres ciutats del món pel que fa a nombre de visitants i despesa de turisme internacional.

- Promoció turística.

Barcelona compta amb una dilatada experiència de promoció turística a través de la col·laboració entre els sectors públic i privat. Aquesta col·laboració actualment es treballa des d'una doble vessant: d'una banda, a través del Consorci de Turisme de Barcelona, que s'encarrega de la promoció turística perquè la ciutat mantingui i consolidi el seu lideratge internacional com a destinació innovadora i de referència. De la seva banda, l'Ajuntament és el responsable d'optimitzar la gestió de l'impacte que aquest turisme representa per a la ciutat i els seus habitants.

- Sostenibilitat ambiental.

Una de les seves línies estratègiques d'actuació consisteix a fomentar i preservar la sostenibilitat ambiental com un dels eixos claus per a la competitivitat del sector, seguint la trajectòria de la ciutat a les qüestions relacionades amb aquest àmbit. Barcelona ha estat la primera ciutat del món que ha rebut la certificació Biosphere World Class Destination, que atorga l'Institut de Turisme Responsable (ITR) i que reconeix la gestió mediambiental de l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci Turisme de Barcelona.

Es tracta d'un model turístic que potencia l'equilibri entre residents i visitants, preservant els valors d'identitat i de convivència a la ciutat, i establint les actuacions que han de realitzar els diferents agents públics i privats que incideixen al sector turístic de la ciutat, per garantir la sostenibilitat i continuïtat de l'èxit en el futur.

- Sectors econòmics.

En el sector econòmic, cal destacar esdeveniments com el Smart City, el Biz Barcelona, l'Mobil Wold Congress Alimentària i MlHealth, o salons temàtics com el de l'automòbil, el nàutic o meeting point, amb la Fira com a marc de moltes d'aquestes convencions, així com el Carbon Expo o Graphispak Digital, entre d'altres esdeveniments.

Respecte al sector de la innovació destaquen BCD-Fad, Pas Zebra, Entrecosturas o Changing room; Al sector d'oci, activitats com les del Grec, saló del còmic, i els diferents festivals de cinema, el Sonnar, el Piknik Electronic, el Primavera Sound, el Screen Festival o el Docs Barcelona. I en esports, els X Games, mundials de natació, el torneig Godó o el Fan Fest entre d'altres.

- L'opinió de l'Ajuntament.

La tinent d'alcalde d'economia, empresa i ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha declarat que "la celebració d'esdeveniments de projecció internacional a Barcelona són un important motor tractor per al desenvolupament de la ciutat, ja que generen benefici econòmic i creació de llocs de treballs directes i indirectes".

Ha afegit que "a més de l'evident interès turístic aquestes grans trobades actuen com a impulsors d'altres sectors, i ens consoliden com a referents internacionals en diversos àmbits estratègics, com són les noves tecnologies, el disseny o la mobilitat elèctrica, entre molts d'altres. Un dels exemples més recents i significatius és el Mobile World Congress celebrat fa pocs mesos, al qual van assistir més de 72.000 visitants procedents de tot el món, i que va generar un impacte econòmic de 320 milions d'euros a la ciutat ia l'àrea metropolitana. La presència de delegacions institucionals i empresarials en aquests esdeveniments facilita posteriorment nous contactes i oportunitats de negoci per al teixit empresarial local".

Segons Recasens, "Barcelona és reconeguda internacionalment per presentar una oferta turística d'alt nivell en diversos àmbits, com la cultura, l'oci, l'arquitectura, les places hoteleres, el comerç o la restauració. Són aquests valors els que ens permeten promoure la nostra ciutat com un referent mundial en turisme de primera categoria. Des de l'Ajuntament de Barcelona impulsem un model de turisme sostenible que, alhora que reforça el posicionament internacional de la capital catalana, també garanteix la qualitat de vida de la ciutadania".

- Es recomana el transport públic.

Davant la gran afluència de visitants a les diferents activitats que tenen per marc la muntanya de Montjuïc aquesta setmana, la Guàrdia Urbana, que ha dissenyat un pla especial d'accés, recomana "utilitzar el transport públic com la millor manera d'arribar", segons l'intendent cap, Carles Reyner. Hi haurà serveis de busos llançadora des de la plaça Espanya fins a l'Anella Olímpica.

Malgrat aquest consell, les persones que optin pel transport es trobaran amb restriccions de trànsit, ja que l'Avinguda de l'Estadi es tancarà al trànsit fins i tot de les motos, i només es permetrà la circulació dels serveis de seguretat, els d'emergència i el transport públic, inclosos taxis.

"Les persones que vinguin amb vehicle particular podran pujar pel carrer del Foc des del passeig de la Zona Franca, i en qualsevol cas s'habilitaran estacionaments a Fira-2, i des d'allà sortiran busos llançadores fins a les zones on es desenvolupen les diferents activitats", explica Reyner.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#9 Bauma, bcn, 15/05/2013 - 17:06

EN QUE QUEDEM
"Els Erasmus a Catalunya se senten marginats"
Un diari francès afirma que els estudiants estrangers són "exclosos" pel català

#8 Albert, Terrassa, 15/05/2013 - 14:12

Com pot ser que no hi hagi les cosmopolites madrid, sevilla o badajoz? Segurament l'ICCA està subvencionat per la generalitat no espanyolazos? Sempre per darrere, sempre estareu darrere, aneu esperant els JJOO pel 3023.

#8.1 Alberto Terracitas , bcn-spain , 15/05/2013 - 16:42

Y tú la independendia para el 7074 jajajaja . Tranqui . tómatelo con mucha calma jajaja que te quendan muchos años de aguantarnos jajaja . O eres de los que se piensa marchar a Corea del Norte ... See You

#7 Enric, Barcelona, 15/05/2013 - 13:20

No se perquè ens volem enganyar a nosaltres mateixos. Per què la noticia fa referència al ranking 2011 (en que, efectivament, erem els tercers) i no al de 2012, ja publicat, i en el que hem caigut al cinquè lloc just per sota de Madrid?

#7.1 Jordi, Barcelona, 15/05/2013 - 16:19

Tens tota la raó. El rànquing 2012 es pot consultar aquí: http://www.iccaworld.com/npps/ story.cfm?nppage=3418
De totes maneres, és una estadística absurda: mesura només el nombre de fires i congressos i no té en compte el nombre de participants ni el pes en el sector dels esdeveniments esmentats.

#6 Independent, Barcelona, 15/05/2013 - 13:14

Osea, que Viena y Barcelona están por encima de Nueva York, Londres, Los Angeles, Tokio o Bruselas . . .

Por eso se descojonan de mi cuando salgo por el mundo y digo que soy de Barcelona!

#6.1 Sapere Aude, Catalunya lliure, 15/05/2013 - 16:54

No sé si és veritat que tu has anat pel món. Ni tan sols si ets català. Jo sí. I a Boston, Londres, Copenhagen, Xangai, Tòkio i Osaka, on he viscut entre mesos i anys, devocionen Barcelona... De fet molt més del que ens mereixem. Toca fotre's, farsant.

#5 Somos lo mas chic, bcn- via lactea , 15/05/2013 - 10:18

New york - Los Angeles - Tokio- Londres- Moscú- Milán - Berlin - etc etc . Todas estas ciudades están por detrás de la Guinagüeta, del Polvorín, de Nou Barris, de la Perona, del Clot de Las casas baratas etc etc etc . Manipula que algo queda .... Ahora ya sabemos quien paga a esas empresas . jajaja

#5.1 Eloi, barcelona, 15/05/2013 - 13:37

eso mismo pensé cuando vi el titular. Barcelona super cosmopolita pero si pones el letrero de tu empresa en castellano te lo apedreamos y te multamos... Venid emresarios con vuestros hijos que la inmersion linguistica hará de vuestros hijos poliglotas. catalan, valenciano, lapao, aranes, mallorquin.

#5.2 Ejpañol de bien, Madriz Ejpaña (nord àfrica), 15/05/2013 - 14:15

Pels espanyols cosmopolitisme són las 3000 viviendas i els vostres ghettos quinquis i marginals. Flamenco, narcotràfic, analfabetisme, brutícia, monolingüisme, delinqüència, això és multiculturalitat i no Barcelona on fins i tot parlen català els provincians..