Catalunya és la comunitat autònoma amb més mesquites a l'Estat espanyol, segons dades de l'Observatori del Pluralisme Religiós a Espanya, que depèn del Ministeri de Justícia. El Principat en té 242, enfront d'altres comunitats com Andalusia (180) o Madrid (106). A tot l'Estat, almenys registrades oficialment, n'hi ha 1.200.
Dels 242 llocs de culte musulmans que hi ha a Catalunya -fa un any n'hi havia 214: se n'han obert 28 més en un any-; 146 són a la província de Barcelona, 40 a les comarques de Girona, 28 a les de Lleida, i també 28 a les de Tarragona. Barcelona és la ciutat que té més oratoris musulmans (24), però altres municipis més petits de la província també en tenen més d'una: Santa Coloma de Gramenet (8), Terrassa (7), Sabadell (5), Badalona (4) i Martorell (4).
A les comarques gironines Figueres és la que en té més, amb 5 temples; però Girona, Salt, Calonge, Blanes i Olot en tenen dos cadascuna. A la província de Lleida la majoria de centres estan repartits per diferents municipis, a excepció de Lleida (3), Cervera (2) i Balaguer (2). Finalment, a Tarragona hi ha 5 oratoris musulmans i El Vendrell en té 3.
El Govern considera que l'obeertura de noves mesquites és competència dels ajuntaments. Després de les darreres eleccions municipals, alguns municipis van congelar durant un any l'obertura de nous oratoris davant les crítiques dels veïns o les protestes de la ultradretana Plataforma per Catalunya, però ara n'han autoritzat l'obertura -per exemple a Salt o Badalona, governats respectivament per CiU i PPC- amb certes condicions.
Entre els ajuntaments que han rebut la petició d'apertura de nous oratoris musulmans hi ha Palafrugell, Torroella de Montgrí, Blanes, Cornellà, Reus, Tàrrega, Mataró i Arenys de Mar.
Altres autonomies que també compten amb llocs de rés per a musulmans són Castella-la Manxa (80), Múrcia (72), Aragó (55), Ceuta (52) i el País Basc (51). Les comunitats amb menys mesquites són Astúries (6) i Cantàbria (2).