El Govern ha aprovat l'acord de cooperació amb el govern de Canàries, per acollir 40 nois i 3 noies migrats sols arribats a les Canàries i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència s'encarregarà de distribuir-los per tot el territori. La decisió arriba en plena problemàtica amb un hotel okupat per menas a Calella -els Mossos han advertit que del seu perfil delinqüencial- i després de la tensió que hi ha hagut a Torredembarra amb el centre d'acollida a causa que veïns acusen menes de l'increment de la inseguretat al municipi.
A pregunta d'e-notícies sobre que els hi diria als veïns de Calella i de Torredembarra, Budó ha demanat "no criminalitzar ni estigmatitzar col·lectius de persones que han hagut de fugir de casa per diversos motius, però cap d'ells agradable". "Des de Catalunya sempre hem estat una terra d'acollida", ha defensat.
La consellera ho ha dit una setmana després que se celebrés una junta local de seguretat a Calella on el director general dels Mossos, Pere Ferrer, va manifestar que la conflictivitat i el perfil delinqüencial de les persones que okupen l'hotel ha anat en augment. L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, per la seva part; va afirmar que l'objectiu principal és que s'agilitzi el llançament de la finca -l'ajuntament i la propietat de l'immoble han denunciat l'ocupació als jutjats per aconseguir-.
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que "aquest va ser un compromís que va prendre el Govern per tal de contribuir en la resposta a l'emergència migratòria de les illes Canàries i sobretot a garantir els drets de les persones emigrades, especialment dels adolescents sense referents familiars al país". Budó també ha detallat que "la distribució de les 40 places es farà per tot el territori, responent a l'estratègia que ha dut a terme el Govern els darrers anys i que ha permès dissenyar un sistema d'acollida arreu del país que garanteix una distribució equitativa capaç de facilitar la inclusió dels joves atesos".
El sistema de protecció a la infància de Catalunya ha atès més de 8.000 joves entre 2017 i 2020. Actualment, aquest sistema atén 5.565 joves emigrats sols. Més de la meitat d'aquests joves, un 73%, tot i ser majors d'edat segueixen atesos en recursos residencials amb pròrrogues assistencials.
