Publicitat
Societat · 21 d'Abril de 2020. 17:07h.

Budó diu ara que "no estem en confrontacions"

Després d'haver discrepat amb tot amb el Govern espanyol

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa que "no estem en cap guerra entre institucions" i que "no estem en confrontacions" amb el Govern espanyol. "Aquí no estem en cap guerra entre institucions, no estem en confrontacions perquè sí. Estem treballant uns plans perquè entenem que és la manera més efectiva de fer el desconfinament i demanem i esperem que per part del Govern espanyol es tingui en compte el treball que ha fet el Govern de Catalunya per tal d'afrontar aquest desconfinament" ha afirmat la consellera.

Les declaracions de la consellera contrasten amb les discrepàncies públiques que ha tingut el Govern de la Generalitat amb la gestió del Govern espanyol d'ençà de l'inici de la pandèmia de coronavirus en temes com ara el confinament i desconfinament de la població, la recuperació de competències arran de l'estat d'alarma, la utilització de l'UME per a la desinfecció de residències o la construcció d'hospitals de campanya per part de l'Exèrcit o la Guàrdia Civil. 

De fet, la mateixa Meritxell Budó, va afirmar aquest dilluns en una entrevista a Ràdio 4 que si el Govern s'hagués fet càrrec de la gestió del coronavirus "no hi hauria hagut tants morts ni tants infectats i probablement s'hagués pogut controlar d'una altra manera aquesta pandèmia".

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar el tancament total de Catalunya per frenar la propagació del virus el passat 13 de març i va reclamar al president espanyol Pedro Sánchez que autoritzés el tancament de ports, aeroports i vies ferroviàries catalanes abans que ho decretés el Govern espanyol.

El president de la Generalitat Quim Torra va denunciar que el Govern espanyol es fes càrrec de les competències de la Generalitat en Salut i Seguretat arran del decret d'estat d'alarma. 

"Els experts ens recomanen el confinament domiciliari de tots els ciutadans i el tancament del país. La recepta del president Sánchez i el Govern PSOE-Podemos és confinar la Generalitat. Això va de la salut i la vida de les persones i no de proclames patriòtiques" va escriure en una piulada.

Quan el Govern espanyol va decidir que aixecaria el confinament total, el president de la Generalitat va reclamar que aquest es mantingués exceptuant els serveis essencials. Torra va assegurar durant la reunió de presidents autonòmics que aixecar-lo era "una temeritat" sense disposar de tests massius.

Aquestes no van ser, però, les úniques discrepàncies en la gestió de la pandèmia. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va afirmar el passat 18 de març que desplegar l'Exèrcit a Catalunya era "del tot innecessari" i que era fer-ne "un gra massa"."A Catalunya no ens cal", va manifestar Buch. "La solució no és una estratègia militar ni policial" va apuntar. El conseller va assegurar que el que ha de fer la policia "és vetllar pel compliment de les normes" i que "els mossos, els policies locals i la guàrdia urbana facin complir la llei".

La consellera de Salut, Alba Vergés, va rebutjar el passat 20 de març demanar ajuda a l'Exèrcit espanyol per muntar un hospital de campanya davant la possibilitat que el sistema sanitari català col·lapsi per l'augment de casos de coronavirus que preveuen les autoritats. "Nosaltres ens estem preparant per a aquest augment de casos i aquest augment de casos greus" va assegurar. "No es tracta de demanar rescat a no sé quin exèrcit", va afegir.

El Govern de la Generalitat es va mostrar reticent a rebre ajuda de l'Exèrcit durant l'inici de la pandèmia. El president de la Generalitat, Quim Torra, va manifestar el passat 22 de març que "si necessitem l'Exèrcit, ho farem saber". Torra va considerar que "és de sentit comú, els que sabem que ens està passant som nosaltres, no a 500 quilòmetres de distància" va dir aleshores.

El Departament de Salut tampoc va autoritzar posar en funcionament l'hospital de campanya que la Guàrdia Civil va muntar en un poliesportiu municipal de Sant Adrià de la Barca. La consellera de Salut Alba Vergés va argumentar que "nosaltres demanem tots els espais necessaris quan són necessaris". 

La paralització de l'hospital de campanya va comportar una denúncia contra el president Quim Torra i la consellera Alba Vergés per un possible "homicidi imprudent greu" per paralitzar l'obertura de l'Hospital. Després de veure prou motius per investigar els fets i en tractar-se d'aforats, el Jutjat de Martorell va passar les diligències al TSJC en tractar-se d'aforats.

Salut també va exigir fer modificacions en l'hospital de campanya que la UME va muntar al poliesportiu de Sabadell i va demanar que l'hospital es muntés amb panells, com s'ha fet a IFEMA i no amb tendes de campanya com havia fet l'Exèrcit.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 21/04/2020 - 21:17

"Hisenda troba 2 milions d'euros de Josep Pujol a Andorra. L'instructor del cas Pujol a l'Audiència Nacional rep la informació de dos comptes de la BPA"

eltriangle.eu 21-4-2020

A la Catalunya catalana, la que fa coses, la Catalunya productiva, la Catalunya subsidiadora, la Catalunya rica i plena no hi ha opressio que l´aturi.

#1 Carles, SABADELL, 21/04/2020 - 19:49

Pues callate bonita.