Publicitat
Societat · 17 de Novembre de 2021. 14:06h.

Cambray desafia el TSJC

"El català és i seguirà sent la llengua vehicular"

Cambray desafia el TSJC

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat en seu parlamentària que "el català ha estat, és i seguirà sent la llengua vehicular al sistema educatiu català". Ho ha dit després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi anul·lat els projectes lingüístics de sis centres escolars de Catalunya.

Gonzàlez-Cambray ha afirmat que "el català és una qüestió de país" i ha defensat que "el model d'escola catalana és i ha estat un model d'èxit". "El que hem de fer ara és reforçar-ho" perquè "defensar i impulsar el català és defensar i fer avançar el país". "Diputats i diputades, per tot això l'escola, a Catalunya, en català", ha sentenciat.

Tanmateix, el tribunal ha anul·lat els projectes lingüístis de les escoles Puig dels Cadiretes de Llagostera, l'Institut Els Pallaressos, l'escola Bogatell de Barcelona i l'escola Josefina Ibañez d'Abrera i en els concertats escola Frangoal de Castelldefels i escola Aura de Reus.

El TSJC considera el català "com a centre de gravetat del sistema educatiu", però fixa "la presència mínima del castellà com a llengua vehicular en el curs i classe en el qual el fill dels recurrents segueix els seus estudis en un 25% de les hores efectivament lectives, havent-se d'impartir en aquesta llengua oficial, a més de la matèria o assignatura lingüística, almenys una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga".

L'Assemblea per una Escola Bilingüe va informar a principis de novembre que la Generalitat ha recorregut en cassació fins ara els projectes lingüístics de l'Escola Josefina Ibañez, Bogatell i Els Pallaressos perquè considera "que els pares dels alumnes no tenen legitimació activa per a recórrer els projectes lingüístics". No obstant això, la Generalitat no ha recorregut "l'anul·lació dels projectes lingüístics per no contemplar el castellà com a llengua vehicular". "Aquest fet és inaudit atès que el Departament d'Educació fonamenta el recurs en aspectes de contingut formal i no qüestiona el model de conjunció lingüística", va exposar l'entitat.

 

 

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#20 Uber, o Cabify?, 19/11/2021 - 03:58

Así es. Gracias a estas políticas el catalá será vehicular porque sus hablantes acabarán cabiendo en un taxi... hacia la nada.
Enhorabona.

#19 Marti, Palafrugell, 18/11/2021 - 12:03

La cosa dels cognoms els porta de cul. Aquest bon senyor ha tingut d'afegir Cambray al seu (González) perquè faci més paxoca:
- González
- COM???
- González-Cambray!
- AH, BUENO.
Ara a canviar l'accent de González per Gonzàlez (com fan els Sánchez) o encara millor utilitzar Gonçales i tot arreglat.

#18 pepe, andorra, 18/11/2021 - 11:29

por una España de todos, la escuela publica, en español.....

#17 G. Cobos, El Prat de Llobregat, 17/11/2021 - 21:01

ya hay lo que dice aquel anuncio de TV.
Interesa gente que no se movilice, que no se organice, que no tenga espíritu crítico. ¿Acaso miento? Lo potencian todos los gobiernos i els governs de todos los colores.
Prova del cotó: adoctrinamiento y no miento, con el monotemita del procés.
Gente xarna que se siente más catalán que Jordi Pujol....

#16 G. Cobos, El Prat de Llobregat, 17/11/2021 - 20:59

del peluquín.
Prima l'acció exterior, TV3, Te ven tres o te vean 200.000, y así miles de chorradas en que dilapidar el presupuesto - vía incremento de deuda-.
Que se dejen de monsergas, ceteris paribus, que si fuéramos o fuésemos independientes: la menjadora crece, las necesidades también y hay que contentar a muchos votantes.
Para todo lo de

#16.1 josemiguel, El Prat de Llobregat, 18/11/2021 - 07:57

Para una gran parte de la población actual,su concepto de la democracia se reduce a la revancha de un conflicto cuyo epílogo,la dictadura,finalizó hace medio siglo,y su único razonamiento político es muerte al facha,q es cualquiera q les haga ver la complejidad de las cosas.Vamos a tener a Pedrito de emperador eterno aplicando modelo PSOE andaluz