Societat · 21 de Novembre de 2022. 13:59h.

Campanya per a no canviar de llengua

La meitat de catalans ho fan quan algú els parla en castellà

Campanya per a no canviar de llengua

La Plataforma per la Llengua ha denunciat la "submissió lingüística" a l'InformeCAT d'enguany i lamenta que "més de la meitat dels catalanoparlants de Catalunya creuen que la submissió lingüística no amenaça el català". El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha manifestat en la presentació de l'informe que "cal que mentalitzem els catalanoparlants per no canviar de llengua".

Si l'InformeCAT del 2021 explicava que 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà i que la majoria ho fan "per respecte" o "per educació", l'edició concreta que a les Illes Balears només 1 de cada 10 illencs manté el català quan algú els parla en castellà.

L'autoanomenada ONG del català lamenta "aquesta actitud de submissió lingüística generalitzada" i remarca que "contrasta amb el fet que molts residents no catalanoparlants d'origen estranger tenen interès per aprendre la llengua i millorar-ne el coneixement. Segons les seves dades, 6 de cada 10 residents estrangers a Catalunya expressen aquest interès.

L'entitat també remarca que malgrat aquest interès "no tots s'acaben matriculant a cursos de català" i ho atribueix a una qüestió de "disponibilitat horària i de càrregues laborals", però subratlla que "les inscripcions als cursos d'hivern del Consorci per a la Normalització Lingüística es van incrementar el 2021 un 31,0 %".

D'altra banda, la transmissió intergeneracional del català és del 80% a Catalunya i a les Illes Balears, i d'un 60% al País Valencià. En el cas de Catalunya un 53,6% dels residents a Catalunya parlen català amb el fill més gran. Mentre que el 81,9% dels residents, amb com a mínim, un avi catalanoparlant, parlen català. S'eleva fins al 92% en el cas de tenir tres o quatre avis catalanoparlants.

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#34 BEJOTA, bcn, 26/11/2022 - 21:50

SI SE PUEDE , LA EDUCACIÓN ACONSEJA RESPONDER EN EL IDIOMA QUE TE HABLA.LO DE HACER HOSTIL Y ANTIPATICO EL IDIOMA MINORITARIO NO ES ACEPTABLE. MULTAR ,AMENAZAR PARA IMPONERR UN IDIOMA SIN NINGUNA REFERENCIA INTERNACIONAL NI NACIONAL PERJUDICA AL CATALAN QUE NO SE LO MERECE.

#33 bejota, bcn, 26/11/2022 - 11:49

Con el fracaso de Proces ,ahora toca liarla con el catalán. La gente ,en general, queremos hablar como los lideres politicos nacionalistas:muchos idiomas.penalizar , hacer hostil y antipatica a una lengua minoritaria , no se lo merece.

#32 LoisA, Tabarnia , 22/11/2022 - 20:14

Lo que no logran entender los indepes es que hay muchos catalanes que llevan muy mal la imposición. Y como han dicho más abajo, igual se pasan al español para tocar lo que ya se imaginan.

#31 EduardR, bcn, 22/11/2022 - 10:48

Al final faran que parli més castellà per tocar els collons... simplement per portar la contraria...

#30 LoisA, Tabarnia , 22/11/2022 - 10:20

La Plat. por la Lengua quiere aniquilar esos rasgos tan catalanes de respeto y de educación a la hora de cambiar de lengua cuando se les habla en español. Es lo que me ha sucedido hasta ahora (lo agradezco) cuando he visitado Cataluña como turista o para ver a la familia. No más respeto y educación para no ser sumisos lingüísticamente hablando.