Publicitat
Societat · 24 de Gener de 2013. 22:02h.

Cap diputat de la CUP al Dia de l'Holocaust

L'organització va enviar un membre de la direcció, Joan Pujolàs

Cap diputat de la CUP al Dia de l'Holocaust

Ortega, amb Edmon Gimeno, l'últim supervivent català als camps nazis

El Parlament ha commemorat aquest vespre, per novè any consecutiu, el dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, que és el 27 de gener. Enguany les Nacions Unides han dedicat la commemoració als Justos entre les Nacions, els homes i les dones que van arriscar la vida per salvar els perseguits.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha manifestat que "commemorar l'Holocaust és un acte de justícia" i que "no trobem en la història de la humanitat cap altre acte de tanta ignomínia i barbaritat". "L'Holocaust -ha afegit- és la negació de la Humanitat, la Humanitat va perdre el seu nom".

De Gispert ha argumentat que amb els reptes que en aquest 2013 té Catalunya “no pot descuidar en cap cas el record de les víctimes de la tirania i el mal” ni “la pedagogia del respecte i la pau veritable”.  La presidenta del Parlament ha fet una crida a “no banalitzar el nazisme i a no ser condescendents amb qualsevol manifestació o apologia de l’odi o el genocidi”.

L’acte s’ha fet a la sala auditori, hi ha participat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i hi han assistit, entre d’altres, la vicepresidenta primera de la cambra, Anna Simó, els secretaris segon i quart, Pere Calbó i David Companyon, respectivament, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, diputats de CiU, ERC, el PSC, el PPC, ICV-EUiA i C’s -però no la CUP- i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno.

El diputat de la CUP, David Fernández, en un missatge via twitter ha explicat que "el fet que no hi poguem anar per agenda no significa que no ho commemorem. Em sap greu. Sóc soci Amical Mauthausen. Tenia un acte a Terrassa". Fernández ha admès que no hi havia cap diputat però que que hi va anar Joan Pujolàs, de la Comissió Antipatriarcal de la CUP i del moviment gai.

La cerimònia ha començat amb l’encesa de les sis espelmes del record: José Medina, membre de la comunitat israeliana de Barcelona, n’ha encès una pels jueus exterminats pels nazis; Ángel Puente, de la Jabad Lubavitch de Barcelona, una altra pels infants que perderen la vida a les cambres de gas; Edmon Gimeno, deportat a Buchenwald, Dora i Bergen-Belsen, per  les víctimes catalanes i de la resta de l’estat espanyol assassinades als camps; Vicente Gabarri, president de l’Associació Gitana Catalana de Sant Josep Obrer i delegat territorial de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya a Tarragona, per tots els altres col·lectius perseguits pel nazisme; Stefan Ostrach, membre de la comunitat jueva Beth Shalom, pels Justos entre les Nacions, els homes i les dones que van arriscar la vida per salvar els perseguits, i el ministre conseller de l’ambaixada d’Israel a Espanya, Oren Bar-El, pels supervivents de l’Holocaust que van trobar un refugi que els va permetre refer la vida i mantenir la identitat.

Després de l’encesa de les espelmes s’ha fet un minut de silenci, i la soprano Laia Cladellas, alumna del conservatori del Liceu, ha interpretat un fragment del Lacrimosa, del Rèquiem de Mozart.

En l’acte també hi han intervingut, en nom de les víctimes dels col·lectius corresponents, Nadia Aroca, membre del Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transexuals i Bisexuals; Xavier Trabado, vicepresident del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; Manuel Fernández, en representació del poble gitano; Enric Garriga, representant de l’Amical de Mauthausen i altres camps al Comitè Internacional de Buchenwald i fill de deportat; Ariadna Silva, estudiant del projecte educatiu “Buchenwald: republicans espanyols en els combois de la mort”, i Víctor Sorensen, en representació del poble jueu. Tots han expressat el desig que aquella barbàrie no es torni a repetir i que la llibertat i els drets dels pobles es respectin en el present i el futur.

De Gispert, amb alguns dels participants a l'acte

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#22 Valenciana, País Valencià, 25/01/2013 - 22:29

Pense que el titular és prou subjectiu... L'important de la notícia és l'acte que s'hi ha fet i, també potser, que hi havia un supervivent... Si han explicat que no han pogut anar-hi, ja està. No veig per què ha de ser això un titular de premsa, la veritat.

#21 Tamborilero, Berga, 25/01/2013 - 18:41

El siglo XX ha sido el más violento y devastador de la historia, la crueldad de esos tiempos llegó a un limite que dificilmente será rebasado en el futuro.

El mal del XXI es la corrupcion de las clases dirigentes y el desencanto, impotencia o complicidad de los pueblos frente a esta.

#20 Cañas i Barro, Barna, 25/01/2013 - 18:16

Sacrilegio!!
Encima tampoco fue nadie de la CUP al dia de las víctimas de Pol Pot ni a la del genocidio de los Hutus.
Seguro que si algun dia se atreven a recordar los muertos por Franco, tampoco iran.
Que los destierren a todos.

#19 JAAG, Barcelona, 25/01/2013 - 15:59

Uyyyy però si són molt democràtes aquests de la CUP!!, perdó, només amb els Palestins.... els jueus que va assassinar el nazisme no importan... quina barra que tenen!

#18 Bart, Barcelona, 25/01/2013 - 11:03

Senyors d'e-noticies, per quin motiu el seu diari digital ha iniciat una campanya contra la CUP. Coneixent la seva línia editorial, suposo que serà simplement perquè això els hi proporciona visites i comentaris (la mayoria agressius). I aquí mana la 'pela' per sobre de l'ètica periodística.