Publicitat
Societat · 15 de Març de 2011. 23:03h.

Castàtrofe nuclear?

Nou incendi al reactor número 4 de la central nuclear de Fukushima 1

Castàtrofe nuclear?

Imatge d'una de les explosions

Un nou incendi al reactor número 4 de la central nuclear de Fukushima 1 ha desfermat la por a una catàstrofe nuclear a Japó. Aquest reactor suma ja el segon incendi en dos dies. Malgrat que les flames s'han pogut controlar ràpidament, l'explosió, la quarta en total, ha provocat dos orificis al mur exterior del reactor.

El comissari europeu d'Energia ha afirmat que "pràcticament està tot fora de control" i no ha descartat que en les properes hores passi "el pitjor". "Es parla d'apocalipsi i crec que és un terme ben triat", ha afegit.

Menys de 24 abans d'aquest nou incident, la central nuclear de Fukushima 1 ha registrat la tercera explosió des que, el passat divendres, es va produir el terratrèmol i el posterior tsunami al Japó. Aquesta tercera explosió, que concretament s'ha produït al reactor número 2, hauria causat danys a la piscina del recinte de confinament, dissenyada per a evitar possibles fuites radioactives en cas d'accident.

El govern japonès, per primer cop, ha admès la gravetat de les explosions a la central de Fukushima 1. Per la seva banda, André-Claude Lacosteel, president de l'Autoritat de la Seguretat Nuclear de França, ha alertat que al Japó estaria començant "una crisi que podria durar setmanes" i no descarta que s'arribi al nivell màxim de catàstrofe nuclear i es pugui viure un desastre similar al que es va produir a Txernòbil. També ha dit que alguns dels reactors podrien estar a punt ja de patir la fusió dels seus nuclis, si no l'han iniciat ja, a causa de les altes temperatures posteriors a les explosions.

Segons l'agència de seguretat nuclear del Japó, l'explosió ha malmès el cofre de protecció del reactor i ha provocat una fuita indeterminada de partícules radioactives. Diverses agències de notícies japoneses, afirmen que els nivells de radiació han superat el límit legal després d'aquesta explosió.

La companyia elèctrica ha evacuat tots els treballadors de la central, i les autoritats japoneses han reconegut en les darreres hores que l'edifici de contenció del reactor dos podria estar danyat.

L'explosió aquest dimarts a la planta de Fukushima és la tercera que es produeix des del terratrèmol de divendres. La primera deflagració va ser dissabte i va deixar quatre ferits mentre que la segona s'ha registrat aquest dilluns al reactor tres i ha provocat un balanç d'11 ferits.

El director general de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica de l'ONU, Yukiya Amano, ha confirmat que el Japó ha demanat de forma oficial assistència tècnica a aquesta agència de l'ONU, i ha explicat que els detalls d'aquesta ajuda "encara s'estan discutint". Ha afegit que "les autoritats japoneses estan treballant molt intensament, en condicions de dificultat extrema, per estabilitzar les plantes nuclears i garantir la seguretat".

D'altra banda, segons l'Institut de Meteorologia japonès, hi ha un 70% de possibilitats que en les pròximes 72 hores hi torni a haver una sacsejada, i seria de 7 graus a l'escala de Richter.

El risc de deixar el país sense llum ha portat el Govern japonès a autoritzar apagades programades de tres hores a partir d'aquest dilluns. També ha demanat a la indústria que redueixi l'activitat, una mesura excepcional que afectarà vuit prefectures i que es preveu que s'allargui fins a finals del mes d'abril.

Així mateix, la xifra de morts s'ha multiplicat després que s'han trobat 2.000 cadàvers més a la costa japonesa de Miyagi. Les xifres oficials parlen de 1.800 morts, però la policia i els equips de rescat tenen clar que augmentaran fins a situar-se entre les 10.000 i 20.000 persones mortes.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Luis, Tokyo, 16/03/2011 - 19:30

Yo tb pido responsabilidades a los alarmistas!!!!!!! PQ AQUI NO PASA NADA!!! TENEMOS COMIDA, AGUA, GIMNASIO.. VIDA NORMAL!!!!!

Si no estais en Japon.. Ni os molesteis en comentar

Gracias

#6 Nikito Nipongo, Cagashima, 15/03/2011 - 15:08

Todos estos politicorojos, ecoverdes y cerebromarrones que reniegan de la energia nuclear ¿porque no se largan a africa y nos dejan en paz? Los japoneses somos un pueblo kamikaze que sabe morir como un hombre. Los katalanes sois un pueblo llor? mariquita.

#5 la comedianta tortosina, Tortosa, 15/03/2011 - 11:13

REsponsabilitats! Si al final, això és una catàstrofe nuclear, demano que tots estos espanyols a sou de les centrals, que han declarat que no passava res, dimiteixen i deixen de considerar-los experts

#4 mariapepe, barcelona, 15/03/2011 - 11:08

Greenbear, no sé, no en sé gaire d'aquestes coses, però la de trabes administratives i burocràtiques que cal fer per instal.lar un molí de vent o plaques solars tampoc és que ajudin gaire. Això si, arbres ecopijos de nadal fets de material reciclat a només sis milions de peles cadascun...

#3 francesc-lluís, bcn, 15/03/2011 - 10:42

si tant segura és l'energia nuclear podrien planificar noves nuclears a barcelona -a la zona franca- i una altra a madrid -a la cañada real-. Ben a prop dels nuclis que més electricitat necessiten. Total, no hi ha cap perill, no cal posar-les a un cul de món com fins ara