Publicitat
Societat · 1 d'Abril de 2014. 09:45h.

"Catalunya podria adherir-se a la UE"

El conseller jurídic de la Unió Europea, Juan Diego Ramírez-Cárdenas, no veu "problemes de tipus tècnic"

"Catalunya podria adherir-se a la UE"

Juan Diego Ramírez-Cárdenas Díaz

Juan Diego Ramírez-Cárdenas Díaz és un dels consellers jurídics especialitzats en els aspectes legals dels processos d'integració de la Unió Europea pertanyent a l'Institut Europeu de l'Administració Pública (EIPA). En una entrevista per a e-notícies, Ramírez-Cárdenas ha assegurat que en cas que Catalunya fos independent "podria formar part de la UE superant unes barreres tècniques i polítiques".

- Si Catalunya fos independent podria adherir-se a la Unió Europea?

Per descomptat, Catalunya podria adherir-se a la Unió Europea perquè passaria a ser un estat europeu i com qualsevol estat que té una situació geogràfica europea té la possibilitat de presentar una candidatura per integrar-se a la Unió. L'únic problema és que hauria de dur a terme un procés de negociació d'accés amb tot el que això comporta, una sèrie de barreres i polítiques i tècniques.

- Quines són aquestes dificultats a què hauria d'enfrontar Catalunya per ser un país europeu?

La complicació resulta del llarg procés de negociació que la pertinença a la Unió Europea comporta. Pel que fa a les condicions de tipus tècnic, Catalunya no tindria problemes per satisfer perquè se segregaria d'un estat que ja forma part de la Unió on aquests condicionaments tècnics i econòmics ja es compleixen. La dificultat seria fonamentalment política perquè per obrir el procés de negociació es necessita un consens per part del Consell de la Unió, la institució on estan representats tots els estats membres. Això vol dir que per obrir la negociació d'accés es necessitaria un vot unànime dels 28 actuals estats membres i una vegada que el procés de negociació es conclogués la satisfacció de tots aquests condicionaments tècnics es necessitaria de nou una aprovació final per part del Consell, és a dir un nou vot unànime. Llavors en el cas que faltés el vot favorable d'un sol estat membre, Catalunya quedaria exclosa d'aquesta integració.

- Si Catalunya es proclamés independent li pot afectar a la condició d'Espanya com a país europeu?

Espanya seguiria en la seva condició actual d'estat membre de la Unió. El que és tot tipus de segregació d'un territori a partir d'un altre territori d'un estat membre és purament un procés intern. Espanya no veuria afectada la seva pertinença al club europeu. L'única conseqüència que potser podria suposar és en el grau de representació en certes institucions europees, per exemple en el nombre dels parlamentaris europeus, que està en funció de la demografia del país.

- En el cas que Catalunya es proclamés estat propi de manera unilateral, la Unió Europea enviaria un equip tècnic com va fer amb Kosovo?

En primer lloc el que caldria establir és la diferència entre el procés català i el procés que va ocórrer a Kosovo. Un cop més les paraules claus serien la unilateralitat de la declaració d'independència. En el cas de Kosovo, es va celebrar un referèndum, la legalitat va ser reconeguda posteriorment per les Nacions Unides. A més, un total de 25 estats membres de la Unió, exceptuant Espanya, Eslovàquia i Romania, han reconegut Kosovo com a estat independent. Des d'un primer moment, això va permetre a la Comissió enviar aquests equips tècnics i en segon lloc declarar la vocació europea de Kosovo, és a dir, la possibilitat que Kosovo s'integrés a la UE. En el cas de Catalunya, un ha de considerar que de forma immediata i en ser una separació de tipus unilateral hi hauria una situació d'aïllament polític pel que podríem suposar que Espanya utilitzaria els seus mecanismes dins de les institucions europees per evitar aquesta presència tècnica de la comissió perquè suposaria una forma de reconeixement implícit d'aquesta independència. Per tant, es pot imaginar que aquesta presència de forma immediata no existiria.

- Què passaria amb la moneda, amb l'euro?

És una situació força complicada. Indubtablement Catalunya en separar-se d'Espanya, i en deixar de ser un estat membre de la unió perdria l'euro com a moneda, la qual cosa suposaria que Catalunya es veuria obligada a retirar de la circulació l'euro com a instrument de pagament. Què això hagi de passar de forma immediata? És una altra gran pregunta. Tenim una situació semblant a Montenegro, ja que no és un estat membre de la Unió, però durant el període de la guerra de Iugoslàvia va començar a introduir-se el marc alemany com a moneda i posteriorment va ser substituït per l'euro. Actualment veiem una situació paradoxal perquè Montenegro no és un estat de la Unió, no pertany a l'eurozona i tot i així utilitza l'euro com a mitjà de pagament. D'aquesta manera, Catalunya es podria veure també en aquesta situació peculiar. / Una entrevista d'Alessandra Martín.

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#18 Juan, Palma, 03/04/2014 - 00:05

Nada nuevo. Todo esto es, más o menos lo que están diciendo las autoridades europeas y mucha gente hace mucho y que Mas y compañía se empeñan en negar.
El titular, sin ser mentira, me parece un poco engañoso.

#17 Luigi longo, bcn, 01/04/2014 - 23:00

Hay una cosa que no ha dicho el entrevistasdo, y es que Cataluña también podría adherirse a la Unión de Estados Africanos, cosa esta que le resultaría más fácil y rápida. Yo creo que es lo más indicado, teniendo en cuenta la cantidad creciente de africanos que vamos teniendo en el solar patrio.

#16 iñigo, bi, 01/04/2014 - 19:08

Parece mentira que haya gente que pueda engañarse con este titular. Es como el timo del tocomocho. Efectivamente, Catalunya podría integrarse en la UE al igual que Albania, Turquía, Moldavia o Armenia. Otra cosa es que lo haga.

#15 Pip, BCN, 01/04/2014 - 17:09

Es increible que se venda como noticia lo que llevan diciendo todos los expertos jurídicos desde hace casi un año. Por supuesto que podría negociar su ingreso. Lo que no podría es convertirse automáticamente en un nuevo Estado miembro. Pero eso lo ha dicho todo el mundo. El único que lo niega es Mas

#15.1 JCM, BCN (Catalunya), 02/04/2014 - 02:31

T'oblides que també existeix l'EFTA, i allà no hi ha veto espanyol i ningú ens ho podria impedir. A més, ja fa temps que un representat de l'EFTA va dir que Catalunya seria benvinguda. Això no faria molta gràcia a la UE, ¿De debò creus que ens deixarien escapar així com així?? ....I Mas ho sap

#14 BEJOTA, bcn, 01/04/2014 - 15:53

El president del Banc de Santander adverteix que la secessió de Catalunya "no interessa" ni als catalans ni a la resta dels espanyols.

#14.1 BEJOTA, bcn, 01/04/2014 - 15:56

MENSAJE A LAS AUTORIDADES
Van Rompuy, a Escocia y Catalunya: "Nadie obtendrá nada del separatismo"
MADRID, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

#14.2 ramon, barna, 01/04/2014 - 17:49

TIENE TODA LA RAZON DEL MUNDO