Publicitat
Societat · 19 de Desembre de 2008. 13:39h.

Catalunya tanca l'aixeta

Montilla diu que que "avui es fa difícil de justificar l'increment de la immigració"

Catalunya tanca l'aixeta

Montilla ha explicat que la immigració ha baixat un 30%

El president de la Generalitat, José Montilla, ha aprofitat el seu discurs durant la signatura del Pacte Nacional per a la Immigració per a afirmar que "avui es fa difícil de justificar l'increment de la immigració quan no podem atendre les necessitats de treballa que ara viuen a Catalunya siguin d'on sigui que hagin vingut". "Per sentit de al responsabilitat -ha afegit- només podem convidar altres persones a venir si tenim treball a oferir. Si no els estaríem condemnant a la marginalitat o a malviure en precari, treballant en una economia submergida contra la qual hem de lluitar".

Montilla ha afegit que "no seria el camí correcte pel qual hem d'avançar. A més, les dades més recents indiquen que es un criteri compartit també pels immigrants potencials que també pensen el mateix: l'any 2008 la immigració al conjunt d'Espanya ha baixat un 35% respecte al 2007".

El president de la Generalitat ha volgut llançar un altra missatge en al·lusió al Manifiesto del castellà: "la coexistència de dues llengües oficials a Catalunya no ha de ser ni ha de suposar cap problema malgrat que hi ha qui en vulgui crear perquè hi ha qui voldria que hi hagués a Catalunya un conflicte de llengües, però els pocs que ho pretenen no se'n sortiran ni a l'escola ni al carrer".

Montilla ha criticat també que "la llengua pròpia de Catalunya sigui objecte atacs de menyspreu o de negació per part d'aquells que amb  l'excusa de defensar la llengua comuna, de 40 o 400 milions de parlants, voldrien arraconar el català a l'àmbit merament domèstic". "La nostra llengua, a més de ser apta per a qualsevol àmbit de la comunicació, la cultura o la creació ha de ser vista i respectada com a llengua de prestigi i de progrés social per part dels nouvinguts a Catalunya".

El president també ha afegit que "treballant amb perseverança i actuant amb confiança avançarem més que no pas amb imposicions i convertirem el català en llengua comuna i de comunicació de tots els homes i dones que viuen a Catalunya".

Discurs del President

Veure vídeo immigració 1

Veure vídeo immigració 2

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#28 cesar, noceda del bierzo, 21/12/2008 - 13:10

pepa asi que los colonos españoles me apuesto una cena que desciendes de andaluces o gallegos

#27 josepxicot, barcelona, 21/12/2008 - 12:19

Ès trist però al metro nomès sento parlar
d´acomiadaments als nostres que comen
ten que s´han quedat sense feina,la res
ta de viatges que sòn de fora segueixen
el viatge cap a la seva feina com si no tin
guessin res a veura.

#26 jordi M.M., OLOT, 21/12/2008 - 11:31

Copiando a los de Plataforma x Catalunya del vicense Anglada. Les dá miedo porque este partido sube como la espuma y será decisivo en el próximo Parlament.

#25 pepa, girona, 20/12/2008 - 21:02

Els colons espanyols són els q mes mal fan o han fet a la llengua nacional del mediterrani occidental

#24 Patriotus, Barcelona, 20/12/2008 - 19:30

Alguien se ha adelantado a los nacionalistas catalanes en sus ideas respecto a los inmigrantes

http://www.youtube.com/watch?v=biFfKq2bCgU