Publicitat
Societat · 2 d'Octubre de 2013. 18:52h.

Com els jueus fugien dels nazis

Lleida i Israel presenten quatre itineraris d'evasió a través del Pirineu

Com els jueus fugien dels nazis

Una imatge de l'acte

La diputació de Lleida ha presentat un projecte que mostrarà quatre itineraris que van fer servir persones d'origen jueu que fugien dels nazis. Els camins, que seran senyalitzats, passen per les comarques pirinenques del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

L'acte, que s'ha realitzat a Sort (Pallars Sobirà), ha comptat amb la presència del president de la diputació de Lleida, Joan Reñé, i l'ambaixador d'Israel a Espanya i Andorra, Alon Bar. Aquest últim ha titllat de "fantàstica" la iniciativa.

Bar ha recordat que aquest projecte recorda un "esdeveniment històric molt dolorós", però alhora l'ha qualificat de "meravellós" pel fet que reconeix la qualitat humana de les persones que van ajudar els jueus a fugir i perquè aconsegueix posar en el seu context el coneixement, la història i el turisme.

"Salvar una ànima és salvar un món sencer", ha dit l’ambaixador en reconeixement a les persones que van arriscar la seva pròpia vida per ajudar aquells que ho necessitaven.

Per la seva banda, Reñé ha remarcat que tot el projecte és un "homenatge a la solidaritat de nombroses persones anònimes que van contribuir a salvar vides, persones, famílies i cultures".

Durant l'acte institucional, les autoritats han recorregut un tram de l'itinerari entre Aulus-les-Bais amb Tavascan a través del coll de Guiló, on han descobert un monòlit commemoratiu amb la inscripció "Tornem pel record als vells passos d'aquest camí", de l'obra La pell de brau de Salvador Espriu.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#7 Papaluna, Barcelona, 03/10/2013 - 19:17

Tants ni havia? I, és tant important conèixer els camins i ponts pels que fotien el camp amb les seves fortunes personals? Perquè es magnifica sempre tot el d'aquesta gent? Com és que badem tant davant de quatre pedres que mai tenen valor arquitectònic ni cultural? Ho venen molt bé! És misteriós!

#6 8, s, 03/10/2013 - 13:37

i una pregunta, els jueus, aquests calés (bàsicament or i diamants) que passàven per les muntanyes, d'on ho havient tret?.

#5 8, s, 03/10/2013 - 13:36

O sigui, nanos sionistes, que sí que és cert que Franco va salvar milers de jueus, oi?.

#4 Montserrat Vila, Catalunya, 02/10/2013 - 20:46

Vaig llegir en un llibre, que algunes de les grans fortunes andorranes venen d'aquesta època, quan alguns del jueus que fugien desapareixien pel camí juntament amb les seves pertinències, no sé que hi ha de cert?

#4.1 Max, Barcelona, 03/10/2013 - 07:58

Com es diu el llibre?

#3 Juan Francisco , Huesca, 02/10/2013 - 20:30

¿Y huían a la España de Franco? No me lo puedo creer... Si los llegan a ver esta cuadrilla de tontos separatistas que siguen diciendo que Franco era igual a Hitler, vaya bronca que les cae, tú.

#3.1 8, s, 03/10/2013 - 10:26

Tu nano, ets així o t'entrenes?