Publicitat
Societat · 9 de Setembre de 2008. 19:27h.

Com recuperar els papers privats de Salamanca?

La Generalitat estableix el procediment de restitució dels documents als seus propietaris privats

Com recuperar els papers privats de Salamanca?

Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Decret del procediment per a la restitució a les persones físiques o jurídiques de caràcter privat dels anomenats papers de Salamanca, els documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil. L’objecte d’aquest Decret és regular el procediment que han de seguir les persones i entitats que vulguin recuperar documents, fons documentals i altres efectes que van ser confiscats a Catalunya durant la Guerra Civil i que es conserven a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, a Salamanca.
 
Per tenir dret a la restitució dels documents o altres efectes, els interessats hauran d’acreditar-ne la propietat en el moment de la confiscació. Un cop verificada la propietat dels documents, es lliurarà la documentació a les persones titulars, sens perjudici que puguin acordar-ne el dipòsit amb l’Arxiu Nacional de Catalunya o un altre arxiu públic.
 
El Decret també estableix que l’Arxiu Nacional de Catalunya haurà de disposar d’una còpia digital dels documents que lliuri a les persones titulars i garantirà les exclusions de consulta als documents que continguin dades personals que puguin afectar l’honor, la intimitat o la imatge. Així mateix, el Decret preveu que, un cop transferits a la Generalitat els documents, l’Arxiu Nacional de Catalunya n’haurà de fer publicitat de l’inventari.
 
S’ha tingut en compte el procés d’exili de molts ciutadans i ciutadanes, per la qual cosa es farà difusió dels actes d’identificació dels documents que no es puguin notificar a les persones que en siguin legítimes titulars a través dels casals catalans d’arreu del món i del web del Departament competent en matèria de cultura.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Martín Martínez Mart, Barcelona, 19/09/2008 - 20:59

Cal recuperar-los , I no "perdre els papers" ni en aquesta negociació, ni en la del finançament..

#4 Anna, Santa Fihga Denmig, 12/09/2008 - 13:16

Aviam, però els castellans ja s´han llegit aquests documents o encara estan fent-ho?

#3 Gerard, Barna, 10/09/2008 - 02:35

De l'alcalde de Salamanca o del ministeri de cultura no s'espero res a aquestes alçades. Però del govern de la Generalitat sí que n'espero que n'espero, com a ciutadà i com a poble, que defensi els meus interessos. I q es planti si fa falta.Utopia?

#2 Gerard, Barna, 10/09/2008 - 02:33

A més, es tracta de papers robats, per la qual cosa el govern central els hauria d'haver tornat el més aviat possible a la Gen. I aquesta, després de retornar tots els reclamats decidir i/o arxivar la resta com a institució representant del poble robat.

#1 Gerard, Barna, 10/09/2008 - 02:31

Aquests papers són els 1ers que haurien d'haver tornat. Moltes d'aquestes persones són ancians a qui els urgeix realment aquest retorn. La Gen, per ètica i respecte als seus ciutadans hauria d'haver estat l'última a rebre els seus papers.