Publicitat
Societat · 21 d'Abril de 2020. 21:48h.

"Com s'ha evitat el col·lapse sanitari a Catalunya?"

Les morts a residències i les cures pal·liatives a domicilis hi han contribuït

La pandèmia de coronavirus no ha provocat un col·lapse sanitari malgrat que l'increment d'afectats que van ingressar a les UCI va arribar a una situació límit. Catalunya acumula avui més de 8.400 defuncions per coronavirus o sospitosos segons dades oficials, però només en residències per a la gent gran han mort més de 2.300 avis. Més de 500 persones han traspassat al seu domicili i gairebé un centenar ho han fet a centres sociosanitaris, essent gairebé 3.000 les persones mortes per coronavirus que no han arribat a accedir al sistema sanitari català.

La consellera de Salut, preguntada per e-notícies sobre la relació entre el nombre de defuncions per coronavirus fora del sistema sanitari i el fet que s'hagi evitat el col·lapse, ha assegurat que "no té res a veure una cosa amb l'altra".

"Malauradament no hi ha un tractament per aquest virus. Sabem que quan aquest virus està a les persones grans, vulnerables, amb pluripatologia és molt més complicat que se'n surtin. Sabem també que totes aquelles persones que necessiten llits d'unitats de cures intensives, que hi han pogut ser i que hi són durant molts dies, també aconseguim que els nostres hospitals facin la feina amb molta expertesa i que també se'n puguin sortir-se'n el màxim de persones" ha assenyalat.

La consellera, però, ha apuntat que "és molt complicat per les persones vulnerables aquest virus sense tenir encara tractament, sense tenir encara vacuna, per això hem d'establir mesures de prevenció" ha dit. "Hem aconseguit contenir i posar la corba de casos per sota de la capacitat assistencial en total" ha afirmat Budó, recordant que s'ha fet un "seguiment mitjançant l'atenció primària".

El Departament de Salut, a través d'un protocol intern dirigit als treballadors sanitaris, va recomanar evitar ingressos de pacients de més de vuitanta anys a les UCI i "prioritzar" l'ingrés a l'UCI a aquells pacients que tinguin més possibilitats de sobreviure. Salut va donar indicacions als treballadors d'ambulàncies per justificar a les famílies el motiu pel qual es rebutja el trasllat de pacients sospitosos d'haver contret coronavirus i amb mal pronòstic apuntant que "la mort a casa, a hores d'ara, és la millor opció", segons va informar El Mundo el passat 1 d'abril.

En un protocol dirigit al Servei d'Emergències Mèdiques, la conselleria de Salut suggeria "no fer referència al fet que no hi ha llits per a tots com a motiu per denegar les cures intensives" i explicar que "la mort a casa, a hores d'ara, és la millor opció", amb cures pal·liatives.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Barretina a rosca, Black hole, 22/04/2020 - 15:52

Cuando todo lo que dices y haces se parece a la eugenesia aplicada sobre un sector de la población más indefensa no es nada "republicano" y se parece mas a la filosofía nazi de eliminación de los más debiles.

Este es el agradecimiento de la peste lazi hacia los "avis" que han llevado y llevan masivamente el lazito.

¡Ya hablarán los san

#4 Capit@n España, Purgandus populus!!, 22/04/2020 - 15:12

Criminals.

#3 Érika, Terrassa, 22/04/2020 - 11:25

Dejar morir a los abuelo en las residencias o en sus casas por no poderlos atender en los hospitales significa que el sistema ha colapsado. No blanqueemos lo sucedido

#2 Kropotkin, Bic, 22/04/2020 - 09:35

No ayudaría si dimitiera la consellera... Jua, jua, jua,...

#1 Josep Maria, Mollerussa, 22/04/2020 - 00:44

Millor que tot aixó, dona, doneu el passaport als vells i fotuts.