Publicitat

S’esperen ratxes de fins a 125 km/h

Compte amb el vent

Un arbre caigut a la Rambla de Figueres al novembre

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’alerta PROCICAT, atès que es mantenen les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent des d’aquest dissabte i fins diumenge al migdia a molts punts del Pirineu i prepirineu i també a la meitat oest i sud de Catalunya, especialment a les cotes mitjanes de les Terres de l'Ebre, interior de Tarragona i oest de la Catalunya Central.
 
Durant la nit de dissabte a diumenge Protecció Civil destaca com a zones d'especial seguiment degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent les comarques del Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona i cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.
 
A les comarques del Segrià, Urgell i Pla d’Urgell, malgrat l’SMC no preveu que se superin els llindars, es poden produir ratxes fortes puntuals que podrien ser susceptibles de generar incidències atesa la vulnerabilitat de la zona.
 
Els forts vents de component nord poden provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h i properes als 125 km/h a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i a les Terres de l’Ebre. A les cotes mitjanes (entorn els 700 metres) del Prelitoral de Tarragona i l’oest de la Catalunya Central les ratxes es podrien aproximar als 90 km/h puntualment. El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.
 
Protecció Civil de la Generalitat ja va comunicar ahir als municipis que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los perquè es puguin realitzar de forma segura, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

També recomanen a la població que “reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se. També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques”.

I insisteixen en què les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes “es posposin en el moment que el vent bufi amb intensitat. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat. A les zones urbanes cal evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent”.

A banda del vent, a partir de la propera matinada i fins dilluns es preveu molt mala mar sobretot a la costa brava i també a la costa de la Selva i Maresme amb menys intensitat. És per això que Protecció Civil de la Generalitat ha emès una prealerta del pla INUNCAT. Es recomana no acostar-se a les zones on les onades trenquin amb força, i respectar els tancaments d’accessos que facin els municipis.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu, VALLES ORIENTAL, 27/12/2014 - 23:12

Deu ser VENT FORT que manda MADRID ,, alla cal recordar tenen molts ARBRES quel caura maten persones he .. Tenen molts arbres en molt mal estat Com ens pasa a Catalunya tambe Que se enrecorden del Arbre en mal estat cuan es masa tard he cuan el vent el tira a terra

#1 Carlos Gomez, BCN, 27/12/2014 - 18:37

Seguro que es un viento español.
Es que estos del otro lado del rio se las saben todas.