Publicitat
Societat · 1 d'Octubre de 2010. 10:34h.

Contra els "guardians" del català

Jordi Mercader diu que si Rosell parla en castellà a les penyes serà un "català educat i cosmopolit"

Contra els "guardians" del català

Jordi Mercader

El periodista i excap de premsa de Pasqual Maragall, Jordi Mercader, escriu en un article a El Periódico que "cada vegada que un d'aquests meravellosos jugadors del Barça acabats d'arribar de països llunyans pronuncia unes breus i tòpiques paraules en català, molts ho celebren com si s'acabés de fer un pas de gegant en el reconeixement internacional de la nostra llengua, encara que no torni a pronunciar una interjecció catalana mai més".

"Però quan el president del club que paga a aquests mercenaris milionaris pronuncia unes frases en castellà al Congrés de Penyes, com a deferència als participants que no viuen a Catalunya, llavors apareixen els santons que guarden les essències pel seu compte i amonesten Sandro Rosell", lamenta.

Mercader recorda la propera trobada mundial de penyes blaugrana a Sant Sebastià i assenyala que "m'imagino que per a aquesta pròxima ocasió Rosell es cuidarà de disposar de traducció simultània, però si no ho fes i parlés en castellà o en anglès, ¿Sandro seria un mal català i un pèssim president del Barça, per fer-ho així? Naturalment que no, diguin el que diguin els que simplifiquen la pervivència de la nació amb el monolingüisme. Més aviat apareixeria davant del món mundial com un català intel·ligent, educat i cosmopolita, cosa que també ens aniria bé".

"El català té dret a un tracte preferencial com el que li dispensen les lleis per garantir la seva salvaguarda. El que no es mereix el país és el zel de certs guardians, que acabarà destruint la nostra vella identitat de terra de llibertat. No ingressem en els annals del còmic amb una historieta on els bojos no són els romans, sinó els gals", conclou.

Publicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#39 MARC-SABATES.COM, REPUBLICA CATALANA DEL BARCA//*//, 08/10/2010 - 09:19

Visca Joan Laporta

#38 Àngels, Barcelona, 03/10/2010 - 10:16

Rossell si parla en castellà a les penyes és un català ensinistrat, com la resta de catalans, que només caiem be si no s'ens nota.

#37 josepxicot, barcelona, 02/10/2010 - 21:38

Tinc un dubte,en Jordi Mercader,amb R fi
nal ès potser un membre de la famíília dels
Mercader? o sigui parent llunya d´en Ra
món Mercader Del Rio,per a mi un català
universal,ja sabeu el que va...a Trotsky,
bè per mi,res a dir.Pura curiositat

#36 Ramon, Barcelona, 02/10/2010 - 19:03

Roda de premsa de presentació de David Villa. Tot en català. Cap problema. Primera perquè amb bona voluntat sí que l'entenen força. I segona perquè Villa portava anys jugant al País Valencià. Comparem-ho amb el tracte al català vergonyós i antiestatutari (hola, Giralt) del neonuñista Rosell.

#35 Gerard, Barna, 02/10/2010 - 17:08

Si el que defensa es que se sigui mes exigent amb la clausula del contacte que insta a aprende catala, hi estic d'acord. Pero es tasca de tots, els periodistes q li parlen a Villa en cast, l'entorn i els catalans en general.