Publicitat
Societat · 19 de Juliol de 2008. 16:20h.

Contra "la nova onada de nacionalisme lingüístic espanyol"

Professors universitaris critiquen el manifest del castellà

Contra "la nova onada de nacionalisme lingüístic espanyol"

Fotomuntatge amb les banderes gallega, basca i catalana que il·lustra la informació de 'Público'

Un grup de catedràtics i professors de diverses universitats ha difós a través del diari Público un document conjunt en el qual critiquen el Manifest per una llengua comuna, de defensa del castellà, i afirmen que es tracta d'un reflex de "la nova onada de nacionalisme lingüístic espanyol". Els signants asseguren que "per al nacionalisme lingüístic espanyol, la llengua castellana és superior, còmoda, fàcil i útil, virtuts totes elles que són sempre el producte de circumstàncies naturals, mai de la imposició i la repressió".

Agreguen que en el Manifest per la llengua comuna "es manipulen i magnifiquen (...) els problemes que els castellanoparlants puguin trobar en alguns llocs" i "s'esquiva tota consideració pel que fa a la delicada situació en la qual es troben el català, el gallec i el basc".

També s'indica que "l'estratègia principal" del Manifest per una llengua comuna "apunta a ratificar la situació d'incòmoda marginació i minoria de les llengües no castellanes", i que "no consta que els nacionalistes lingüístics espanyols, de sempre interessats en defensar en exclusiva la seva llengua, se n'hagin pronunciat en moment algun en favor dels legítims drets dels parlants de les llengües no castellanes".

Firmen el text Carlos Fernández Liria, professor de Filosofia de l'UCM; Montserrat Galcerán, catedràtica de Filosofia de l'UCM; Pedro Ibarra, catedràtic de Ciències Polítiques de l'UPV; Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística de l'UAM; Arcadi Oliveres, professor de Ciències Polítiques de l'UAB; Jaime Pastor, professor de Ciències Polítiques de l'UNED, i Carlos Taibo, professor de Ciències Polítiques de l'UAM.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#18 antonio, barcelona, 30/08/2008 - 13:37

Las mejores editoriales en lengua castellana han estado siempre en Barcelona. Ahora que lo ponen barato ¿por qué no se reciclan al catalán? porque la lengua castellana es la que les da de comer. Los niños deben escolarizarse en su lengua materna.

#17 antonio, barcelona, 30/08/2008 - 13:31

Las mejores editoriales en lengua española han estado siempre en Barcelona. Ahora que lo ponen barato ¿por qué no se reciclan al catalán? porque la lengua castellana es la que les da de comer.

#16 antonio, barcelona, 30/08/2008 - 13:26

El castellano no necesita ninguna defensa porque él solito se defiende perfectamente (Cela dixit) sin que el Gobierno se gaste un duro. Todo lo contrario de Francia que se ha gastado lo indecible con el francés pero en América ya hace años que perdió.

#15 Juanc, Barcelona, 23/07/2008 - 20:45

CUL (URA): Una vez me presentaron a un profesor de literatura catalana, y la pregunta obligada fué ¿Ya tienes temario de calidad para todo el curso?.....

#14 CULT, URA, 22/07/2008 - 12:12

JOSE MIGUEL...como vas a renegar de algo que no existe??' cultura castellana??? valgame dios, jajajaja si a robar i difamar le llamas cultura entonces si, porque preservar no preservais nada, lo vuestro actualmente es el neng, tunning y poco mas