Publicitat
Societat · 11 de Juliol de 2012. 08:45h.

Convergència ensopega amb el jutge del cas Palau

Josep Maria Pijuan va ser el magistrat de les sentències del cas Treball i Turisme

Convergència ensopega amb el jutge del cas Palau

Jordi Évole amb el jutge, Josep Maria Pijuan

El jutge Josep Maria Pijuan, instructor del 'cas Millet', ha reactivat la investigació judicial tres anys després que es destapés l'escàndol. El magistrat va assumir la investigació d'aquest cas l'any passat en substitució del jutge que dirigia les investigacions, Juli Solaz, sobre qui van recaure crítiques de passivitat des d'alguns sectors de la judicatura i d'alguns polítics, com la de l'aleshores consellera de Justícia, Montserrat Tura.

Des de llavors, Pijuan (Balaguer, 1953) ha volgut demostrar una altra manera de fer més incisiva, fent públics les seves actuacions sobre aquest cas i sent amable amb la premsa, fins al punt que va acceptar aparèixer al programa 'Salvados' de Jordi Évole en què se sotmeté a incòmodes reflexions sobre la Justícia, cosa que molts dels seus companys haurien rebutjat.
 
La trajectòria de Pijuan és llarga i es remunta al principi dels anys 80. Es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona i va començar a la carrera judicial el 1979 com a Jutge de Primera Instància i Instrucció a Tremp. Durant els següents quatre anys va exercir també a Olot, Figueres i Herrera del Duque. Posteriorment va ser magistrat del Jutjat d'Instrucció número 3 de Barcelona i després va passar a un jutjat penal, també a la capital catalana, on va exercir fins al 1992.
 
El seu ascens en la carrera judicial el va portar a la Secció Desena de l'Audiència de Barcelona -dedicada al penal-, des del 1993 fins l'any passat. Durant aquests 18 anys va sentenciar sobre els casos més sonats que van castigar al pujolisme, com van ser els casos Treball i Turisme, que van afectar antics alts càrrecs d'Unió Democràtica.

En la seva etapa a l'Audiència de Barcelona, va condemnar pel 'cas Treball' a quatre anys i mig de presó l'exsecretari general del Departament de Treball, Josep Maria Servitje -quan era conseller el democristià Ignasi Farreres, que va ser absolt- per desviar fons de la Generalitat per valor de 7,6 milions de pessetes a través de la contractació, a empresaris afins, d'informes que eren inservibles.

En la sentència va constar que es va actuar de manera «totalment aliena a l'interès públic». En aquell mateix cas va ser condemnat l'empresari Víctor Manuel Lorenzo Acuña, condemnat a dos anys, i un altre més de presó pel 'cas Turisme', en què diversos militants d'UDC van ser condemnats pel desviament de fons públics del Consorci de Turisme de Catalunya. Però sobretot, els dos casos van situar Pijuan entre els jutges més mediàtics.
 
Pijuan va ser també el president del tribunal que va jutjar el cas dels pederastes del Raval, que va saltar sonorament a l'opinió pública el 1997 i que versava sobre una suposada gran trama de pederàstia al cor de Barcelona que es va anar desinflant fins al dia del judici. En sentència, la secció que dirigia Pijuan va condemnar a 66 i 17 anys de presó als principals processats i va absoldre els altres tres.

El caràcter fort de Pijuan es va mostrar en aquell judici quan va mantenir una forta topada amb el periodista i escriptor Arcadi Espada, citat com a testimoni, que degenerà en un irat encarament entre tots dos sobre la naturalesa de les fonts periodístiques. El cineasta Joaquim Jordà va realitzar una pel·lícula ('De nens') que recollia el cas i va mostrar la duresa de Pijuan durant el judici.
 
Una de les seves primeres resolucions com a instructor del 'cas Millet', no exempta de polèmica, va ser ordenar a la Policia Nacional que assumís les indagacions en lloc dels Mossos d'Esquadra. Fonts judicials i policials van atribuir aquesta decisió a que hi ha investigacions que transcendeixen el territori català -com el parador de diners en comptes estrangers- mentre altres veus apunten que Pijuan no estava content amb la feina feta fins aleshores per la policia catalana.
 
Membre de l'associació progressista Jutges per la Democràcia des de la seva fundació, des d'aquells llunyans casos de l'època de Pujol, Pijuan ha assumit la causa contra Fèlix Millet i l'antiga cúpula del Palau de la Música d'una forma molt més contundent que el seu predecessor. Sense anar més lluny, aquesta setmana ha ordenat el registre de les cases de Millet i Montull -cosa que no s'havia fet des que es destapés el cas al juliol del 2009- per buscar noves proves.

També ha volgut inventariar béns -sobretot obres d'art- per cobrir les responsabilitats civils que puguin derivar del cas. En el seu acte, Pijuan ha tingut un record per Solaz en afirmar que "d'haver-se realitzat a l'inici de la instrucció (el registre dels domicilis), hauria donat més bon resultat".
 
Prenent un paper incisiu durant els judicis recriminant sense pietat errors o desvariejaments tant a advocats com a processats, però de caràcter cordial i una mica britànic fora de la sala de vistes, Pijuan va assegurar al programa 'Salvados' que "no m'ha cridat mai ningú del món polític per indicar-me una actuació concreta que hagi de fer" i ha lamentat que "som un país que votem polítics corruptes". "Un polític amb sospites de corrupció pot anar a una llista electoral perfectament i la gent el vota", ha criticat.

En contra del que prefereixen fer altres jutges, que eviten en extrem el contacte amb els mitjans de comunicació, o els que col·laboren però prefereixen no aparèixer a la premsa -com el titular del Jutjat d'Instrucció 1, Joaquín Aguirre, instructor de casos com el 'Macedònia', que investiga actualment una presumpta trama de corrupció-, Pijuan es conforma a dia d'avui com la cara contundent, amable i mediàtica de la Justícia catalana.


Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#7 democràcia controlada, Font Romeu, 11/07/2012 - 17:38

Em dóna la sensació de què amb aquest canvi de jutge i la presentació diferenciada que es fa d'aquest respecte l'anterior, se'ns està preparant per una propera sentència precuinada des del principi i, com sempre en aquest país, protectora del poder polític davant de tot.

#6 Berta, BCN, 11/07/2012 - 12:03

Aquest senyor era magistrat de l'audiència i ho ha deixat per fer-se càrrec d'aquest cas quan el jutge Solaz va marxar. Una persecució contra CiU...si, segur, però cap progre es queixara d'això, al contrari, ja els va be que el jutge de la Forca faci veure que vol impartir justícia

#5 JAJAJA, BARNA, 11/07/2012 - 11:19

OSTRES¿ UN JUTGE QUE VOL EMPRESONAR AL MILLET? NO M'HO PUC CREURE, AMB LO BE QUE S'HO ESTÀ PASSANT JUGANT A GOLF¡¡¡

#4 Marta, Barcelona, 11/07/2012 - 11:19

Quina enyorança de Pasqual Estevill
Oi convergents ?

#3 manel, Barcelona, 11/07/2012 - 10:49

Malament anem amb jutges com aquest: http://www.youtube.com/watch?v=AMZwARUtWrQ (1:23:00). Un jutge injust a totes llums...

#3.1 jajajjajajaaaaa, Barcelona, 11/07/2012 - 11:15

injust ? o sigui que els sobiranistes de cap de setmana quan roben no se´ls pot tocar ? carai amb la mafia convergent

#3.2 manel, Barcelona, 11/07/2012 - 11:43

Aquest és el problema: que com que és un jutge injust a totes llums (mira el vídeo home!) els convergents implicats sortiran intactes.