Publicitat
Societat · 25 de Maig de 2016. 12:21h.

Convergents a favor del monument franquista

L'alcalde de Tortosa i cinc regidors més de CDC votaran a favor de mantenir-lo

Convergents a favor del monument franquista

Ferran Bel

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CDC), en declaracions a El món a RAC1, ha apostat per mantenir i reintrepetar el monument franquista “perquè tothom sigui conscient de què va significar”. "Si s'ha de mantenir, s'ha de reinterpretar, explicar i contextualitzar aquest monument”, ha dit.

Els regidors dels partits d'esquerres de la ciutat (ERC, que forma part del govern, Movem i PSC) ja han avançat que votaran per retirar el monument, com també ho faran dos regidors de CiU, mentre que els altres sis, inclòs el alcalde, votaran per mantenir-lo, igual que l'edil del PP.
 
Bel també ha explicat que ”la pregunta de la consulta no deixa opció a mantenir aquest monument tal com estava aquests últims 40 anys”. "Si guanya retirar-lo, encarregarem un projecte per retirar-lo i museïtzar-lo. Ara bé, fer-ho de forma integral, és difícil. Es tractaria de museïtzar alguns dels elements més significatius”, ha indicat. "I si guanya reinterpretar-lo per dignificar la pau i la memòria històrica, hem d'explicar què va significar i 50 anys després què significa i quina memòria volem recordar”, ha afegit.
 
Bel ha defensat que el monument “durant tots aquests anys, no ha generat cap problema. I ara que anem a solucionar-ho, genera polèmica”. “Per una part dels tortosins, és un element que ha estat a la ciutat. Tothom és conscient que ho va inaugurar el general Franco. Però la forma d'explicar quin és el context que es va fer, no és eliminar-lo”, ha considerat.

"El monument no és propietat de l'Ajuntament i tampoc està en cap espai públic municipal. Està al mig del riu i, per tant, és de titularitat estatal. A més, és un bé cultural d'interès local. Això també s'haurà de desfer, de descatalogar, i el procés no és fàcil”, ha recordat.

Imatge del monument

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#11 Carlos Gomez, Bcn, 25/05/2016 - 21:57

I oficialitzar el Cara al Sol com himne de la Imperial Tortosa
Deixemnos de osties i circunloquis espanyols: tot clar i catala.
Un nou pais necesita treures les caretes imposades.

#10 Partidario de mantenerlo, bcn, 25/05/2016 - 19:13

Nos recuerda una guerra fratricida entre españoles. Conviene recordarlo en estos momentos, en los que algunos se dedican a agitar pasiones y a romper la convivencia, que situaciones parecidas nos llevaron a una guerra con miles de muertos

#10.1 Jesús, Murcia, 26/05/2016 - 14:18

Decidir democráticamente, entre todos, qué se hace con un monumento que se puso bajo la decisión de una sola persona es "romper la convivencia"? PUES NO. En esto consiste la democracia, en decidir entre todos. Que cada uno vote lo que quiera y que el recuento de votos depare suerte.

#9 Casper, Bcn, 25/05/2016 - 17:00

Es lógico que se mantenga 1º Conmemora la batalla más dura de nuestra Guerra Civil 2º Conmemora el valor de todos los participantes en la batalla 3º Es un monumento significativo de nuestra historia 4º En Italia, Alemania y otros países de Europa conservan monumentos de las dictaduras.

#8 modium, Moià, 25/05/2016 - 16:38

Aquest monument afecta a tota la humanitat i hauria de ser la ONU qui el fes retirar per recordar els crims del feixisme i el cop d´estat d´un militar. Els tortosins si volen ser franquistes que ho siguin, per ells va el pollastre.

#7 Fran, Vilassar de dalt, 25/05/2016 - 16:09

El arco de Bara fue erigido por el Imperio Romano hace 2.000 años para gloria del Imperio. Aunque representa a una fuerza colonialista extranjera a nadie en su sano juicio se le ocurriria demolerlo. Forma parte, para bien o para mal, de nuestra historia

El monumento tortosino igual. Es historia

#7.1 Jesús, Murcia, 26/05/2016 - 14:22

No quedan romanos en la península. Sin embargo, franquistas quedan demasiados, sin ir más lejos en este foro hay muchos. La dictadura franquista es historia, en efecto, pero el franquismo sociológico es presente. Y en cualquier caso, decidir entre todos es lo democrático, para bien o para mal.