Publicitat
Societat · 25 de Novembre de 2022. 20:03h.

Cop judicial a la UB per "vulnerar la llibertat ideològica"

El Suprem confirma la nul·litat del manifest contra les condemnes de l'1-O

Cop judicial a la UB per "vulnerar la llibertat ideològica"

El Tribunal Suprem ha confirmat la nul·litat de la resolució del Claustre de la Universitat de Barcelona, de 21 d'octubre del 2019, per la qual es va aprovar el “Manifiest conjunt de les universitats catalanes en rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i la judicialització de la vida política”.

El tribunal desestima, així, el recurs de cassació interposat per la Universitat de Barcelona contra la sentència del TSJC.

La Sala estableix que la UB "no pot adoptar acords que es tinguin com a voluntat de la Universitat i que es refereixin a qüestions de naturalesa política o ideològica, pròpies del debat social i polític, alienes a fi i funcions de la Universitat i que divideixen a la ciutadania”.

A la seva reunió extraordinària de 21 d'octubre de 2019, el Claustre de la Universitat de Barcelona va aprovar aquest manifest que es va publicar a la web de la Universitat i en diversos mitjans de comunicació.

Aquest acord va ser recorregut, pel procediment de tutela dels drets fonamentals, per alguns professors -un era membre del Claustre- i alumnes d'aquesta universitat.

El Suprem veu "extralimitació del contingut propi de l'autonomia universitària vulnerarà, a més, el principi d'objectivitat o neutralitat que cal esperar de tota Administració si és que el Claustre Universitari adopta acords de significació ideològica o política i en qüestions que divideixen la ciutadania" .

Una extralimitació de tal naturalesa, precisa la Sala, “a banda de no tenir cobertura en el contingut de l'autonomia universitària i d'infringir el principi de neutralitat, percut en els drets i les llibertats fonamentals de tercers en identificar tota la comunitat universitària amb un postulat polític o ideològic".

"L'efecte és que es vulnera la llibertat ideològica dels integrants d'aquesta comunitat universitària i no només dels membres del Claustre Universitari, cosa que afectaria, per exemple, la llibertat de càtedra, l'educació universitària que esperen rebre els estudiants a coherència amb les finalitats de la Universitat i que n'és el dret”, afegeix.

El Tribunal critica que la UB adopti “acords presentats com la voluntat de la Universitat, prenent formalment partit en qüestions que divideixen la societat, que són de rellevància política o ideològica alienes a les finalitats de la Universitat”.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#15 Ricard Chico Rovira, Sant Celoni, 29/11/2022 - 19:14

Aman tanto la libertad de expresión que la quieren solo para unos cuantos y lo peor es que se tenderá más a limitarla hasta el punto que determinados temas se están convirtiendo en tabú

#14 Sergi, LesCorts, 28/11/2022 - 12:07

La UB no puede adoptar acuerdos que se tengan como voluntad de la Universidad y que se refieran a cuestiones de naturaleza política o ideológica, propias del debate social y político, ajenas al objeto y funciones de la Universidad y que dividen a la ciudadanía.

No es tan complicado de entender ¿no?

#13 Jordi br, L'H, 27/11/2022 - 16:45

De totes maneres cop judicial tres anys després?

#13.1 joe, Tarragona, 28/11/2022 - 11:14

Y mas que caeran.

#12 Jordi br, L'H, 27/11/2022 - 16:44

El Suprem no te cap mena de credibilitat. Només dues consideracions:
1) El Suprem s'esta dedicant a decidir quines opinions polítiques són límites i quines no, en una altra època se'n deia l'orguen censor.
2) les opinions positives de la monarquia no les considera polítiques? Asseguro q divideixen

#12.1 Paleto estelado, Mollet, 28/11/2022 - 12:18

Ya salió "el jurista de turno de reconocido prestigio" a opinar sobre lo que no conoce. Dedícate a plantar bledas, Jordi br, L'H, y deja de opinar en cosas de mayores.

#12.2 Jordi br, L'H, 28/11/2022 - 14:01

Ya ha salido paleto a decir quien puede opinar y quien no. Vuestra alergia por la democràcia es preocupante

#11 El senglar de Montcabrer, Cabrera de Mar, 27/11/2022 - 14:26

El que són les coses: a Mallorca han expulsat tota una classe de primer de batxillerat perque la profe no volia que tinguessin una bandera espanyola amb un missatge de recolzament de la sel.lecció. I aquí aquesta bandera que ni és oficial.