“Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança”, resa la dita que encara perdura al País Valencià, i que commemora la derrota d’una batalla per la qual Castella va ocupar el regne de València l’any 1707. Les festes que recreen la Batalla, celebrades la setmana passada, seran declarades Bé d’Interès Cultural, segons ha anunciat la Junta de Castella-la Manxa.
El conseller d’Educació i Cultura del Govern manxec, Marcial Marín, ha avançat que iniciarà els tràmits perquè la recreació sigui reconeguda pel seu “gran atractiu cultural”. El dirigent ha animat la ciutadania a recórrer la ruta turística que porta els visitants al camp de batalla.
Quan el 25 d’abril de 1707 les tropes de Felip V van derrotar les de l’Arxiduc d’Àustria, en el context de la Guerra de Successió, l’ocupació va comportar la pèrdua dels furs concedits i la posterior imposició del Decret de Nova Planta.
Xàtiva encara llueix un retrat de Felip V girat del revés en senyal de condemna per l’ordre del monarca de cremar la ciutat, un cop conquerida. El municipi va ser un dels primers a caure del bàndol Borbó, abans que ho fessin Alcoi, Dénia o Alacant.
Després del Regne de València, només Catalunya i les Balears continuaven donant suport a l’Arxiduc. Finalitzada la guerra, el monarca va centralitzar l'Estat amb l’enfortiment del Consell de Castella i el Decret de Nova Planta, que pràcticament eliminava l’autonomia i, conseqüentment, la llengua catalana de les institucions públiques.
Precisament, la Generalitat prepara la commemoració del tricentenari, l’11 de setembre de l’any vinent, de la derrota de les tropes aliades amb la rendició de Barcelona. Fa un parell d’anys que el Govern i l’Ajuntament de Barcelona van crear un comissariat perquè organitzi la celebració de l’efemèride.
L’objectiu de la cita, segons Miquel Calçada, el comissari de la Commemoració, és promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la història, i aprofitar l’efemèride per suscitar un debat sobre el present i el futur, a través de l’aprenentatge.