El magistrat del Tribunal Suprem d'Andorra, Carles Cruz, que va ser vocal del CGPJ de l'any 2008 al 2013; considera que l'activitat del jutge Vidal és discutible políticament però no motiu de sanció disciplinària.
-Permeti'm que li pregunti si arribarà mai la independència...
Home, no em faci dir quan però sí. Algun dia el poble català podrà decidir quin vol que sigui el seu futur
- ...del poder judicial.
(rialles) Ah, bé, això és una altra cosa. Miri, ja en tenim, d'independència del poder judicial. La guerra és precisament per evitar que no quedi tocada, i prou que s'intenta! És una batalla que s'ha de lliurar cada dia.
- Article 122 de la C.E: "La principal funció del CGPJ és vetllar per la garantía de la independència dels jutges i magistrats"...
Aquest és el pilar sobre el que s'ha de sustentar. Amb l'última reforma del CGPJ i la retirada de competències, alguns entenem que s'ha reduït la capacitat d'independència dels jutges.
- El 50% dels vocals són elegits per cada cambra del poder legislatiu. I encara hi ha gent que diu que el Senat no serveix per res...
Respecte al sistema d'elecció dels vocals, en dret comparat hi ha una mica de tot. El problema no està en el sistema sinó en les persones. Són els membres triats els qui s'han de sentir independents. Si no, el que fem és criminalitzar indiscriminadament qualsevol sistema d'elecció.
- Vostè va ser vocal del CGPJ del 2008 al 2013. Un vocal antecessor seu, Alfons López Tena va deixar dit que la justícia es podreix com els peixos: començant pel cap...
Home, dit així, sona molt contundent! A veure, les grans decisions les prenen els tribunals de dalt de tot. Si algú vol pressionar, doncs, se n'anirà a dalt de tot, no pas a baix.
- Bertold Brecht deia allò que molts jutges són absolutament incorruptibles: ningú aconsegueix induir-los mai a fer justícia...
(rialles) Brecht l'encertava en moltes coses i en moltes altres era un gran sarcàstic.
- Li fa por que Podem pugui decidir la justícia d'aquest país, ara que tindrà representació a les cambres parlamentàries i per tant elegirà també una quota de vocals del Consell?
Pel que fa a la representació que tindrà, ja ho veurem després de les eleccions. La història ens ha ensenyat que una cosa són les ressonàncies mediàtiques i una altra és l'anonimat del ciutadà dipositant un vot secret a l'urna. Dit això, a mi no em fa por que puguin tenir influència parlamentària. De vegades convé un cert sacseig.
- Eva Perón deia que la violència en mans del poble no és violència: és justícia. Tem que ens puguem estar dirigint cap a un temps de justiciers?
Això, sí, això em faria por. La justícia ha de ser serena, tranquil·la, independent i responsable. No pot estar sotmesa a reaccions viscerals ni a grups de persones incontrolades.
- Perdoni que em repeteixi: arribarà mai la independència?
(rialles) A veure, a veure, ara per quina em pregunta?
- Ja s'ho pot imaginar, per l'altra, per la de Catalunya...
Home, doncs sí, crec que sí...
- Vostè va ser el primer jutge que va fer sentències en català.
D'una forma continuada, crec que vaig ser el primer, sí. Era l'any 90, quan vaig començar la carrera.
- I ara està exercint al Tribunal Suprem d'Andorra. Vostè apunta a estructura d'estat...
Jo sóc un servidor públic, en aquest cas al servei del poble andorrà.
- És neoplatònic?
Doncs no, per què?
- Perquè ha passat del macrocosmos vertiginós del funcionariat madrileny al microcosmos del Tribunal Suprem d'Andorra.
Des d'aquest punt de vista, té raó. Ha estat un canvi notable.
- M'he atipat del bricolatge i està decidit: demà em poso a redactar una nova constitució catalana. Algun consell?
Bé, tant de bo tingui molt d'encert. En tot cas, procuri que els legítims representants li diguin que és el que creuen que vol el poble i en quin sentit va el mandat que tenen.
- Què en pensa de la constitució catalana del jutge Santiago Vidal? Des d'un punt de vista tècnic és bona?
No l'he llegida. No puc opinar.
- Des d'un punt de vista polític, és convenient?
Els jutges com més discrets siguem a l'àgora política, millor. Som uns àrbitres que intentem garantir els drets de tots els ciutadans, pensin el que pensin. Que sense tenir un mandat parlamentari un jutge faci això, potser no és gaire oportú.
Des d'un punt de vista disciplinari, és motiu de sanció?
No, de cap manera. Si l'únic retret disciplinari que se li fa és el d'haver redactat pel seu compte una constitució catalana, he de dir que això és un treball científic o acadèmic, i per tant, forma part de la seva llibertat de creació en el temps de lleure.
- El diputat Jordi Turull va demanar al CGPJ, que per tal de ser creïble, abans de citar el jutge Vidal, cités tots els jutges que han participat en jornades de la FAES...
És que és el mateix cas. En els seus temps lliures els jutges poden participar en moltes i diverses activitats. Que algunes tenen una càrrega ideològica? Bé, potser sí. I si el raonament serveix per a un costat, també ha de servir per l'altre.
- Fem una porra. En quin partit acabarà el jutge Vidal?
Ui, no goso pas fer cap porra en aquest tema!/Una entrevista de Ramon Sargatal.