Publicitat
Societat · 30 d'Abril de 2013. 10:09h.

Crida al "boicot" a Granini

Per negar-se a etiquetar en català en considerar que el Parlament "no té legitimitat" i "tots entenen el castellà"

Crida al "boicot" a Granini

Productes Granini

El fet que Granini es negui a etiquetar els seus productes en català ha provocat enrenou a la xarxa, on les etiquetes #granini o #boicotgranini són les dues tendències més visitades a Catalunya. La Plataforma per la Llengua  explicava que ha "rebut força queixes de ciutadans envers Granini".

"La Plataforma per la Llengua va demanar una reunió amb l'empresa, pel grau d’incoherència i irresponsabilitat de la companyia en la política d’etiquetatge. L’empresa va acceptar-la. A la reunió, l’empresa es va negar en tot moment a etiquetar també en català. Les raons: ells no apliquen les lleis del Parlament de Catalunya i més quan consideren que són inconstitucionals", indiquen.

"A la pregunta si es plantejaven, encara que fos de manera progressiva i no immediata, en un temps raonable, l’adaptació a l’etiquetatge en català, la resposta va ser un no rotund. Quines eren les raons per no etiquetar en català ni a curt ni mitjà termini i seguir polítiques lingüístiques diferenciades per al consumidor català? Doncs que consideraven les lleis catalanes sense legitimitat, que l’empresa no té una repercussió negativa per no tenir el català a l’etiqueta i que tots els catalans entenen el castellà", expliquen.

"Davant dels altres mercats en què Granini respecta la llengua tot i que els consumidors tenen ple coneixement d’altres llengües, reconeixia que això era cert, però que en aquests casos les llengües eren oficials a la Unió Europea, cosa que no passa amb el català. El català, en paraules textuals del lletrat, ara com ara, en tot cas és útil per aprendre altres llengües com el portuguès, perquè en facilita la pronunciació, però més enllà d’això no té incidència en el mercat internacional i no cal conèixer-lo", relaten.

"Segurament Granini és un cas aïllat molt bel·ligerant contra el consumidor català, però cal tenir present una realitat que no podem passar per alt. No sempre les empreses fixen les polítiques lingüístiques en funció del mercat, de les lleis o de la responsabilitat social envers el consumidor. Al capdavant de les empreses hi ha persones, i aquestes persones poden tenir criteris ideològics i valors en contra d’un determinat segment del propi mercat, i poden prioritzar la seva ideologia a les raons de l’economia o del mercat a què s’adrecen. Aquest és el cas de Granini. Però n’hi ha d’altres".

"Per si és del vostre interès, el mail de la seu alemanya és press@eckes-granini.com, i el de la filial espanyola és  es-eckesbcn@eckes-granini.com. També hi ha més contactes als webs respectius", conclou la Plataforma.

Publicitat
Publicitat

267 Comentaris

Publicitat
#152 Catalá, Barcelona, 16/05/2013 - 16:44

A Granini solo una cosa, poca vista comercial, porque seguro que bajaran las ventas, que quieren ¿vender solo a España? ellos siempre despistados
sres de Granini en España se bebe mucho más chatitos de vino que zumitos, por lo tanto a la larga a cerrar, por no querer rotular en catalán y por ignoran

#151 Jose, Sevilla, 06/05/2013 - 00:36

¿Qué les pasa a los catalanes en la boca?

No se le entiende nada.

Se aislan ellos mismos con su lenguaje.

Pobres ALDEANOS.

#151.1 Agustí Fernàndez Damià, Alcanar, 06/05/2013 - 21:00

Aldeanos a muchísima honra. Y muy educados.Es muy fácil entendernos, cuando nos responden en español les contestamos en español (que no castellano que es el idioma de Castilla).

#151.2 Cristina, Barcelona, 07/05/2013 - 13:52

A los catalanes, no nos pasa nada en la boca, sólo nos pasa las ganas de estar lejos de quien no sabe de respeto...
Y si nos pasa, será lo mismo que les pasa a los Ingleses y demás europeos¿O es que eso de no tener un lenguaje propio, no lo llevan bien los "made in Spain"...?
ALDEANOS? mucha envidia

#151.3 Katty Costa, Sant Vicenç dels Horts, 08/05/2013 - 21:33

La lengua materna es una i todos los que la hablamos somos catalanes i desde tiempo immemorial.
¡No hay más!

Y si no lo entiendes, reflexiona... porque nosotros y nosotras sabemos responderte y tú NO.... ¿Sabes inglés, francés, alemán...?Pues el catalán existe.

#149 BEJOTA, BCN, 02/05/2013 - 17:34

AIXÓ DE FER BOICOT ... MIJOR, NI PARLAR-NE PER SI DE CAS... ( VEURE FREIXENET I EL GREMI DE RAMADERS I PAGESOS DE LLEIDA).

#148 guillem, bcn, 02/05/2013 - 16:33

Ho sento, es el millor nèctar que hi ha. Si no el compro, és pel preu. Ras i curt.

#148.1 josepipau, berga, 28/07/2013 - 12:48

guillem, hara pots comprar granini.. Degut a la caiguda de vendas , casi el regalen. Tot i casi reegalarlo jo no penso comprar-ne.(No es nèctar,es fet a base de concentrat ).

#147 Juan, Madrid, 02/05/2013 - 14:39

La consitución española reconoce como cooficiales las diferentes lenguas. Un patriota defendería su patrimonio frente a una empresa ALEMANA que se mea en la constitución Española. El odio que tenéis a catalanes sólo sirve para que ALEMANIA haga lo que le de la gana con España.