Publicitat
Societat · 13 d'Octubre de 2010. 17:49h.

Demanen la retirada de la simbologia franquista de Tortosa

La iniciativa popular recull 2.000 signatures

Demanen la retirada de la simbologia franquista de Tortosa

El monument franquista sobre el riu Ebre

La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa del Casal Popular Panxampla ha presentat una moció popular a l’Ajuntament de Tortosa avalada per 2.000 signatures, sol·licitant la retirada del monument franquista del riu, el monument franquista més gran de Catalunya, el canvi de nom de l’institut i plaça Joaquín Bau, dirigent polític durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco, i que va col·laborar en la preparació del cop d’estat de Franco, i el canvi de nom del barri 13 de gener, dia de l’entrada de les tropes franquistes a Tortosa.

Els membres d'aquest col·lectiu han destacat que els representants d'ERC, ICV i PSC s’han compromès a donar suport a la moció. El portaveu del casal Panxampla ha manifestat la confiança en el suport de CiU a la moció, així mateix ha fet públic que s’ha demanat una reunió amb l’alcalde i president de Convergència a Tortosa, Ferran Bel.

Finalment també s’ha informat de la presentació d’una instància a l’alcalde que sol·licita que el tema sigui debatut al proper ple municipal de novembre, ja que hi ha temps suficient per incloure’l com a punt.

D’altra banda, els membres del Casal Popular Panxampla han volgut ressaltar el fet que aquesta demanda popular coincideix amb les declaracions realitzades la setmana passada a Tortosa pels responsables del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Jordi Guixé va presentar a Tortosa els resultats i les conclusions del cens de simbologia franquista a Catalunya i va considerar que és necessari retirar el monument i efectuar els canvis de noms al 13 de Gener, a la Plaça i a l'Institut Joaquin Bau.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Fran, Llinars, 17/10/2010 - 22:44

A veure pijoprogres d pa sucat amb oli,es clar q n´hi han altres coses,pero el problema d l´atur es el principal,mentre vosaltres nomes viviu d tot el q fa referencia al franquisme,no aporteu res mes.Utilitzeu les poques neurones q us queden en buscar solucions a l´atur i despres ja el retirareu.

#8 Oscar, BCN, 14/10/2010 - 15:20

2000 personas sobre un porcentaje de 30000 hacen un total de... Vamos, como los butifarrendums por la independencia.

#7 Jordi Anguera, MONTSIA, 14/10/2010 - 11:01

Ja era hora,els que vivim a la zona fa dies que ens fan mal els ulls, aquest "monument",fa dècades que hauria d'haver desaparegut.Tortosa pot optar per un altre símbol,només cal convocar un concurs i treure aquest insult del mig del riu, perquè " el riu es vida", oi? Franco NO

#6 Pereramon, olot, 14/10/2010 - 10:06

Fran tens tota la raó, hi han coses molt més importants!!!

#5 Vicent, llíria, 14/10/2010 - 09:17

Perque es diu monumenta a la cervesa? Hem van dir que tenia 5 marques de cervesa representades: una creu (cruzcampo), un aliga (agulia amstel), una estrella (estrella damm), però no recorde les altres dues. Potser eren 4?