Publicitat
Societat · 10 de Març de 2013. 10:21h.

Demanen que es canviï el nom de l'Avinguda Príncep d'Astúries

Una plataforma cívica reclama que es dediqui a Baldomer Lostau, qui al 1873 va proclamar l'Estat Català

Demanen que es canviï el nom de l'Avinguda Príncep d'Astúries

L'Avinguda Príncep d'Astúries, en un cartell de trànsit a Barcelona

Una plataforma cívica, amb el suport de vint associacions, ha demanat que es canviï el nom de l'Avinguda del Príncep d'Astúries de Barcelona i es dediqui a Baldomer Lostau, qui al 1873 va proclamar l'Estat Català.

"La nostra proposta és que es canviï el nom de l’actual Avinguda del Príncep d’Astúries, ja que fa referència a un títol nobiliari foraster, aliè a la tradició catalana, i que avui ostenta el fill del decadent hereu del dictador Franco, darrer representant de la degenerada i corrupta nissaga borbònica", han indicat.

Al comunicat han afegit que "aquesta avinguda, que fins el 1939 estava dedicada a Enric Prat de la Riba, va ser rebatejada pel règim franquista amb la present referència monàrquica. Per tant, ja que en Prat de la Riba ja té una plaça a Barcelona, demanem que aquesta avinguda passi a tenir el nom de Baldomer Lostau del pare del primer Estat Català des de la desfeta del 1714".

També han recordat que Lostau el va proclamar el 9 de març de 1873. Va ser el "primer gran acte de sobirania política catalana des del Decret de Nova Planta", han destacat. Tanmateix, "tres dies més tard l’incipient Estat Català va quedar en suspens després de rebre el compromís del govern de la Primera República que la nova constitució republicana seria federal i que l’exèrcit espanyol es retiraria de Catalunya".

Els signats són: Comissió de la Dignitat, Catalunya Sí, Catalunya Acció (CA), Catalunya Diu Prou, Cercle Català de Negocis (CCN), Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), Fundació Catalunya Estat (FCE), Fundació President Macià, Institut Nova Història (INH), Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), Sobirania i Progrés, Societat Catalana de Lliure Opinió (SOCALL), Ara o mai!, Associació Catalana d'Acció Exterior Welcome Mr. President, Associació Patriòtica Catalunya 1640, Associació Germans Badia, Xarxa d’Establiments amb Consciència Nacional (XECNA), Moviment de Cultura Popular El Sotrac, Palestra i Club FNEC.

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#19 ccc, bcn, 12/03/2013 - 13:36

encara q Baldomer Lostau no estaria pas malament tampoc, això si, deixant clar a la placa que era Federalista i no independentista.

#18 ccc, bcn, 12/03/2013 - 13:32

jo li possaria el nom de Príncep de Girona, molt més nostrat.

#16 Pedro de Margarit, Tarraconense, 11/03/2013 - 12:52

Antes de cambiar sectariamente el nombre de las calles, creo más conveniente que el autor del artículo lo titule con "CAMBIE" en vez del "CANVIE" que aparece en la versión en español de este digtal que tiene el soporte de la Generalitat. La inmersión ya causa estragos incluso en los periodistas.cat

#16.1 Gerard, Barna, 11/03/2013 - 13:40

Si dominessis el català, amic oportunista, sabries que en aquesta llengua també en fan de l'alçada d'un campanar. Per tant, no és un problema de la immersió sinó de manca de professionalitat.

#16.2 Pedro de Margarit, Tarraconense, 11/03/2013 - 15:18

Vaya, usted presupone que yo no domino el catalán. Tendría usted una sorpresa si yo le acreditara mi gran dominio de esta bella lengua española. Y no, no se trata de oportunismo si no de constatar el deficiente nivel cultural con el que se manejan los nacionalistas. Esos sí que son oportunistas ...

#16.3 Francesc, Barcelona, 11/03/2013 - 15:56

No només espanyola (per ara):.Alguer. Cat.Nord. A més, el nom "espanyol" és d'origen català/occità. i no castellà En ell hauria de ser "españés". I cal tenir clar que si en aquest idioma s'usa tal expressió és perquè és un manlleu d'una altra llengua: el català. Què volia dir al s.XVI i XVII?

#16.4 Pedro de Margarit, Tarraconense, 11/03/2013 - 17:59

Origen etimológico de la palabra Cataluña: Castellanus es como se llamaba a los habitantes de los castillos catalanes. Chatelain en francés significa "el amo del castillo", es decir, CASTELLANO.
Por influencia francesa: chatlar, chatelain, etc, derivó hasta llegar a "CATALÁN" y de ahí a "CATALUÑA"

#16.5 pepe, andorra, 11/03/2013 - 18:06

vaya, y yo q pensaba q España venia de Hispania. Q cosas.

#16.6 Pedro de Margarit, Tarraconense, 11/03/2013 - 18:23

Francesc y Gerard: ustedes son 2 ESPAÑOLAZOS lo quieran o no, más que sergio Ramos, el Fari o Falete. Desde la Marca Hispánica somos los más españoles del mundo, 700 años antes que por ejemplo, los hoy andaluces del antiguo Reino de Granada. Así que no se inventen naciones inexistentes, por favor.

#16.7 Gerard, Barna, 11/03/2013 - 19:35

No,Pedro. És vostè qui presuposa determinades coses sobre els redactors de la notícia sense cap base ni fonament. Des de la seva suposada educ. diabòlica fins a la seva filiació política. És vostè, tb, qui ignora els fets q li he esmentat. Sigui tan espanyolàs com vulgui però a mi no m'hi fiqui.

#15 Pere, Sant Cugat del Vallès, 11/03/2013 - 10:23

#14

fernandomartinez@@ Si el tema es genético y los catalanes estamos corrompidos en nuestro ADN, lo mejor que podéis hacer es optar por nuestro exterminio, pues la genética no se cambia ni se cura ni siquiera con campos de adoctrinamiento

#15.1 fernandomartinez@@, bse, 11/03/2013 - 11:11

Pere lo que podeis hacer los catalanes,,es embarcaros pa Itaca, el Emir de Qatar, patrocinador del FCB ya ha comprado unas islas por alli, LA MARCA HISPANICA PA LOS HISPANOS , Colonos Occitanos de dialecto barceloní FUERA DE HISPANIA

#15.2 Francesc, Barcelona, 11/03/2013 - 15:37

Fernando. El terme hispànic o espanyol ha canviat en el transcurs dels segles en paral.lel als canvis militars, polítics i socials de tota mena. No és el mateix Hispania(Espanya al s.XII que ara! Per cert, espanyol" no és un nom castellà: es occità/català. En castellà hauria de ser "espanyés"

#14 fernandomartinez@@, bse, 11/03/2013 - 09:47

Sobre corrupción ¿Qué tienen en común Bankia, Urdangarín, Camps, la mafia siciliana, la camorra napolitana, la deuda griega etc? El estar formado por, haber vivido , haber sido parte de los PAÍSES CATALANES. En el ADN catalán hay un gen, que lo corrompe todo y a todos especialmente a los gobernant