Publicitat
Societat · 7 de Novembre de 2014. 17:53h.

Demanen tipificar com a delicte la banalització del nazisme

Quatre entitats jueves de Barcelona

Demanen tipificar com a delicte la banalització del nazisme

Les entitats jueves registrant la moció al Parlament (Foto: Elena Kozlova)

Les comunitats jueves catalanes i les associacions d'amistat amb el poble jueu i Israel han demanat deixar d'apel·lar al nazisme en el debat polític i reclamen canvis al Codi Penal, i a l’itinerari curricular, perquè sigui tipificat com a delicte la banalització del nazisme.

Aquest divendres quatre entitats jueves de Catalunya han presentat al Parlament de Catalunya una moció on insten els polítics a deixar d'utilitzar les referències al nazisme i a l'Holocaust en els seus debats.

El gerent de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), Victor Sorenssen, ha dit que “la banalització del terme nazi és vexatòria per a qualsevol ciutadà i els col·lectius que han estat víctimes de l'Holocaust", i no només per a jueus, sinó també per altres grups com els gitanos, ha afegit.

Sorenssen ha afirmat que banalitzar l'Holocaust és una "demostració de supina ignorància", tot recordant que en molts països de la Unió Europea (UE) es persegueixen penalment les declaracions que van en aquesta línia.

"No demanem res nou. Volem normalitzar el que es dóna a la UE", ha assenyalat, a més d'afegir que fins i tot les institucions comunitàries van fer una crida a Espanya per actuar en aquest sentit. Per això han reclamat que banalitzar l’Holocaust “no només ha de comportar una sanció administrativa o simbòlica, sinó que ha d'estar tipificat com a delicte al Codi Penal”.

“Entenem que aquesta situació és una anomalia en els països del nostre entorn, i que cal eradicar la banalització del nazisme des de la pròpia escola i adequar el temari escolar a la conscienciació moral d’aquest fet”, han subratllat.

Els signants també demanen que la seva demanda sigui traslladada a tots els ajuntaments catalans. Consideren que no es pot romandre en silenci “davant de l’ús absolutament irresponsable i partidista que determinats mitjans de comunicació, així com alguns polítics i líders d’opinió, estan fent aquests dies dels termes ‘nazi’ i ‘nazisme’”.

El text l’han signat les quatre comunitats religioses jueves que hi ha a Barcelona -Comunitat Israelita de Barcelona, Atid, Bet Shalom i Jabad Lubavitch- i altres entitats cíviques, culturals i econòmiques vinculades al judaisme o a les relacions amb Israel, com el col·lectiu Israel a Catalunya.

Una imatge dels representants de les entitats jueves (Foto: Elena Kozlova)

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#13 TOLSTOI, BARCELONA, 09/11/2014 - 14:38

¿..Y A LOS QUE PRACTICAN EL NAZISMO NO?

#12 oriol, bcn, 08/11/2014 - 18:23

a nuria, s´ha de ser molt mala persona, per mentir d´aquista manera, digam quan israel ha utilitzat fosfor contra la poblacho civil? mai.
Digam quan els yihadistes han assesinat jueus i cristians a israel, siria, irak?? avui, ahir i dema.
Aixo que has fet es precismaent el que no pot ser..patetica

#12.1 Isabel, Barcelona, 08/11/2014 - 19:56

"Bombes de fòsfor blanc"... "míssils contra la població civil"... "destrucció indiscriminada d'escoles, hospitals, habitatges i centrals eléctriques"... en resum, Israel no para de cometre "crims contra la humanitat", segons la definició textual de l'ONU.

#11 narcisa, què "gereixen", les bombes a Gaza?, 08/11/2014 - 17:08

són tan genials, els jueus, que la comunitat israelita de Barcelona té "GERENT", com no podia ser d'una altra manera, jajjs...
(sic, al començament del tercer paràgraf de la "notícia").

#11.1 oriol, bcn, 08/11/2014 - 18:25

narcisa, el teu to antisemita, et delata..em pregunto no te tresorer la conferencia episcopal?? i les mesquites del xeiks arabs?? i com diables vol gestionar qualsevol administracio?? em sembla trist pel seu to racista el teu comentari, fes-to mirar

#11.2 Jordi, Valls, 08/11/2014 - 19:59

Antisemita és matar població civil àrab per robar-los les cases i les terres. Antisemita, racista, xenòfob, nazi, facinerós i un gran crim contra la humanitat, això que esteu fent a Israel. No us fa vergonya, Oriol?.

#10 Núria, Vallès Occidental, 08/11/2014 - 17:04

¿Bombardejar població civil amb bombes de fòsfor al camps de concentració de Gaza i Cisjordània com fa Israel des de fa 64 anys és nazisme?.

#9 Histérica Separata!, BCN, 08/11/2014 - 00:50

¡Pero pediremos tipificar la banalización del franquismo, qué eso nos puede salir caro a los independentistas!