Representants del sector educatiu han presentat aquest dimarts en el Parlament un informe en el qual alerten que hi ha "adoctrinament ideològic" en els llibres d'Història d'Espanya de 2n de Batxillerat utilitzats a Catalunya de 2016 a 2022, després de reunir-se amb els grups parlamentaris de Vox, Ciutadans i el Partit Popular.
El president del sindicat de docents Ames, Antonio Jimeno, ha manifestat en roda de premsa que a Catalunya s'està produint un "intent ocult d'aconseguir que els alumnes, des de la Primària i fins a Batxillerat, siguin alliçonats en unes idees polítiques concretes que interessen al govern d'aquesta comunitat". "Al cap de molt pocs mesos d'acabar 2n de Batxillerat, els alumnes són votants. Per això, estem avisant que hi ha perill de convertir l'ensenyament en una pedrera de futurs votants", ha afegit.
El sindicat Ames proposa en l'informe una prova única al final de Batxillerat, que sigui la mateixa per a totes les comunitats autònomes, per a "evitar que es continuï adoctrinant als alumnes en ideologies polítiques partidistes incompatibles amb la Constitució". L'altra proposta que fan en l'informe és que s'estableixi el requisit de l'autorització prèvia per part del Ministeri d'Educació, perquè un llibre de text es pugui emprar legalment en els col·legis i instituts, per la qual cosa "els materials no autoritzats podrien ser impugnats".
En la roda també han participat professors com Berta Romera, mestra jubilada d'Història de Batxillerat i ESO, que ha avisat que a Catalunya "tots els llibres d'història són la corretja de transmissió d'un projecte polític concret, que és el nacionalisme" i que el temari d'Espanya és "molt cortito i generalista", mentre que el de Catalunya "és molt dens, a vegades molt pesat i detallat fins a l'avorriment".
Francisco Oya, professor d'Història, ha criticat que en els llibres de text catalans es digui que en el Franquisme "es va prohibir la publicació de llibres, ràdio, cinema i espectacles públics en català, i fins i tot es va intentar erradicar de l'esglésies". "És rigorosament fals", ha reblat.
La professora d'Història Vera Cruz Miranda ha lamentat que els últims capítols de "tots" els llibres de text de secundària i batxillerat "parlen d'esdeveniments actuals i això no és història." "És a dir, el referèndum, les manifestacions,... i això s'utilitza com si fos història i això no és història" perquè, segons ella, "la història ha de reposar".
Finalment, ha defensat que l'objectiu de tots els historiadors ha de ser evitar "que es difonguin mentides en els llibres de text" i ha cridat a "reconduir" la situació i "explicar la veritable història". "No s'ha de permetre que la història serveixi per a una eina de construcció nacional", ha conclòs.