Publicitat
Societat · 12 de Juliol de 2016. 12:01h.

Denuncien que un jove va ser expulsat d’un CAP per voler parlar en català

La Plataforma per la Llengua afirma que “és a l'administració de Salut on es donen més casos de discriminacions lingüístiques”

Denuncien que un jove va ser expulsat d’un CAP per voler parlar en català

Imatge del CAP en qüestió (Plataforma per la Llengua)

La Plataforma per la Llengua, en un comunicat, explica que “aquest dilluns un jove, RJM, ha estat víctima d'una discriminació lingüística per part de l'administració pública. L'home s'ha dirigit al CAP de Drassanes, a Barcelona, per recollir unes proves i ha estat expulsat del centre quan ha demanat que volia mantenir la conversa en llengua catalana”.

“RJM -que són les inicials de l'afectat, que prefereix mantenir discretament la seva identitat- s'ha adreçat al personal sanitari en tot moment en català però quan ha entrat a la consulta li ha demanat a la persona que l'atenia si podrien mantenir la conversa en català”, relata la plataforma.

“Just en aquest moment, segons el relat de l'afectat, la infermera s'ha sentit violentada i ha fet fora de la consulta a RJM. Seguidament aquest ha omplert un full de reclamacions del mateix CAP per denunciar aquesta actitud de discriminació i per reclamar els seus drets lingüístics. L'afectat s'ha dirigit personalment a la Plataforma per la Llengua, que ha recollit el seu cas per orientar-lo sobre les actuacions jurídiques que pot fer”, afegeix.

“L’ONG del català constata que, novament, és a l'administració de Salut on es donen més casos de discriminacions lingüístiques. Així va quedar recollit en l'informe de queixes del 2015, que reflecteix que, amb 15 queixes, les dependències de l'Institut Català de Salut -com ho són els CAPs- són l'administració pública sobre la qual s'han rebut més queixes per aquest tipus de vulneracions”, expliquen.

Des de la Plataforma per la Llengua “recordem el dret dels ciutadans i ciutadanes a dirigir-se en català i a ser atesos en la llengua en la qual ens dirigim als funcionaris”. “Els ciutadans no haurien de veure's en la situació d'haver de demanar que se'ls atengui en català perquè la llei ja preveu que el català és la llengua de les administracions públiques catalanes i que el personal ha de tenir un nivell de coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials”, conclou.

Publicitat
Publicitat

62 Comentaris

Publicitat
#34 Rafecas, Vic, 13/07/2016 - 17:28

A mi por hablar catalán me invitaron a comer y beber.
Todo el mundo debería hablar catalán, sobretodo en la ONU y en Canarias.
Somcollonuts, espanyaensroba fins la llengua, el catala esta discriminat sobre tot a TV3%, tot u diuen en castellanu.

#33 Oriol2, BCN, 13/07/2016 - 13:01

El fet és que en totes les dependències de l'Estat hi ha una certa anarquía, en uns llocs pots expressar-te en català sense problemas, en d'altres no. El mateix estat caòtic de l'administració pública fa molt difícil d'establir normes clares (abans o després s'haurà de fer).

#32 Grauero, Fora de Catalunya., 13/07/2016 - 12:26

Vean este video de DC, viene a huevo

https://www.youtube.com/watch?v=o64kfIFlaaQ

#31 sid, bcn, 13/07/2016 - 11:02

sóc usuari de la sanitat pública i no m'ho crec, és impossible. Aquesta coincidència d'anectdotes estrafolàries forma part d'una campanya de propaganda.

#31.1 Karhu, Bcn, 13/07/2016 - 16:28

Que es imposible? Tu has vist la de gent vinguda de sudamerica que estan a la sanitat? Solen ser els qie menys catala parlen i els aue mes es queixen de tenirlo d'aprendre. Tu ets usuari!? jJA! Usuari d'un molt particular sera...

#30 Luzbell, Barcelona, 13/07/2016 - 10:09

Error tiene derecho a expresarse en catalan pero el que contesta tambien tiene derecho a expresarse en castellano lo importante es entenderse es un fallo del tribunal supremo

#30.1 Karhu, Bcn, 13/07/2016 - 16:30

Disculpa pero los servicios estsn para eso, para SERVIR. No como esclavos, evidentemente, es para aclarartelo, pero si atender en las lenguas de territorio que te da empleo gracias a el dinero de sus ciudadanos, aue menos que molestarte en aprender el idioma de los que te pagan.