Publicitat
Societat · 1 de Desembre de 2020. 11:02h.

Denuncien "xenofòbia" catalana a la Universitat

Un periodista argentí explica la seva experiència a la UB

Denuncien "xenofòbia" catalana a la Universitat

L'escriptor i periodista argentí Bruno Bimbi, (Avellaneda, 1978), ha escrit un article a Ctxt titulat "Com es diu xenofòbia en català?" en el qual explica la seva experiència com a alumne d'un curs de la Universitat de Barcelona. "El fanatisme, la xenofòbia i fins i tot la falta de gentilesa governen Catalunya", afirma.

Bimbi, que és activista en favor dels drets del col·lectiu LGTBI i ha escrit també articles criticant la dreta espanyola, explica que la professora es va negar a donar les classes en espanyol tot i que la majoria dels estudiants eren llatinoamericans i orientals.

"Hi ha ni més ni menys que onze grups amb diferents dies, horaris, professors i llengües per triar, o al menys això promet la universitat als seus alumnes. Dels onze, ni més ni menys que nou són en català. Deu, diu la immersió lingüística", subratlla.

"Vostès haurien d'esforçar-se per entendre el català, no ho estan intentant... És una llengua molt semblant", revela que els hi va dir l'esmentada professora. “Donaré la meva classe en la meva llengua. I a qui no li agradi... ", va afegir.

De la mateixa manera destaca que els castellanoparlants nascuts a Catalunya "callen, però alguns avisen, en privat, que millor no et fiquis en embolics, perquè t’acusaran de no sé quantes coses".

Bimbi assenyala que els alumnes "demanen que almenys un grup -de 11!- faci servir la llengua que parla la majoria". El periodista lamenta "el fanatisme, la xenofòbia i fins a la falta de gentilesa que governen Catalunya".

També relata que a un alumne des de la facultat li van demanar que es canviés de grup, tot i que ja hi havien deu grups en català. "El millor és que et canviïs de grup", li va dir la professora.

Un alumne va demanar a un altre professor si seria possible que el dia de l'examen hi hagués "una versió amb les preguntes en castellà" i aquest li "va respondre en català, sense que se li caigués la cara de vergonya. Va respondre en català aquesta pregunta. L'alumne no va entendre res".

El periodista creu que la immersió "pot tenir molt sentit quan parlem de l'escola" però “el perd en el cas de la universitat, on estudien persones ja adultes, que van superar fa molts anys el període crític d'adquisició del llenguatge a partir de la mera exposició a un entorn lingüístic".

"Si volen que aprenguem català a la universitat, ens han de convèncer, seduir -el que estan fent és exactament el contrari- i, sobretot, facilitar la tasca. En comptes d'imposar-lo per la força, jo començaria oferint classes gratuïtes”, conclou.

Publicitat
Publicitat

108 Comentaris

Publicitat
#45 Marcasan, Bcn, 03/12/2020 - 09:39

Parece ser que ctxt se ha disculpado por el artículo sobre la experiencia del alumno argentino con el catalán en la universidad. Alguien de lo puede creer? Es inaudito! De verdad que no doy crédito. Pero en que clase de territorio vivimos? Esto ya pasa de dictablanda a dictadura.

#44 Marcasan, Bcn, 03/12/2020 - 09:32

Parece ser que ctxt se ha disculpado por el artículo sobre la experiencia del alumno argentino con el catalán en la universidad. Alguien de lo puede creer? Es inaudito! De verdad que no doy crédito. Pero en que clase de territorio vivimos? Esto ya pasa de dictablanda a dictadura.

#43 sanitat i escoles, pais de bojos, 02/12/2020 - 18:46

hem parlat tota la vida català i castellà en grups d'amics sense que ningú s'alterés, com a signe de normalitat, respecte, enteniment, llibertat i democràcia.
el dia que a casa nostra, que falta poc, parli la majoria àrab o xinés ens adonarem de tanta tonteria i d'haver gastat milionades en temes que podien haver servit per sanitat o educaci

#42 Luigi , Tabarnia, 02/12/2020 - 13:29

Barcelona al menos fue uno de los centros editoriales más importantes de la península, desde donde numerosos autores latinoamericanos y españoles se han dado a conocer a nivel internacional. Pero algunos se quieren empeñar que dejen de serlo, porque supongo que se sentirán más cómodos siendo el referente de la Dinamarca del Norte.

#41 Luigi , Tabarnia, 02/12/2020 - 13:24

Uno de lo elementos del proceso secesionista es ir contra el castellano. A la larga nunca sale bien si se hace a través de la imposición,nunca.. Pero es dificil que esto le entre en la cabeza a alguien con mentalidad de miembro de una secta. Sobre colonización no estarán hablando sobre Cuba, burguesía catalana y tráfico de esclavos, verdad?