Publicitat
Societat · 18 de Setembre de 2012. 14:12h.

Desarticulat un grup especialitzat a robar motos i enviar-les al Marroc

Format per marroquins, espanyols i equatorians

La investigació va iniciar-se el mes d’abril d’enguany arran de la detecció d’un enviament de més de vint motocicletes sostretes que havien desballestat i repartit en dues furgonetes que ja baixaven al Marroc. La detecció i intercepció d’aquestes furgonetes va ser a Sant Adrià de Besós. La primera va ser interceptada quan estaria iniciant la seva ruta cap al Marroc i la segona  en una àrea de servei de la autopista C-32, a la demarcació de Barcelona. Això va permetre als agents descobrir l’entramat criminal dedicat a aquest il·lícit penal.
 
Arran d’aquest descobriment inicial, i sota la instrucció del Jutjat número 1 de Barcelona, els agents van descobrir la identitat dels components del grup i la seva manera d’actuar.  Els ara detinguts acostumaven a sortir de matinada, aprofitant les hores en que la presència de dotacions policials i possibles testimonis és menor. Els lladres sostreien furgonetes per carregar el material robat i després, es dirigien als punts  on, prèviament, havien detectat que hi havia motocicletes del seu interès. Sostreien, sobretot, ciclomotors i motocicletes de petita cilindrada, com més noves millor, tot i que algunes vegades també robaven motocicletes de major cilindrada.
 
Un cop disposaven de la furgoneta carregada amb les motocicletes sostretes, venien a compradors del mercat negre de la demarcació de Barcelona la furgoneta i el carregament o bé, directament, eren els mateixos membres del grup criminal els qui desballestaven les motocicletes i en gestionaven l’enviament al Marroc.
 
Durant la investigació, d’uns quatre mesos de durada, s’ha pogut acreditar que la organització hauria comès més d’un centenar de robatoris a Barcelona i el seu entorn metropolità. S’han localitzat també tres locals dedicats al desballestament de les motocicletes i s’ha pogut intervenir un enviament de set palets amb destinació al Marroc que contenien vint-i-set motocicletes sostretes. Aquest enviament es feia mitjançant empreses logístiques que desconeixien el caràcter il·lícit de l’enviament.
 
El valor de les motocicletes sostretes durant el període investigat excedeix els 300.000 €. Els investigats n’obtenien un valor inferior que els pagaven els seus contactes al Marroc. El valor de cada motocicleta depenia de la cilindrada i la demanda.
 
El líder del grup criminal, Abdelilah B., de nacionalitat marroquina i 29 anys, era qui coordinava els membres del grup amb l’objectiu d’aconseguir el major benefici econòmic possible. Ell era l’encarregat de reclutar als seus còmplices (majoritàriament de nacionalitat marroquina o equatoriana) i coordinar les diferents tasques de la organització i compensar-los econòmicament. Paral·lelament també mantenia contactes amb compradors de la demarcació de  Barcelona que li compraven les motocicletes robades o  gestionava, directament, l’enviament, al Marroc de la resta.

Abdelilah B. utilitzava documentació falsa i adoptava tot tipus de mesures destinades a evitar tant a les dotacions policials uniformades com les possibles investigacions que pogués ser objecte. Entre aquestes mesures, els investigadors destaquen que, periòdicament, canviava de domicili i triava els llocs on instal·lar-se en funció de  les seves possibilitats d’evasió (triava pisos baixos i, sempre, amb sortides posteriors que facultessin la fugida de la policia).
 
Precisament, el dia abans de ser detingut, els agents van intentar arrestar-lo al seu domicili però no es va poder efectuar la detenció perquè va saltar per una finestra al advertir la presència policial. L’endemà, després de 24h més de recerca per la ciutat de Barcelona, els agents van detenir al principal investigat a la Plaça d’Osca de Barcelona.
 
Arran de la detenció d’Abdelilah B. van precipitar-se nombroses detencions d’altres components del grup criminal a Barcelona, Granollers i Badalona. Així mateix, va procedir-se a la entrada i escorcoll d’un local del principal investigat al barri de Torre Romeu de Sabadell. En aquest local, que els investigats havien batejat amb un mot en clau, s’hi van trobar abundants peces i documentació de motocicletes sostretes.
 
En el marc de la mateixa operació també es van detenir aquelles persones que, amb diferents graus, col·laboraven amb l’entramat criminal (propiciaven locals per al desballestament, assessoraven tècnicament en la confecció de documentació falsa que acredités l’origen de les motocicletes o, fins i tot, advertien als principals investigats de la presència, o no, de motocicletes per ser sostretes).
 
La investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions.
 
 
La identitat dels detinguts és:
 
- Abdelilah B., marroquí de 29 anys d’edat, ingressat a presó.
- Miguel Sebastián V C, equatorià de 43 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Mhamed R., marroquí de 33 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Mustapha R., marroquí de 35 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Tomás David M M, equatorià de 36 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Medardo Antero C S, equatorià de 34 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Mohamed S, marroquí de 28 anys d’edat, ingressat a presó.
- Ouasim B., marroquí de 29 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Samir H., marroquí de 31 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Manuel F M, espanyol de 52 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Corpus R P, espanyol de 78 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Youssef M, marroquí de 23 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Badreddin M, marroquí de 25 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
- Hajar H, marroquina de 23 anys d’edat, resta en llibertat amb càrrecs.
 

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 marti virgili, tarragona, 21/09/2012 - 12:27

Ara resulta que si son lladregots a Barcelona no son catalans son espanyols, ja está be.

#3 jesus, Roquetes, 18/09/2012 - 17:47

S'haurien d'aturar i revisar totes aquestes furgonetes que es veuen carregades fins als topes de camí a Marroc,no s'enporten només les nostres feines i ajudes ...també moltes altres coses .... no tots els immigrants son delinquents, però si que la major part dels delictes son comesos per immigrants.

#2 Jordi, Teià, 18/09/2012 - 17:35

I de 14, n'hi ha 12 que queden "en llibertat amb càrrecs". Si senyor. Som collonuts!

#1 Enric, Barcelona, 18/09/2012 - 16:40

Els espanyols de 52 i 78 anys? 78??? Caldria veure el què i com i per sobre de tot la pressumpció d´innocència però ja sabem què passa quan aquets gentola es queda sense feina (si és que els de fora són legals) Esforçar-se, poc. Al diner fàcil i a viure, que surto de l agarjola en uns dies...