Publicitat
Societat · 22 d'Abril de 2015. 15:58h.

Descobreixen la proteïna que provoca anomalies en la formació dels espermatozoides

Investigadors de la UAB diuen que provoca problemes de fertilitat

Descobreixen la proteïna que provoca anomalies en la formació dels espermatozoides

Imatge de la investigació

Investigadors de la UAB, encapçalats pel Dr. Ignasi Roig, han descobert que la via de senyalització -una activació en cascada de diferents molècules- desencadenada per la proteïna ATM, regula la reparació del DNA durant la meiosi en espermatòcits, el procés de divisió cel·lular que dóna lloc als espermatozoides.

En experiments emprant ratolins modificats genèticament, els investigadors han observat que quan s’elimina la proteïna ATM, o si se’n redueix la seva activació, els espermatòcits (precursors dels espermatozoides) que presenten trencaments en el genoma no bloquegen el seu cicle cel·lular i per tant tenen la capacitat de progressar més del normal, tot i no haver reparat correctament els trencaments originats en el DNA.

D’aquesta manera, la recerca demostra que les mutacions que afectin la via de senyalització  que depèn de la proteïna ATM, així com els fàrmacs que inhibeixin la funció d’aquesta via de senyalització, com és el cas d’alguns fàrmacs antitumorals, podrien originar problemes de fertilitat en humans.

La descoberta permet aprofundir en els mecanismes que regulen la formació dels gàmetes (òvuls i espermatozoides). És ben sabut que la proteïna ATM és una de les principals implicades en la resposta al dany en el DNA en les cèl·lules somàtiques (qualsevol de les cèl·lules que formen part del nostre organisme, exceptuant les de la línia germinal).

Aquest estudi, publicat recentment a PLOS Genetics posa de manifest que, en el cas particular de les cèl·lules meiòtiques com els espermatòcits, la via de senyalització de la proteïna ATM també participa en el sistema de control de la progressió del cicle cel·lular en resposta al dany en del DNA, un fet que fins ara es desconeixia.

L’investigador principal d’aquest projecte és el doctor Ignasi Roig, professor lector de la Unitat de Citologia i d’Histologia al Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB, i investigador del grup d’Inestabilitat i Integritat del Genoma de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A més del doctor Roig, Sarai Pacheco i Marina Marcet Ortega, ambdues del mateix grup de recerca, també han participat en aquest estudi. En la recerca també han participat investigadors del Howard Hughes Medical Institute (New York, EUA) i del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (New York, EUA).

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#2 Rupe, Perejil, 22/04/2015 - 18:29

A buenas horas
Mañana voy con mi Mario a la UAB esa a ver si le eliminan la proteína esa y por fin lo conseguimos.
Los dos pasamos de los 70 pero las ciencias avanzan que es una barbaridad
Ya os contaré como ha ido. Os quiero a todos en el bautizo, bueno a los indepes no que irán al infierno.

#2.1 Casper, Bcn@Yahoo.es, 22/04/2015 - 19:12

Hostias, huyamos, el amante de Mari ano... porfa Ruperto no lo hagais, os van a salir gallegos. Y, a encima, rajoyitos.

#1 pepe, andorra, 22/04/2015 - 17:40

Casper, nos han descubierto. Lo q no recuerdo es si era yo era la esteril y tu el infertil, o mutantis mutandis and viceversa.