Societat · 19 de Gener de 2022. 13:23h.

Dos-cents mil euros per impulsar el català a la justícia

La Generalitat paga 20 euros de més als advocats del torn d'ofici per cada escrit en llengua catalana

Dos-cents mil euros per impulsar el català a la justícia

El Departament de Justícia ha prorrogat per aquest any el conveni amb el Consell de l'Advocacia Catalana per finançar els escrits del torn d'ofici i de justícia gratuïta que es presentin redactats en català als jutjats. Aquest any, a més, s'incrementa la bonificació: de 14 a 20 euros per a cada escrit en llengua pròpia.

Justícia afirma que l'objectiu és que "els ciutadans tinguin garantit el dret a ser atesos en català durant tot el procés judicial", presentar tots els escrits en català si el seu defensat ho demana i demanar al jutjat que faci totes les notificacions en català. Amb aquest plus el Govern vol incentivar l'ús del català en els tribunals i per a aplicar-lo transferirà 233.200 euros al Cicac, que ingressa els pagaments als advocats del torn d'ofici.

Fonts del torn d'ofici han afirmat a e-notícies que "l'any 2007 i el 2008 se'ns van rebaixar els mòduls més d'un 10%" i han afegit que "des de llavors només s'ha apujat un 2% en dotze anys". També assenyala que "en presentar demanda o defensa en català s'exigeix que sol·licitis sentència en català" i afegeix que tot això passa "sense tenir en compte si el teu client parla o entén el català".

"Arriba un moment -dien les mateixes fonts- que és un problema moral, que idioma coneix el teu client d'ofici o guanyar un 50% més per representar-ho en català" perquè, segons han calculat, representa "gairebé un 50% en el mòdul".

Finalment, han explicat algunes de les tarifes que cobra un advocat d'ofici. Per exemple, "per un matrimonial contenciós d'ofici es guanya uns 420 euros, per un judici penal abreujat 198 euros i se'ns reté el 15% d'aquesta quantitat". "Així que 20 euros per actuació per fer-ho en català, és molt", sentència.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#12 Joan Ferrandis, Barcelona, 22/01/2022 - 09:31

No parece muy legal esa medida de la Generalitat. Más bien parece una medida descriminatoria. Los abogados deberían cobrar por la calidad de su trabajo; nuna por la lengua que empleen en sus escritos. Lo que hacen los nacionalistas es insólito, kafkiano.

#11 LoisA, Tabarnia, 20/01/2022 - 09:26

Cuando tienes que pagar algo que debería salir de manera natural...

#10 Alien, Saturn, 20/01/2022 - 07:00

Esto ya lo intentaron con las universidades y les salió el tiro por la culata. Hay que acabar con tanta tontería y dejar que la gente use el idioma que les salga de las narices.

#9 Sergi , Bcn, 19/01/2022 - 23:18

En serio que catalunya se va a la mirrda, entre los mangantes del parlament y los gastos que no sirven para nada, de mientras la sanidad, los caps y los colegios están desatendidos, y en la m..ierda. que p.uto desastre de indepes.

#8 Marcial Heredia, el circo de la tele, 19/01/2022 - 21:35

Lleva premio como las chocolatinas.