Publicitat
Societat · 27 d'Octubre de 2010. 18:35h.

El bisbe de Lleida cedeix amb les obres d'art

Joan Piris renuncia a la via civil

El bisbe de Lleida cedeix amb les obres d'art

El bisbe de Lleida, Joan Piris, amb el nunci del Papa, Renzo Fratini

El bisbat de Lleida ha anunciat que renuncia a la via civil iniciada per l'associació Amics del Museu de Lleida per les obres d'art que reclama la diòcesi de Barbastre. En un comunicat, el bisbat lleidatà ha indicat que "des d'ara" s'aparta de l'esmentat procés judicial que es troba en fase d'apel·lació i que, per tant, no impugnarà, recorrerà ni compareixerà com apel·lat davant el jutjat civil.

Aquest mateix dimecres, el bisbe Joan Piris s'ha reunit a Madrid amb el de Barbastre, Alfonso Milián, i el nunci del Papa Benet XVI, Renzo Fratini, per tractar d'arribar a un acord en el litigi. Fins ara, la cúpula eclesiàstica sempre ha donat la raó al bisbat aragonès sobre la propietat de les obres d'art.

El bisbat de Lleida ha indicat que aquest anunci respón a la decisió de la diòcesi, i en especial del seu bisbe Joan Piris, d'"acatar la resolució última eclesiàstica", en la qual el Vaticà ja ha ordenat en diverses oportunitats que les peces han de ser lliurades a l'Aragó.

En la resolució del passat mes de setembre, la jutgessa va assegurar que no es complien els requisits perquè les obres d'art fossin considerades propietat del bisbat de Lleida a través de "la propietat pacífica i continuada", per la qual cosa va desestimar la demanda, malgrat haver acreditat que les havia custodiat durant més de cent anys sense que ningú les reclamés.

"Arribats a aquest punt, davant els dubtes, incomprensions, comunicats, atribucions, afirmacions, querelles i crítiques rebudes, aquest bisbat es retira en el reconeixement i acatament de les resolucions canònigues i la seva validesa", ha afegit el bisbat lleidatà.

Per la seva banda, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha emès un comunicat de quatre punts en el qual assegura que "és un fet documentat i provat que el procediment seguit pel Bisbe Messeguer fa més d’un segle, atenent les indicacions del Vaticà, per tal de constituir la col·lecció i protegir les obres, va ser escrupolós i legítim".
 
"La col·lecció d’obres d’art del Museu de Lleida està emparada per la Llei catalana del Patrimoni Cultural, així com per successives resolucions del Parlament de Catalunya. Qualsevol acord sobre aquestes obres haurà de partir necessàriament del reconeixement de la legitimitat i la unitat de la col·lecció. La Generalitat de Catalunya i la resta d’institucions públiques representades en el consorci del Museu de Lleida han expressat repetidament la seva voluntat de trobar una solució dialogada sobre la base de les condicions citades: respecte per la legitimitat i la unitat de la col·lecció, així com per la legislació catalana en matèria de patrimoni cultural", afegeix.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#27 L'ARTISTA ES EL PROPIETARI.... JA JA JA, LA CAPELLETA, 28/10/2010 - 15:54

QUALSEVOL OBRA PERTANY AL SEU ARTISTA. HAURIA DE SORTIR L'ARTISTA O ELS SEUS HEREUS PER SER ELS LEGITIMS PROPIETARIS......

#26 Francesc, Barcelona, 28/10/2010 - 15:54

"Sed Roma nondum locuta est".

#25 Me da igual no voy a misa hace 30 años, bcn, 28/10/2010 - 14:32

cuestión bizantina donde las halla: de qué obispado son las obras? y a mí qué me cuentan, oiga

#24 Mot, Barcelona, 28/10/2010 - 09:52

Independitzem-nos d'Espanya i el Vaticà: Estat Propi i Esgésia Catalana!

#23 Católico Romano, Barcelona, 28/10/2010 - 09:48

NO ENTENDEIS NADA Y ES BIEN SENCILLO:
"Roma locuta, causa finita ".