Publicitat
Societat · 22 de Gener de 2019. 09:50h.

El cas de l'Alba torna a passar més de deu anys després

Mor el nadó de dos mesos ingressat per maltractaments

El cas de l'Alba torna a passar més de deu anys després

El nen de dos mesos que estava ingressat a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron per presumptes maltractaments ha mort aquest dilluns després d'estar ingressat disset dies per dos coàguls al cap i també algunes costelles fissurades, cosa que indicava suposats maltractaments anteriors. Aquest cas és similar al de l'Alba, la nena que el 2006 va quedar discapacitada després d'una pallissa del seu padrastre.

Una infermera de l'Hospital de Calella va alertar d'irregularitats en l'estat del nadó. Arran de les sospites, l'equip mèdic va activar el protocol de maltractament infantil de la Generalitat, i el pare ve reconèixer haver-lo sacsejat perquè, deia, no reaccionava.

Es tracta d'un jove de 21 anys que, després de declarar davant del jutge, va quedar en llibertat amb mesures cautelars. Havia de presentar-se cada setmana al jutjat i se li va retirar el passaport. També se li va prohibir acostar-se a menys de 500 metres de la criatura.

El nadó va passar a càrrec del Departament d'Afers Socials, ja que a la mare, tot i que no va ser detinguda, la investigaven els Mossos d'Esquadra per determinar si va tenir res a veure amb els presumptes maltractaments. El Govern ha obert una investigació per aclarir l'actuació dels centres sanitaris i els serveis socials i el Síndic de Greuges, però la seva banda, va afirmar que hi ha hagut problemes "d'informació i de comunicació".

També va dir que "cal molta més coordinació" entre els serveis socials bàsics, de salut i d'hospitals de referència, "especialment en casos on es comença a apuntar la possibilitat de maltractaments". L'Hospital de Calella va alertar els Serveis Socials l'endemà de l'ingrés del nen, el dia 27 de desembre. Segons aquest protocol, aquest és el procediment que es fa quan es considera que es tracta d'un cas lleu o moderat.

Però no va ser fins que el nadó va tornar a l'hospital per segona vegada, uns dies més tard, i se'l va traslladar al Vall d'Hebron, quan es va alertar la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), la Fiscalia de Menors i els Mossos d'Esquadra, tal com correspon als casos considerats greus.

simo.jpg

Un cas molt semblant va succeir fa gairebé tretze anys. L'Alba tenia cinc anys quan va quedar discapacitada en ser apallissada pel seu padrastre. Es van diagnosticar lesions greus a l'Alba quan va ingressar a l'Hospital de la Vall d'Hebron; la parella de la mare ja li havia trencat un braç tres mesos abans, de manera que també va requerir atenció mèdica.

Malgrat aquest antecedent, l'alarma no va saltar a temps per lliurar l'Alba de la pallissa que li va causar profunds danys cerebrals. Tal desídia va revelar aleshores la descoordinació entre la sanitat, els cossos policials, els estaments judicials i la Generalitat per socórrer a temps a menors que són víctimes de violència familiar.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 La Pepita del Raval, Cadaques, 22/01/2019 - 10:24

La típica pelea entre gente de baja estopa.
Se traicionan con facilidad.