Publicitat
Societat · 20 de Juny de 2008. 10:45h.

El català perd la batalla de l'ESO

Segons un estudi d'Educació, la meitat dels alumnes no el parlen mai amb els amics

El català perd la batalla de l'ESO

El català és poc parlat en les relacions d'amistat

La meitat dels alumnes d'ESO no parlen mai en català amb els amics, davant d'un terç d'estudiants que declaren utilitzar sempre aquesta llengua en la relació amb les amistats, segons l'Estudi sociodemogràfic i lingüístic de l'alumnat de 4t d'ESO de Catalunya, impulsat pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, dependent del departament d'Educació, i la secretaria de Política Lingüística. Un de cada tres alumnes que tenen el català com a llengua inicial admet que canvia sovint al castellà quan parla amb els amics.

L'informe revela també que el català és la llengua dominant a les aules, especialment a l'hora de fer els exàmens (quatre de cada cinc alumnes els fan en català) i en els treballs de grup dins l'aula (el 67,7% fan sempre els treballs en català i el 6,2% els hi fan sovint). L'estudi també indica que els alumnes fan servir més el castellà que els professors a l'aula -un de cada quatre, el 24,1% parlen poc en català quan s'adrecen al professorat-. Aquest percentatge es redueix al 10% en el cas del professorat que mai o gairebé mai l'utilitza quan parla amb els alumnes.

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#43 JJ, Barcelona, 21/06/2008 - 16:39

Si el catalán peligra, lo único que se les ocurre s pisotearlo para rematarlo. Estupendo. De todas formas, lo gracioso es que ahora que hay crisis se ha disparado el número de solicitudes de cursos de catalán. ¿adivinan por qué pasa?

#42 JJ, Barcelona, 21/06/2008 - 16:37

Es fabuloso. Se habla de que la mitad de los chicos en la escuela no usan el catalán y lo único que se les ocurre decir a la mayoría es que hay que desmantelar lo poco que aún permite al catalán sobrevivir. Ni un sólo comentario de respeto por el catalán.

#41 A., Barcelona, 21/06/2008 - 12:49

Lògic, les impossicions no agraden a ningú. D tota manera no entenc aquesta obsessió d q el català està en perill. Ahir mateix vaig mantenir una reunió de negocis d'altissim nivell i parlavem tots català tot i q el principal implicat era castellanoparlant

#40 DANIEL, bcn, 21/06/2008 - 12:33

FUERA INMERSIÓN LINGÜÍSTICA YA!!! Por más inmersión, quien quien habla en castellano no dejará de hablarlo.

#39 Survivor, Catalonia is Spain, 21/06/2008 - 08:09

Las imposiciones y los experimentos de ingeniería social siempre fracasan. La gente habla la lengua que le resulta más cómoda y familiar, y eso no lo va a cambiar ni la inmersión ni las multas a los comercios, porque la lengua es algo vivo.