Publicitat
Societat · 24 de Desembre de 2020. 16:55h.

El català s'estanca després de 40 anys d'autogovern

Miquel Porta Perales diu que la immersió "crea anticossos"

El català s'estanca després de 40 anys d'autogovern

L'escriptor i filòsof Miquel Porta Perales ha manifestat que la política lingüística que ha aplicat la Generalitat "ha creat anticossos" a la població i ha apuntat que la immersió lingüística "ha fracassat" en el seu propòsit de ser llengua d'acollida i integració. Porta, en un escrit al web de la Fundació Faes, ha considerat que "l'estancament de l'ús de la llengua a Catalunya implica el fracàs del projecte nacionalista" que pretenia "convertir el català en la llengua comuna".

"La política lingüística de la Generalitat de Catalunya ha creat anticossos, perquè el català s'ha llatinitzat, perquè el català no és ni de bon tros la llengua d'acollida i integració per excel·lència, perquè la coacció i la substitució -aquest és l'objectiu real de la immersió- lingüística han fracassat, perquè el nacionalisme català ha estat incapaç d'entendre, entre altres qüestions, per què es tria una llengua o l'altra i quina és la relació entre llengua i identitat" ha apuntat l'escriptor.

"L'estancament de l'ús de la llengua catalana a Catalunya implica el fracàs -aquí hi ha el moll de la qüestió- del projecte del nacionalisme català en l'assumpte de la llengua: convertir el català en la llengua comuna" explica, recalcant que "el nacionalisme català tem que l'estancament de l'ús social del català comporti la desnacionalització de Catalunya".

Miquel Porta Perales denuncia que "el nacionalisme català insisteix en el victimisme -també, xantatge- de la desaparició propera de la llengua catalana si s'abandona la immersió i normalització lingüístiques" i lamenta que això ha comportat "la desaparició de l'espanyol com a llengua vehicular a l'escola i la marginació de l'espanyol a l'administració".

L'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), va documentar una disminució de l'ús del català com a llengua habitual entre la gent jove a Catalunya en els darrers anys. Segons les dades de l'organisme, un 19,6% de la població de Barcelona de 15 a 29 anys, l'any 2018, tenien el català com a llengua habitual (respecte al 30% de l'any 2013). Segons les respectives enquestes d'usos lingüístics, a tots els territoris de parla catalana es produeix un descens en l'ús social, més accentuat a Catalunya, on voreja un 10% de disminució els últims 15 anys, essent els joves el segment de població que més abandona l'ús del català.

Plataforma per la Llengua ja va alertar a principis de mes que només el 32,5 % dels habitants d'arreu dels territoris de parla catalana empra el català habitualment i va considerar que aquestes dades converteixen el català "en una llengua greument amenaçada". "En els darrers 15 anys, el català ha perdut mig milió de parlants habituals i només l'usen el 32% dels que el saben parlar" van apuntar en un comunicat.

perales.jpg

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#20 Murciano, Caravaca, 26/12/2020 - 11:21

Miles de millones invertidos en cantos y bailes regionales. Enhorabuena.

#20.1 recordad 6 y 7 septiembre, Barcelona is not Catalonia, 26/12/2020 - 21:50

Ostras, como hacía Franco, para que luego digan que no son los mismos disfrazados de estelada

#19 JM, Barcelona, 25/12/2020 - 19:22

Las imposiciones nunca son buenas. Al final la gente le toma manía. Yo sé catalán perfectamente, y cada vez me dan ganas de hablarlo menos.

#18 FALSOS 'signes identitaris', 'LAZIS', 25/12/2020 - 18:11

-català=LLEMOSÍ=DIALECTEdlOccitàProvençal
-FCB=Fundador SUÍS
-azulgrana=colors de cantó SUÍS
-sardana=ORIGINÀRIA Illa SARDENYA
-cruzSanJorge+4Barras=Origen ARAGÓ
-castellers=Origen VALÈNCIA
-Renaixença-catalana=Renaixença~VALENCIANA
-'Països-catalans'=ANNEXIÓ i SUPLANTACIÓ
de IDENTITAT de VALENCIA i MALLORCA

#17 Rafael Conellà, Igualada, 25/12/2020 - 17:46

El catalán ya cae antipático en el resto de España y acabará siendo odiado en Cataluña. A mas inmersión mas enemigos aunque crean que "a la fuerza ahorcan" los inquisidores de pacotilla que tenemos por políticos.
Si bien es cierto que todos los inútiles acaban en política para sobrevivir, a nosotros nos han tocado los medalla de oro en torp

#15 Tabarnés puro, Barcino, 25/12/2020 - 13:48

"¡Por una cocina de todos: el fuego con pedernal y la cocina con leña!"