Publicitat
Societat · 25 de Juliol de 2012. 18:32h.

El Delta de l'Ebre, amenaçat

Per la manca de sediments i el canvi climàtic, segons un estudi de l'UAB

El Delta de l'Ebre, amenaçat

El Delta de l'Ebre, en una imatge d'arxiu

Segons un estudi de la UAB per determinar els efectes del canvi climàtic al Delta de l'Ebre, la reducció en l'aportació de sediments del riu ha estat fins ara el factor que més amenaça la seva integritat. No obstant això, la pujada del nivell del mar, prevista en les pròximes dècades com un dels efectes més importants del canvi climàtic, tindrà serioses implicacions en termes d'agricultura, recursos naturals, turisme i indústria de la zona. Els investigadors plantegen una combinació d'aportació de sorra a les dunes i de transport natural de sediments com la millor opció disponible per a la protecció del delta.

Sandra Fatorić i Lorenzo Chelleri, científics de la Universitat Autònoma de Barcelona, han investigat la vulnerabilitat del Delta de l'Ebre als canvis ambientals, especialment els relacionats amb el canvi climàtic. Han identificat quines són les principals amenaces i han investigat quines són les possibles solucions per adaptar-se a les noves condicions.

El medi ambient i la població del Delta de l'Ebre s'enfronten a un futur molt incert. De fet, és un dels sistemes fluvials més importants de la Mediterrània i, com la major part dels deltes, està sotmès a una quantitat considerable d'impactes humans. Per tant la integritat del territori costaner es troba en risc tant per la pressió humana com pels futurs efectes del canvi climàtic, propensos a provocar una major degradació ambiental del patrimoni natural, un major risc de cohesió social, de benestar, de qualitat de vida, i de seguretat humana en el futur.

Segons l'anàlisi de la UAB, la pujada del nivell del mar, un dels efectes més importants del canvi climàtic, tindrà serioses implicacions en termes d'agricultura, recursos naturals, turisme i indústria en el cas de Delta de l'Ebre, que ja és extremadament vulnerable a causa del baix nivell d'aportació de sediments. Aquests sediments han estat dràsticament reduïts a causa, principalment, de la regulació dels rius, de manera que la línia costanera s'ha vist afectada i està prop de l'actual nivell del mar. L'estudi mostra que, a conseqüència d’això, la població pot experimentar inundacions més freqüents.

La pujada del nivell del mar també provoca altres greus efectes com la intrusió d'aigua salada i l'erosió de la línia costanera, el que pot conduir en el futur a una major pèrdua de terreny habitable i cultivable, així com a danys en els ecosistemes.

L'estudi mostra que, fins ara, la gestió dels recursos, principalment el monocultiu de l'arròs i la construcció de preses, ha afectat molt més la zona del delta que els factors hidro-climàtics. Aquests factors estan accelerant les tendències actuals, com l'erosió costanera i la intrusió d'aigua salada, i poden tenir serioses conseqüències per a l'agricultura, els recursos naturals i el turisme.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat