Publicitat
Societat · 23 de Gener de 2020. 20:02h.

El Delta recula 150 metres en deu anys

L'Illa de Buda ha estat dos dies enfonsada

El Delta recula 150 metres en deu anys

El darrer temporal ha posat de manifest el retrocés que afronta any rere any el Delta de l'Ebre, una problemàtica que no és nova per la gent del territori. En només 10 anys, les zones més vulnerables del Delta han retrocedit fins a 150 metres i el mar avança contínuament.

L'Illa de Buda, un dels indrets més emblemàtics i de més interès natural i ecològic del conjunt del Delta, s'ha vist greument afectada per la llevantada provocada per la borrasca Glòria. Malgrat la virulència d'aquest últim episodi, el retrocés de la terra és continu i les llevantades acceleren el procés.

Cada any, el mar es menja més de 15 metres de superfície. El factor que més pes ha tingut en aquest retrocés ha estat la construcció dels embassaments a tota la conca de l'Ebre. El Delta de l'Ebre es va configurar amb els sediments arrossegats pel riu durant milers d'anys. Des de la construcció dels embassaments, els sediments que es dipositaven a la desembocadura del riu s'han reduït dramàticament i el mar està guanyant la partida a la terra.

Aquest últim episodi protagonitzat per la borrasca Glòria s'ha menjat entre 30 i 50 metres en funció de l'orografia de la zona. Les zones més vulnerables del Delta sempre han estat Riumar (marge esquerre del riu Ebre). Allí, l'aigua del mar ha arribat a entrar fins a 3 kilòmetres. La platja del Trabucador també s'ha vist molt afectada.

La llevantada ha castigat el paratge natural de Buda -situat a l'extrem oriental del Delta de l'Ebre- i l'ha submergit pràcticament del tot, convertint en impracticables els camins.

L'aigua del mar ha anegat els camps d'arròs de l'interior, omplint-los d'aigua salada, fet que tindrà unes dramàtiques conseqüències per la collita i també ha esborrat l'estreta barrera de terra que hi havia entre la llacuna i el mar. Les onades han destrossat la guingueta que es troba al camí de l'accés a l'illa, que tenia previst obrir a partir de Pasqua. A més, les muscleres s'han partit i han acabat enfonsades.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 OtgerCataló, BCN , 23/01/2020 - 22:25

Demano un favor en benefici de la coherència informativa. El redactor d'aquesta nota li podria explicar al redactor de la ressenya d'ahir sobre sorres i ports, el tema de la formació de platges i arenals al litoral? Perquè el sistema és vàlid tant pel delta com pel Maresme.