Publicitat
Societat · 10 de Març de 2020. 21:05h.

El Govern guardona un filòleg que proposa la via "hongkonesa"

També als pares de Guillem Agulló i a Pallassos sense fronteres

El Govern de la Generalitat ha atorgat la Creu de Sant Jordi al filòleg Joan Ramon Resina, que va afirmar que el dilema de l'independentisme és passar del "simbolisme dels llaços grocs" i la "reivindicació" a una "resistència activa" en un article publicat a Vilaweb l'agost de 2019. El Govern ha aprovat aquest dimarts concedir la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats entre les quals també hi ha l'entitat 'Pallassos sense Fronteres' i els pares de Guillem Agulló.

"El dilema de l'independentisme consisteix a avançar a la fase següent, hongkonguesa, de la resistència activa o bé renunciar fins i tot a la resistència passiva, manifesta en el simbolisme dels llaços grocs i accions de suport als presos polítics", va escriure.

Resina també lamentava que "no ha estat pas l'independentisme català sinó la gent de Hong Kong qui ha ocupat els carrers de manera permanent", malgrat que "Espanya és infinitament més vulnerable a les repercussions de l'ús intern de la violència que no pas la Xina". El filòleg també va criticar que els independentistes han estat incapaços de "treure'n cap conseqüència estratègica" de la feblesa econòmica de l'Estat espanyol.

"Malgrat que el 2017 l'economia espanyola ja havia estat debilitada per l'endeutament, i que l'afebliment perifèric ha acabat estenent-se al cor de la Unió Europea, l'independentisme no ha estat capaç de treure'n cap conseqüència estratègica. Ans al contrari, una part important ha aprofitat el creixent risc de recessió i l'anunciada fallida del sistema de pensions per fer pinya amb l'unionisme moderat" va considerar en l'escrit.

L'executiu català ha atorgat el distintiu a Resina "per les recerques que ha dut a terme en el camp de la narració europea moderna i contemporània, la teoria literària, la història de les idees, els estudis de cinema i la història cultural i política ibèrica" i per les "aportacions al coneixement dels fonaments culturals de la violència i de la guerra i de l'espinós tema de les reparacions". El premiat ha estat catedràtic d'estudis romànics i literatura comparada a la Universitat de Cornell i actualment ho és a Stanford, on és director del programa d'Estudis Ibèrics.

El Govern de la Generalitat també ha atorgat el distintiu als pares del jove valencià assassinat, Guillem Agulló: Carme Salvador i Guillem Agulló "pel seu compromís amb la lluita antifeixista i per combatre el creixement de l'extrema dreta, després de la mort del seu fill, Guillem Agulló Salvador, a mans d'un militant neonazi el 1993".

L'Executiu català també ha concedit la creu de Sant Jordi a l'entitat Pallassos sense fronteres "en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a organització no governamental, amb més de 27 anys de dedicació filantròpica en la millora de la situació emocional dels infants que pateixen les conseqüències de conflictes".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 11/03/2020 - 07:44

Para cuando una Creu de Sant Jordi para Rodrigo Lanza?