Publicitat
Societat · 5 de Juliol de 2012. 19:45h.

El Ministeri de Justícia busca nou fiscal en cap per a Catalunya

Rodríguez Sol i Pérez de Greogorio aspiren a substituir Teresa Compte

El Ministeri de Justícia busca nou fiscal en cap per a Catalunya

Teresa Compte, en una imatge d\'arxiu

El proper dimarts, el Consell Fiscal decidirà sobre qui ha d'ocupar la plaça de fiscal superior de Catalunya. El màxim organisme que gestiona el Ministeri Públic haurà de valorar qui de les dues persones que opten a aquesta plaça substituirà Teresa Compte -des de maig en funcions-, i després d'haver estat en el càrrec durant cinc anys, que és el màxim de cada mandat. En aquesta ocasió, Compte ha preferit no tornar-se a presentar.
 
Dues són les candidatures a aquesta elecció. Una és la de l'actual fiscal en cap de la província de Barcelona, Martín Rodríguez Sol, exfiscal en cap a Lleida. Per a molts és el favorit per la seva trajectòria i per l'actual càrrec de responsabilitat que ocupa en l'organigrama de la Fiscalia catalana, que el situa com número dos. El segon candidat és l'exfiscal delegat en assumptes de Medi Ambient, José Joaquín Pérez de Gregorio.
 
La lectura de fons d'aquesta elecció radica en la postura ideològica de tots dos candidats. Rodríguez Sol és un fiscal de caràcter conservador, membre de l'Associació de Fiscals, mentre Pérez de Gregorio pertany a la Unió Progressista de Fiscals. De triar a Rodríguez Sol, el caràcter progressista que durant les últimes dècades ha acompanyat sempre a la cúpula de la Fiscalia catalana -personificat en José María Mena i Carlos Jiménez Villarejo- anirà reduint-se, com ja va passar el 2008 amb el nomenament de Martínez Sol com fiscal de Barcelona. Compte, per la seva banda, també adscrita a la Unió Progressista de Fiscals, va ser ajudant tant de Mena com de Villarejo. D'aquesta manera, i amb l'actual tendència conservadora de la Fiscalia General de l'Estat amb l'arribada del nou govern del PP, Rodríguez Sol és el candidat que té més probabilitats.
 
Una altra de les qüestions a resoldre serà, si es tria a Rodríguez Sol, qui ocuparà la seva plaça de número dos a la Fiscalia Superior de Catalunya al capdavant de Barcelona. Referent a això, fonts de la Fiscalia apunten que aquest pas és encara "un misteri" mentre sonen alguns fiscals de l'àrea de delictes econòmics i anticorrupció, que són els primers que acostumen a figurar a les travesses.
 
D'aquesta manera, el dimarts 10 de juliol es reunirà el Consell Fiscal, òrgan de consulta del fiscal general de l'Estat, per deliberar les dues opcions. Està presidit pel fiscal general de l'Estat i integrat pel tinent fiscal del Tribunal Suprem, el fiscal inspector en cap i nou fiscals més. En aquest cas, el resultat de la votació del Consell Fiscal serà elevada al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce -nomenat pel PP i membre de la conservadora Associació de Fiscals- que serà qui prengui la decisió del nomenament, com a últim responsable. Posteriorment, la comunicarà al ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat