Publicitat
Societat · 20 de Desembre de 2008. 17:27h.

El nou bisbe de Lleida tira la tovallola en l'art sacre

No recorrerà la decisió del trasllat de les obres a l'Aragó

El nou bisbe de Lleida tira la tovallola en l'art sacre

El retaule de San Cristóbal, procedent de Montsó, és una de les obres reclamades

El bisbe de Lleida, Joan Piris, s'ha tornat a mostrar a favor del trasllat a l'Aragó de les obres d'art en litigi i assegura que no presentarà cap recurs per impedir-ho. Piris, que va accedir al càrrec fa només tres mesos, ha fet aquestes declaracions uns dies després que el Tribunal de la Rota romana difongués la seva sentència a favor de tornar les peces afectades al bisbat de Barbastre-Montsó. L'eclesiàstic assegura que té el suport de les institucions però el conseller de Cultura ja li ha recordat que les peces estan subjectes a la llei del patrimoni català.

El Tribunal de la Rota Romana ha rebutjat fa dies obrir un procés judicial per determinar la propietat de la vuitantena de les 113 peces d'art sacre que actualment es troben al Museu Diocesà de Lleida i que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama. Una sentència en el mateix sentit,  va ser emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El nou bisbe de Lleida assegura, en un comunicat, que accepta la voluntat del Vaticà i que no presentarà cap recurs per impedir que les obres surtin de Lleida. Joan Piris diu que és conscient que les obres són al Museu de Lleida en dipòsit i de forma temporal i recorda que l'Església en continua sent propietària tot i no poder-ne disposar lliurement.

Ha afegit que té el suport de les institucions que formen part del consorci del Museu de Lleida, entre les quals, la Generalitat. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresseras, però, ja ho ha desmentit. Tresserras ha recordat al bisbe que, independentment dels criteris que ell ha d'obeir per la via eclesiàstica, les obres estan emparades per la llei catalana de patrimoni i per la necessitat de gestionar de forma conjunta tota la col·lecció. El conseller continua apostant per arribar a una solució de consens amb l'Aragó.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 Fran, Llinars, 21/12/2008 - 23:28

Juan de zgz,nomes puc que donar-li la rao.A CAtalunya,per desgracia,esta plagat d´odis i complexes.Sincerament espero que no caigueu a la trampa de generalitzar amb tots.Esta clar que si tots fossim aixi Cat ja estaria governada per ERC i afins.

#16 juan (enfermos de odio y complejos), zaragoza, 21/12/2008 - 20:28

Joan que como un señor de zaragoza inventó el termino polaco (ya ves tu que insulto tan grave) pues entonces podeis robarnos las obras a unas parroquias pobres y sin poder alguno contra la todpoderosa GenCat y los acomplejados separatistas

#15 Joan, Girona, 21/12/2008 - 18:44

Juan de Zaragoza odi dels catalans cap els aragonesos? qui va treure la paraula en to de despreci cap els catalans de "polacos" ? Vareu ser els de Zaragoza o sigui que tal vegada siguem iguals .

#14 Matilde, Mollerussa, 21/12/2008 - 13:01

Quan passi a la justícia ordinària`tindran validesa le sfactures que el bisbat d Lleida va pagar en el seu dia per rescatar de l'abandó i de l'expoli aquestes obres d'art sacre. Mentre ho decideixi el clergat ... res de res

#13 juan, zaragoza, 21/12/2008 - 12:11

.. de la coleccion Pero con unos señores que NOS ODIAN como sois los separatistas, que nos DESPRECIAN, no quremos COMPARTIR NADA Por cierto ¿la unidad museistica si vale para estas obras y no para el archivo de salamanca? Estais enfermos de odios y comple